22 Ιαν 2025
READING

Πώς η Tesla αποφασίζει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ημιαγωγών

3 MIN READ

Πώς η Tesla αποφασίζει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ημιαγωγών

Πώς η Tesla αποφασίζει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ημιαγωγών

Για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου, απαιτούνται χιλιάδες chips και όταν πρόκειται για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Σε ένα μεμονωμένο υβριδικό όχημα χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο περίπου 3.500 ημιαγωγοί.

Αυτή η τεράστια ανάγκη σε ημιαγωγούς ήταν επόμενο να οδηγήσει σε ελλείψεις μέσα στην πανδημία, εξαιτίας των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Έκθεση της AlixPartners υπολογίζει μάλιστα ότι το 2021, οι ελλείψεις των ημιαγωγών κόστισαν στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία περίπου 210 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα, ή 7,7 εκατομμύρια οχήματα που δεν παράχθηκαν.

Όπως επιβαρύνθηκε στο σύνολό της η αυτοκινητοβιομηχανία, επιβαρύνθηκε σημαντικά και η Tesla από τις ελλείψεις της περασμένης χρονιάς. Μάλιστα, τον Ιανουάριο, ο CEΟ της, Elon Musk, έλεγε ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η εταιρεία δε θα λάνσαρε κάποιο καινούριο όχημα μέσα στο 2022, αλλά θα έδινε αυξημένη έμφαση στην καινοτομία, εν μέσω αυτού του «δράματος με τα chips», όπως χαρακτήριζε την κατάσταση.

Διαβάστε ακόμα: Ρεκόρ πωλήσεων για την Tesla παρ’όλες τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς

Καθώς λοιπόν τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ακόμα πλήρως, η Tesla, όπως εξήγησε Musk, αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό για να καλύψει τις ανάγκες της: να ξαναγράψει το λογισμικό της, ώστε να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τους ημιαγωγούς που έχει στη διάθεσή της, και να χρειάζεται τελικά λιγότερους. Έτσι, η εταιρεία επανασχεδίασε το software των οχημάτων, για να μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους ημιαγωγών, που σε κάποες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να επιτελούν και διπλές λειτουργίες. Τελικά, καθώς εξελίσσεται, η Tesla θα ενσωματώνει περισσότερη λειτουργικότητα σε λιγότερα chips, όπως έγινε και με την εξέλιξη των smartphones και των laptops.

Αυτή η στρατηγική προσέγγιση στη χρήση των ημιαγωγών της, έδωσε τη δυνατότητα στην Tesla να μειώσει τον αριθμό των chips που απαιτούνται για τα οχήματά της, επιτρέποντάς της τελικά να μεγιστοποιήσει την παραγωγή της. Ο Musk, μιλώντας για αυτό, είπε ότι η έλλειψη σε chips λειτούργησε ως παράγοντας που ανάγκασε τον κατασκευαστή να μειώσει τον αριθμό των chips που χρησιμοποιούνται  σε ένα αυτοκίνητο. «Ναι, τελικά είχαμε περισσότερα chips απ’ όσα χρειαζόμασταν», είπε.

Διαβάστε ακόμα: Mεγάλα κέρδη από τη Samsung χάρη στα chips

To να βρει εναλλακτικές χρήσεις για τους ημιαγωγούς, βοήθησε την Tesla να μειώσει τα κόστη της και να αυξήσει την παραγωγή της, καθώς αγοράζει από 43 εταιρείες ημιαγωγών. Ακόμα, όπως εξηγούν από την εταιρεία, το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα χρειάζονται λιγότερα chips τα κάνει πιο αξιόπιστα, αφού υπάρχουν λιγότερα σημεία αποτυχίας.

Ο κατασκευαστής βέβαια συνεχίζει να αντιμετωπίζει ζητήματα με την προμήθεια των εξαρτημάτων που χρειάζεται και να δυσκολεύεται να καλύψει την υψηλή ζήτηση. Γι’ αυτό η τακτική είναι να αναλαμβάνει τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας με όποιον τρόπο μπορεί, εξού και επενδύει στην παραγωγή μπαταριών και στην επεξεργασία του λιθίου, για να προετοιμαστεί για τη μελλοντική ζήτηση. Ο Musk σχολιάζει επ’ αυτού χαρακτηριστικά ότι, «αν οι προμηθευτές μας δε λύσουν αυτά τα προβλήματα, τότε θα τα λύσουμε εμείς».

Διαβάστε ακόμα: Ποιο είναι το 3o μέρος του Master Plan της Tesla;

Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο μέτωπο που αφορά τους ημιαγωγούς, αυτό των υπολογιστών και των smartphones, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια υπερεπάρκεια στους κατασκευαστές, καθώς πέφτει η ζήτηση για καινούριες συσκευές. Μετά από δύο χρόνια με πολύ υψηλή ζήτηση και προβλήματα στη λειτουργία των εργοστασίων των κατασκευαστών, φαίνεται ότι τώρα η συνθήκη χαλαρώνει. Ο Μάιος ήταν ο πρώτος έπειτα από 14 συνεχόμενους μήνες, που οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά λιγότερο από 20% σε ετήσια βάση, ενώ οι ειδικοί, που στην αρχή της χρονιάς προέβλεπαν ανάπτυξη, πλέον εκτιμούν ότι οι πωλήσεις υπολογιστών και κινητών θα σημειώσουν πτώση 10%.

Με πληροφορίες από CIO Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.