16 Ιαν 2025
READING

Έρευνα | Το άγχος των Gen Z-ers για τη δουλειά επιβαρύνει την εργασιακή τους καθημερινότητα

4 MIN READ

Έρευνα | Το άγχος των Gen Z-ers για τη δουλειά επιβαρύνει την εργασιακή τους καθημερινότητα

Έρευνα | Το άγχος των Gen Z-ers για τη δουλειά επιβαρύνει την εργασιακή τους καθημερινότητα

Η συζήτηση για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αν και καθόλου πρόσφατη, έχει γίνει πολύ πιο πολύπλοκη τόσο με την πανδημία, που οι άνθρωποι σε σημαντικό ποσοστό δούλευαν από το σπίτι, βλέποντας ξαφνικά τον προσωπικό τους χώρο να μεταμορφώνεται σε εργασιακό, όσο και τώρα που εφαρμόζεται όλο και πιο διευρυμένα το υβριδικό μοντέλο εργασίας.

Καθώς ο καιρός περνάει, περισσότερα στοιχεία είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν, ώστε να εξεταστούν όλες οι παράμετροι του σύγχρονου τρόπου εργασίας, και το πώς επηρεάζουν οι επιμέρους λεπτομέρειες την καθημερινότητα αλλά και, κατά βάση, την ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Νέες έρευνες υποδηλώνουν ότι με τα όρια μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου να θολώνουν, η προσωπική ευημερία και ψυχική υγεία των εργαζομένων γνώσης, και κυρίως εκείνων που ανήκουν στη Γενιά Ζ, των νεαρών επαγγελματιών δηλαδή έως 25 ετών, πλήττονται σημαντικά ή κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανού παρόχου υπηρεσιών εστίασης σε επιχειρήσεις, ezCater, περίπου το 10% των εργαζομένων δεν κάνει ποτέ διάλειμμα για μεσημεριανό στη δουλειά, ενώ το 70% πραγματοποιεί lunch break τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αλλά εξετάζοντας τα στοιχεία με βάση την ηλικία των εργαζομένων, προκύπτει ότι οι νεότεροι βιώνουν πιο έντονα αυτήν την ανισορροπία. Συγκεκριμένα, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 48% των Baby Boomers  δήλωσε ότι ποτέ δεν τρώνε στο γραφείο τους χωρίς να διακόψουν τη δουλειά τους, μια απάντηση που έδωσε το 26% των Millennials και μόλις το 10% των Gen Z-ers εργαζομένων.

Οι νεότεροι υπάλληλοι είπαν ότι οι υποχρεώσεις της ημέρας και οι συναντήσεις που μπορεί να προγραμματίζονται τις ώρες του μεσημεριανού δεν τους επιτρέπουν να κάνουν διάλειμμα, ενώ το 21% είπε ότι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες της ημέρας και να κάνουν και διάλειμμα για φαγητό.

Διαβάστε ακόμα: Οι πολλές ώρες δουλειάς συνεχίζουν να θεωρούνται δείκτης επιτυχίας

Ειδικοί του ανθρώπινου δυναμικού σχολιάζουν πως μελέτες όπως αυτή, που εξετάζουν φαινομενικά ανάξια λόγου φαινόμενα στη δουλειά, δείχνουν ότι η ευημερία των υπαλλήλων φθίνει και πιστεύουν ότι η ανισορροπία που υποδηλώνουν έχει κανονικοποιηθεί από την πανδημία. Ακόμα και το γεγονός ότι οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι δεν πρέπει να βγουν στο δρόμο για να πάνε στη δουλειά τους, παρότι πρακτικό, αφαιρεί αυτήν τη συμβολική «έξοδο» από τον προσωπικό τους χώρο, κάνοντας ακόμα πιο δυσδιάκριτα τα όρια. Και αυτό έχει ένα σοβαρό τίμημα στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Πριν λίγες μέρες, η εταιρεία λογισμικού project management Asana, σε έρευνά της βρήκε ότι το «σύνδρομο του απατεώνα» (imposter syndrome) και το burnout πολύ συχνά συνδέονται, και μάλιστα τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτά τα δύο συνυπάρχουν, ταυτόχρονα, στους μισούς εργαζομένους που έχουν συμπτώματά τους, αλλά στους Gen Z-ers αυτό συμβαίνει σε ποσοστό 70%. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις Gen Z-ers δεν τρώει το μεσημέρι για να προλάβει να ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τη δουλειά του, και το ότι επίσης ένας στους τέσσερις ανησυχεί ότι το αφεντικό του δε θα δει με καλό μάτι το διάλειμμα για φαγητό, η εικόνα για την ψυχική κατάσταση αυτών των εργαζομένων γίνεται πιο σαφής.

Μάλιστα, σχολιάζουν οι ειδικοί, η ειρωνεία είναι ότι με το να καταργούνται έτσι τα όρια, τελικά οι υπάλληλοι δεν μπορούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στη δουλειά, κάτι που επιβεβαιώνει η έρευνα της Asana, που δείχνει ότι όσοι βιώνουν συμπτώματα burnout τον τελευταίο χρόνο, είναι πιο πιθανό να κάνουν λάθη, να έχουν προβλήματα στην επικοινωνία, να είναι λιγότερο αφοσιωμένοι και με χαμηλότερο ηθικό.

Το γεγονός πως οι μισοί εργαζόμενοι δε νιώθουν άνετα να μιλήσουν στοτυς ανωτέρους τους για το burnout, πρέπει να φέρει και τους εργοδότες στο παιχνίδι, τους οποίους οι ερευνητές ενθαρρύνουν να είναι ειλικρινείς στις συζητήσεις τους, ενώ τους συμβουλεύουν να λάβουν υπόψη τους ότι ένας εργαζόμενος που βιώνει συμπτώματα των συνδρόμων του απατεώμα ή του burnout, δε δείχνει αδυναμία ή τεμπελιά. Είναι σημαντικό όλα αυτά να αντιμετωπιστούν ως ζητήματα στην αντιμετώπιση των οποίων καίριο ρόλο παίζει η ίδια η εταιρεία.

Με πληροφορίες από HR Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.