Samsung: Είναι τα smartphones που διπλώνουν το μέλλον;

Όταν πρωτολανσαρίστηκαν, στα τέλη του 2019, τα αναδιπλούμενα smartphones έμοιαζαν με περίεργα, ευαίσθητα, ακριβά gadgets, για μια niche αγορά γκατζετάκηδων καταναλωτών. Δυόμισι χρόνια μετά, τα κινητά αυτά είναι ακόμα εδώ και φαίνεται ότι έχουν εξελιχθεί σε μια τεχνολογική ωριμότητα που δείχνει ότι τελικά δεν επρόκειτο για μια παροδική τάση.

Εξακολουθούν βέβαια να βρίσκονται σε πολύ λίγα χέρια, συγκριτικά με τα συνηθισμένα smartphones: Από τα 1,5 δισεκατομμύρια smartphones που πουλήθηκαν συνολικά σε όλο τον κόσμο το 2021, αναδιπλούμενα ήταν λίγα εκατομμύρια, ένα πολύ μικρό ποσοστό, δηλαδή. Αλλά μερικά εκατομμύρια κινητά δεν είναι και λίγα.

Ίσως γι’αυτό η τόση αισιοδοξία, σχεδόν ενθουσιασμός, της Samsung, για το μέλλον των αναδιπλούμενων κινητών. H Samsung, βέβαια, κρατά το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς των foldable smartphones, ωστόσο το γεγονός ότι συνεχίζει να τα εξελίσσει υποδεικνύει ότι πιστεύει στο μέλλον τους.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Samsung μειώνει την παραγωγή κινητών κατά 30 εκατομμύρια

Πριν λίγες μέρες, σε ένα blog post του, ο δρ. TM Roh, που είναι ο επικεφαλής του Mobile Experience Business του νοτιοκορεάτικου κολοσσού, μίλησε για το πώς τα αναδιπλούμενα είναι το μέλλον που θα αφήσει πίσω του ένα «θαμπό» παρελθόν, σημειώνοντας ότι το 70% των αγοραστών δείχνουν μια προτίμηση για τα κινητά που διπλώνουν σε στυλ flip-phone, δηλαδή σε ένα σχήμα που θυμίζει τις παλιές μέρες των επιτυχημένων Motorola. Φαίνεται ότι αυτό το νέο σχήμα καλύπτει την ανάγκη για μια μεγάλη οθόνη, που όμως με κάποιο τρόπο πρέπει να χωράει στην τσέπη. Η Samsung, λοιπόν, φαίνεται αποφασισμένη να ικανοποιήσει αυτά τα δύο ζητούμενα, προσφέροντας και την απαιτούμενη τεχνολογία.

Σύμφωνα με τη Samsung, πέρυσι στάλθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια αναδιπλούμενα smartphones σε όλο τον κόσμο. Αυτό το νούμερο αντιπροσωπεύει μία ανάπτυξη της βιομηχανίας της τάξης του 300% σε σχέση με το 2020, ενώ η εταιρεία προβλέπει ότι «αυτή η γρήγορη ανάπτυξη θα συνεχιστεί».

Ο Roh δίνει και κάποια στοιχεία σχετικά με τα αναδιπλούμενα Samsung που προτιμούν οι καταναλωτές. Το 70% αγοράζουν το Flip, που διπλώνει στον στενότερο άξονά του, και το 30% το Fold, που διπλώνει κατά μήκος, αλλά που είναι για τη Samsung μια «συσκευή παραγωγικότητας».

Διαβάστε ακόμα: Ομαδική αγωγή στη Samsung για την απόδοση των κινητών της

Ανεξάρτητα από το τι και πόσο πουλά η Samsung, για την οποία είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι αναμενόμενα στηρίζει την επένδυσή της και την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά, τα αναδιπλούμενα κινητά γίνεται πλέον όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τραβούν αυξανόμενο ενδιαφέρον. Brands όπως η Huawei, η Oppo, η Lenovo και η Xiaomi έχουν ήδη λανσάρει τα δικά τους foldables, ενώ συζητάται πολύ έντονα το λανσάρισμα μιας αναδιπλούμενης εκδοχής του Pixel του Google.

Διαβάστε ακόμα: Τα ακριβά smartphones των Eλλήνων και ο νέος Κινέζος παίκτης στην αγορά

Έτσι, ίσως έχει τελικά δίκιο η Samsung που θεωρεί ότι η αγορά αγκάλιασε την τάση σχετικά γρήγορα, με δεδομένο ότι κάποιες καινοτομίες στον χώρο των smartphones χρειάζονται συνήθως τον χρόνο τους για να κερδίσουν έδαφος. Ο Roh πιστεύει ότι, πλέον, αυτά τα κινητά με το πρακτικό design δεν είναι κάτι ριζοσπαστικό, αλλά συσκευές που ταιριάζουν απόλυτα στο σύγχρονο lifestyle.

Παράλληλα, οι ειδικοί σχολιάζουν ότι αυτά τα κινητά θα μπορούσαν να είναι το πρώτο βήμα για ένα μέλλον με απεριόριστες δυνατότητες στις επιφάνειες και τα σχήματα που μπορεί να πάρει μια οθόνη – αρκεί να μπορούν να αποκτήσουν την ανθεκτικότητα που έχει ένα συνηθισμένο κινητό.

Με πληροφορίες από TechCrunch και Wired