15 Νοέ 2024
READING

Η Γαλλία επιβάλλει ετικέτες σε όλα τα ρούχα για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα

3 MIN READ

Η Γαλλία επιβάλλει ετικέτες σε όλα τα ρούχα για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα

Η Γαλλία επιβάλλει ετικέτες σε όλα τα ρούχα για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα

Η βιομηχανία της μόδας είναι αναγκασμένη να κάνει ακόμα ένα βήμα προς την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να διευκολύνει τους καταναλωτές να κάνουν βιώσιμες επιλογές, μέσω της χρήσης ετικετών σε όλα τα ρούχα για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Η Γαλλία φαίνεται ότι μπαίνει στην πρωτοπορία αυτής της κίνησης.  

Η Γαλλική Υπηρεσία για την Οικολογική Μετάβαση, Ademe, εξετάζει 11 προτάσεις για τον τρόπο συλλογής και σύγκρισης δεδομένων. Συγκεκριμένα, εξετάζει πώς πρέπει να μοιάζει η ετικέτα, η οποία θα αναγράφει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του προϊόντος, χρησιμοποιώντας 500 είδη ένδυσης της πραγματικής ζωής

Στόχος τους είναι μέχρι το επόμενο έτος, κάθε ρούχο που πωλείται στη Γαλλία να διαθέτει μια ετικέτα που να αναφέρει τον ακριβή αντίκτυπό του στο κλίμα. Πρώτα θα διεξαχθεί μία δοκιμαστική φάση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, τα αποτελέσματα της οποίας θα παραδοθούν στους νομοθέτες της ρύθμισης.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καθοριστούν σαφώς οι κανόνες για τον σχεδιασμό προϊόντων, την απαγόρευση των περιβαλλοντικά επιβλαβών προϊόντων, την απαγόρευση της καταστροφής των επιστρεφόμενων και απούλητων αγαθών και τον καθορισμό ορίων παραγωγής.

Η ιδέα της χρήσης ετικετών για περιβαλλοντικούς λόγους δεν είναι καινούρια. Στις 9 Ιουνίου, ο American Apparel & Footwear Association – ένας εμπορικός όμιλος που αντιπροσωπεύει περισσότερες από 1.000 μάρκες, λιανοπωλητές και κατασκευαστές – με επιστολή του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ζήτησε τη θέσπιση νομοθεσίας που προβλέπει την αντικατάσταση των φυσικών ετικετών με ψηφιακές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη σύστασή τους, τη χώρα προέλευσης και τις οδηγίες φροντίδας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει την ρύθμιση που θα επιβάλλει σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από πολλές βιομηχανίες, όχι μόνο της μόδας, να έχουν υποχρεωτικά τα ψηφιακά «διαβατήρια προϊόντων», που θα καταγράφουν πληροφορίες ιχνηλασιμότητας από ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και θα παρέχουν πληροφόρηση στους καταναλωτές για τη βιωσιμότητα του κάθε αγαθού.

Διαβάστε ακόμα: Έρχονται οι ψηφιακές ετικέτες στα ρούχα;

Ωστόσο, η πρωτοβουλία της Γαλλίας σηματοδοτεί την αλλαγή που θα έρθει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όλο και περισσότερο το ζήτημα της βιωσιμότητας στη μόδας τοποθετείται επί τάπητος.

Η Ademe, μάλιστα, σαφώς έθεσε ότι η αναγραφή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος θα είναι υποχρεωτική και οι επωνυμίες θα πρέπει να προετοιμαστούν, να κάνουν τα προϊόντα τους ανιχνεύσιμα και να οργανώσουν την αυτόματη συλλογή δεδομένων.

Η απόφαση του γαλλικού κράτους αφορά μία βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας, με αξία που ξεπερνά τα 2,5 τρισ. δολάρια και απασχολεί περισσότερους από 75 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία της μόδας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες μόλυνσης του περιβάλλοντος. Το επιστημονικό περιοδικό Nature Communications κοινοποίησε πρόσφατα μία έρευνα, η οποία αποδεικνύει ότι το 95% των μικροπλαστικών στον Αρκτικό Ωκεανό προέρχονται από τις ίνες συνθετικών υλικών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των ρούχων μας.

Διαβάστε ακόμα: Η πρωτοβουλία για τη διαχείριση των υφασμάτινων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η βιομηχανία της μόδας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όμως δεν υπάρχει μία απλή λύση. Μια πρόσφατη παρουσίαση από την Premiere Vision, ενός συνεδρίου κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο Παρίσι, αναφέρθηκε σε πολλές νέες διεργασίες και καινοτόμα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του μη τοξικού μαυρίσματος δέρματος, των βαφών από φρούτα και απορρίμματα, ακόμη και των βιοδιασπώμενων εσωρούχων, που μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα για τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει η βιομηχανία των ρούχων και ασκεί επί του παρόντος διαρκή πίεση για να την καταστήσει βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον. Ωστόσο, αφενός το επίπεδο συνειδητοποίησης των καταναλωτών βρίσκεται ακόμα στην αρχική φάση, αφετέρου τα brands τελικά δεν κάνουν αρκετά, για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, και αναλώνονται συχνά σε “πράσινο” μάρκετινγκ.

Με πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.