21 Δεκ 2024
READING

H Sprite δε θα πωλείται πια σε πράσινα μπουκάλια

3 MIN READ

H Sprite δε θα πωλείται πια σε πράσινα μπουκάλια

H Sprite δε θα πωλείται πια σε πράσινα μπουκάλια

Τα χαρακτηριστικά πράσινα πλαστικά μπουκάλια της Sprite ανακοίνωσε ότι καταργεί η Coca-Cola, αρχής γενομένης από 1 Αυγούστου, έπειτα από περισσότερα από 60 χρόνια. Η αλλαγή γίνεται για οικολογικούς λόγους, όπως εξήγησε η εταιρεία.

Το νέο μπουκάλι θα είναι διαφανές και το πράσινο θα παραμείνει στην ετικέτα και το καπάκι του. Το πράσινο PET που χρησιμοποιείται στο μπουκάλι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, ώστε να παραχθούν νέα μπουκάλια, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο της Coca-Cola, προκειμένου να πετύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους και να επιδείξει ευαισθησία και υπευθυνότητα. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, αφαιρώντας το χρώμα βελτιώνεται η ποιότητα του ανακυκλωμένου υλικού. Το διαφανές PET, όταν ανακυκλώνεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν καινούρια μπουκάλια, «βοηθώντας να ενισχύσουμε μια κυκλική οικονομία για το πλαστικό».

Εκτός από τη διαφάνεια, οι καταναλωτές θα αντικρίσουν και ένα φρεσκαρισμένο λογότυπο και design, ώστε να υπάρχει μια πιο συνεπής και ολοκληρωμένη εικόνα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως λέει η εταιρεία. Ο κολοσσός των αναψυκτικών έχει και άλλα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό του που κυκλοφορούν σε πράσινα μπουκάλια, και η διαφάνεια θα εφαρμοστεί επίσης και σε αυτά.

Δείτε ακόμα: Μια καμπάνια της Greenpeace με πλαστικές συσκευασίες από το παρελθόν

Η Coca-Cola δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες της για ανακύκλωση πλαστικού, προσπαθώντας ίσως να αντισταθμίσει την κατηγορία ότι είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλαστικού στον κόσμο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική περιβαλλοντική συμμαχία Break Free From Plastic. Έτσι, το 2018 ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της «World Without Waste», της οποίας βασικός στόχος είναι, μέχρι το 2030, να ανακυκλώνεται ένα πλαστικό μπουκάλι για καθένα που πωλείται.

Σε αυτήν την πρωτοβουλία εντάσσεται μια σειρά από ενέργειες, όπως το λανσάρισμα πέρυσι ενός νέου πλαστικού μπουκαλιού, φτιαγμένου από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό. Ακόμα, ανέπτυξε το πρώτο 100% plant based μπουκάλι, ενώ, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γης, δημιούργησε μια stop motion ταινία μικρού μήκους, όπου εξηγεί τη διαδικασία της ανακύκλωσης και καλεί τους καταναλωτές να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια. Μάλιστα, πριν λίγο καιρό λάνσαρε ακόμα ένα μπουκάλι, που κρατά το καπάκι του ενωμένο όταν ξεβιδώνεται, ώστε να μην πετιέται ή χάνεται, αλλά να ανακυκλώνεται μαζί του. Τέλος, η  εταιρεία ανακοίνωσε ότι η πλειονότητα των μπουκαλιών του brand της Dasani στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα είναι φτιαγμένη από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό, ένα project που η εταιρεία πιστεύει ότι τη βοηθήσει να μειώσει τα πλαστικά απόβλητά της σε σχέση με το 2019, κατά περίπου 9.000 τόνους.

Οι επικριτές της εταιρείας, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η ανακύκλωση πλαστικού δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική λύση για μια εταιρεία όπως η Coca-Cola, που χρησιμοποιεί περίπου 15 εκατομμύρια τόνους παρθένου πλαστικού κάθε χρόνο, έστω και αν στόχος της είναι μέχρι το 2030, το 50% των πλαστικών συσκευασιών της να είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό. Γιατί, εξηγούν, εφόσον δεν υποάρχει κάποια δέσμευση για την μείωση του πλαστικού, ανακυκλωμένου ή παρθένου, και εφόσον η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται, η ποσότητα των πλαστικών συσκευασιών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Μάλιστα, λένε ότι η έμφαση που δίνουν οι εταιρείες στη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού παραπλανεί στην ουσία τον καταναλωτή, που θεωρεί ότι η ανακύκλωση λύνει το πρόβλημα.

Εκτός του ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πλαστικού δε φτάνει ποτέ στην ανακύκλωση, αλλά στα σκουπίδια, η ουσία είναι ότι για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή πρέπει απλώς το πλαστικό να σταματήσει να χρησιμοποιείται. Οι εταιρείες πρέπει να στραφούν σε εναλλακτικές, μη τοξικές, επαναγεμιζόμενες συσκευασίες και συστήματα διάθεσης των προϊόντων τους.

Με πληροφορίες από CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.