19 Απρ 2024
READING

Πόση αξία έχει η διασκέδαση στη δουλειά;

3 MIN READ

Πόση αξία έχει η διασκέδαση στη δουλειά;

Πόση αξία έχει η διασκέδαση στη δουλειά;

Η πανδημία άλλαξε ριζικά τον τρόπο που εργαζόμαστε.  Από τη μία πλευρά, ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να αρχίσουν να ψάχνουν ξανά για δουλειά. Από την άλλη, χάρη στην τηλεργασία αποκτήσαμε περισσότερη ευελιξία. Το κυριότερο, όμως, ήταν ότι τέθηκε το ζήτημα δημιουργίας ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο να ωφελεί την επιχείρηση και τα μέλη της.

Οι μελέτες που διερευνούν το ζήτημα της εργασιακής ικανοποίησης επικεντρώνονται στα θετικά αποτελέσματα, την ευτυχία και τα διάφορα κίνητρα που σχετίζονται με την απόδοση των εργαζομένων και την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Πιο αναλυτικά, οι μελέτες έδειξαν ότι η αφοσίωση και η αγάπη των εργαζομένων εξαρτάται πρωτίστως από ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό εργασιακό περιβάλλον. Οργανωτικά προγράμματα για την υποστήριξη «διασκεδαστικών» δραστηριοτήτων –όπως διαγωνισμοί παραγωγικότητας, κοινωνικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες συγκρότησης ομάδας και δημόσιες γιορτές εργασιακών επιτευγμάτων – είναι μερικά από τα μέσα που χρησιμοποιούνται.

Επίσης, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, εργαζόμενοι που είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους και υποστηρίζουν πως «αγαπούν να δουλεύουν» είναι πιο αφοσιωμένοι στο επάγγελμά τους έως και 9%. Ωστόσο, αυτό δε συνεπάγεται ότι έχουν τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς πολλοί άνθρωποι, αν και δεν αγαπούν τη δουλειά τους, μπορεί να συγκαταλέγονται στους υπαλλήλους με τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ άλλοι που διασκεδάζουν πολύ και αγαπούν τη δουλειά τους, να μην αποδίδουν το ίδιο.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι εξοντωτικό;

Σίγουρα, οι εργαζόμενοι που διασκεδάζουν κατά την εργασία τους είναι πιο πιθανό να αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους, έχουν χαμηλότερη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και μειωμένο κίνδυνο να ασθενήσουν. Μάλιστα, οι στατιστικές δείχνουν ότι ο ευχάριστος χώρος εργασίας οδηγεί σε 51% χαμηλότερες μετακινήσεις και αλλαγές προσωπικού και 125% λιγότερη εξάντληση.

Παράλληλα, ένα διασκεδαστικό εργασιακό κλίμα βελτιώνει την επικοινωνία και τη συνεργασία, καλλιεργώντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ενώ το έδαφος είναι πιο πρόσφορο για ειλικρινείς και ανοιχτές συζητήσεις. Έτσι, ενισχύεται το ομαδικό πνεύμα και η απόδοση. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Warwick, οι ευτυχείς εργαζόμενοι είναι κατά μέσο όρο 12%, και σε ορισμένες περιπτώσεις 20%, περισσότερο παραγωγικοί συγκριτικά με τον μέσο όρο αναφοράς.

Ωστόσο, απαιτείται ένα μέτρο, διότι η υπερβολική διασκέδαση μπορεί τελικά να επιβαρύνει τη δουλειά, επιδρώντας τελικά αρνητικά στις ομάδες που είναι υπερβολικά εστιασμένες στο να περνούν καλά και όχι να αποδίδουν. Η υπερβολή, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, δεν ωφελεί.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται πια για «cool» παροχές στον χώρο εργασίας

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι καλούνται να βρουν και την ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας. Η προσωπική και η επαγγελματική εξέλιξη είναι αλληλένδετες, καθώς η μία διεκδικεί χρόνο από την άλλη, ενώ την ίδια στιγμή η μία συμπληρώνει την άλλη. Έρευνα της Monster καθιστά ακόμα σαφές ότι για το 57% των ανθρώπων, το πιο σημαντικό κριτήριο για να νιώθουν ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους είναι το να έχουν τη δυνατότητα να επικεντρώνονται τόσο στη δουλειά όσο και στην προσωπική ζωή.

Καθώς η αφοσίωση των εργαζομένων εξασθενεί σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά ταχέων τεχνολογικών εξελίξεων, ταυτόχρονα γίνεται όλο και πιο σημαντική για τις επιχειρήσεις. Το ζήτημα αυτό είναι κρίσιμο, διότι η αύξηση 5% στην αφοσίωση συνεπάγεται αύξηση 3% στα έσοδα. Έτσι, οι εργοδότες καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις εργασιακές συνθήκες που προσφέρουν, ώστε να διαατηρήσουν το προσωπικό που επιθυμούν.

Με πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.