22 Νοέ 2024
READING

Tα φυσικά καταστήματα επιστρέφουν, το Shopify απολύει το 10% των υπαλλήλων του

4 MIN READ

Tα φυσικά καταστήματα επιστρέφουν, το Shopify απολύει το 10% των υπαλλήλων του

Tα φυσικά καταστήματα επιστρέφουν, το Shopify απολύει το 10% των υπαλλήλων του

H καναδική εταιρεία Shopify, η τεχνογνωσία της οποίας κρύβεται πίσω από χιλιάδες e-shops χιλιάδων εταιρειών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι απολύει περίπου το 10% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού, ποσοστό που ανιστοιχεί σε 1000 περίπου εργαζομένους. Με την ανακοίνωση της απόφασης, η αξία της μετοχής της εταιρείας έπεσε κατά 14%.

Οι περικοπές αφορούν όλα τα τμήματα του Shopify, αλλά οι περισσότερες θα συμβούν στις ομάδες του recruiting, των πωλήσεων και της υποστήριξης, ενώ, όπως σημειώνει στο υπόμνημα που έστειλε στο προσωπικό ο CEO της εταιρείας, Tobi Lutke, από ολόκληρη την επιχείρηση θα εξαλειφθούν υπερ-εξειδικευμένοι ρόλοι και θέσεις που καλύπτονται πολλαπλά, καθώς και κάποιες ομάδες που ήταν μεν βολικό να υπάρχουν, αλλά των οποίων οι αρμοδιότητες απείχαν πολύ από τη διαδικασία ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Ο Lutke αναγνώρισε ακόμα ότι έκρινε λάθος τη σε βάθος χρόνου δυναμική που είχε η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που συνέβη με την πανδημία, εξού και καθώς τα χρήματα που πλέον διοχετεύονται σε ηλεκτρονικές αγορές μειώνονται, η εταιρεία είναι αναγκασμένη να προβεί σε αυτές τις περικοπές.

Η απόφαση αυτή του Shopify δεν είναι μοναδική στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εταιρείες ανακοινώνουν απολύσεις, ή πάγωμα ή επιβράδυνση των προσλήψεων. Για παράδειγμα, το Google είπε ότι παγώνει τις προσλήψεις για δύο εβδομάδες, η μητρική του Facebook Meta ότι επίσης επιβραδύνει τις προσλήψεις, το Netflix ανακοίνωσε απολύσεις, όπως και η Coinbase, και η Uber χαρακτήρισε την πρόσληψη πλέον «προνόμιο».

Η ανακοίνωση του Shopify, όμως, του οποίου η βασική υπηρεσία είναι η παροχή της τεχνολογικής υποδομής για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων, αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική ένδειξη του ότι η ιλιγγιώδης ανάπτυξη του e-commerce πράγματι πυροδοτήθηκε από την πανδημία, όταν οι ηλεκτρονικές αγορές ήταν ουσιαστικά η μοναδική επιλογή, και ότι δε θα συνεχιστεί στο διηνεκές, καθώς το καταναλωτικό κοινό έμπρακτα δείχνει ότι δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τις φυσικές αγορές. Το ίδιο μήνυμα δίνει και η απόφαση του Amazon να νοικιάσει κάποιες από τις αποθήκες του, παραδεχόμενο ότι «ανοίχτηκε» πολύ στις εγκαταστάσεις του, σε χώρους που πλέον του είναι περιττοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία από την αμερικανική αγορά, οι online πωλήσεις τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με τον Μάιο του 2021, αλλά οι αγορές στα φυσικά καταστήματα αυξήθηκαν κατά 13,4%. Αυτή η συνθήκη αποτυπώνεται και στις επιδόσεις των εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου στον δείκτη S&P 500, όπου μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύουν τον κλάδο του λιανεμπορίου με τη χειρότερη πορεία μέσα στο 2022.

Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που συμβάλλει σε αυτήν την εξέλιξη. Τον ρόλο του παίζει τόσο ο πληθωρισμός, που έκανε τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών πιο συντηρητικές, κυρίως όσον αφορά μεγάλες αγορές όπως στις κατηγορίες των επίπλων και των ηλεκτρικών συσκευών, όσο και το ότι οι φυσικές αγορές εξακολουθούν να αποτελούν για μεγάλη μερίδα των καταναλωτών μια κοινωνική δραστηριότητα, την οποία είχαν πεθυμήσει έπειτα από τους περιορισμούς της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα: Τάση: τα online brands ανοίγουν φυσικά καταστήματα

Όπως παρατηρεί το CNN, παρόλο που οι ηλεκτρονικές αγορές εξακολουθούν να κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο στο λιανεμπόριο από ό,τι πριν από τον Covid-19, η τάση που καταγράφεται είναι ακριβώς αντίστροφη αυτού που συνέβαινε στην αρχή της πανδημίας, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι η στροφή του κοινού στις ηλεκτρονικές αγορές θα είναι μόνιμη.

Στην περίπτωση του Shopify, η εταιρεία πίστευε ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης στις ηλεκτρονικές αγορές θα συνεχιζόταν για 5, ίσως και 10 χρόνια. Έτσι, υπερδιπλασίασε το προσωπικό της μετά το 2019, με την προσδοκία να καλύψει τις ανάγκες αυτής της μαζικής στροφής στο e-commerce, που ανέμενε ότι θα διατηρούνταν για καιρό.

«Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι αυτό το στοίχημα χάθηκε», σημειώνει ο Lutke. «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η συνθήκη στρέφεται χονδρικά περίπου στο σημείο που υποδήλωναν τα προπανδημικά στοιχεία ότι θα βρισκόμασταν αυτήν τη στιγμή. Ακόμα αναπτυσσόμαστε σταθερά, αλλά δεν επρόκειτο για ένα ουσιαστικό άλμα πέντε χρόνων μπροστά».

Με πληροφορίες από CNBC και CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.