27 Απρ 2024
READING

Η ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού και οι πολυεθνικοί Pepsi, Nestle και Coca-Cola

5 MIN READ

Η ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού και οι πολυεθνικοί Pepsi, Nestle και Coca-Cola

Η ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού και οι πολυεθνικοί Pepsi, Nestle και Coca-Cola

H παρουσία των τριών πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, της Pepsi, της Coca-Cola και της Nestlé, στον τομέα του εμφιαλωμένου νερού, παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Το κυριότερο από αυτά αφορά την ισχύ που παρουσιάζει μία πολυεθνική στις διαπραγματεύσεις με τα σούπερ μάρκετ, με τη δυνατότητα να τοποθετεί καλύτερα τα προϊόντα της έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστών και ταυτόχρονα δεδομένης της αναγνωρισιμότητας που προκύπτει για το εμπορικό σήμα της καθεμίας από αυτές. Ωστόσο, τα πράγματα στη συγκεκριμένη κατηγορία ποτού είναι αρκετά διαφορετικά, σε σχέση με αυτά που έχουν συνηθίσει οι καταναλωτές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και κυρίως σε σχέση με το προβάδισμα που έχουν συνηθίσει να διατηρούν η καθεμία από αυτές στις περισσότερες κατηγορίες που δραστηριοποιούνται.

Η πραγματικότητα στην κατηγορία εμφιαλωμένου φυσικού μεταλλικού νερού στην Ελλάδα εμφανίζει μία αγορά με πολύ έντονο ανταγωνισμό, την κυριαρχία στην οποία διατηρούν σε τζίρο και μερίδια αγοράς οι «Ιωαννίτες» εμφιαλωτές Βίκος και Ζαγόρι αλλά και το εμφιαλωμένο νερό ιδιωτικής ετικέτας.

Η Pepsi, η N.U. Aqua και το Eonio

Ερχόμενοι στους «πολυεθνικούς» παίκτες, η Pepsi, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα διατηρούσε παρουσία με δική της παραγωγή στο εμφιαλωμένο νερό, με τη μάρκα Ήβη Λουτράκι, το 2016 έκανε δραστικές κινήσεις για την πώληση του εργοστασίου της στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι διεργασίες, που έμοιαζαν τότε να οδηγούν το εργοστάσιο στα χέρια της άγνωστης έως τότε στο ευρύ κοινό, Ελληνικό Ύδωρ με έδρα την Κύπρο, δε στέφθηκαν με επιτυχία.

Διαβάστε ακόμα: Σκληρό πόκερ στο τραπέζι του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα

Μερικά χρόνια μετά, το φθινόπωρο του 2021, η PepsiCo Hellas έκανε γνωστό ότι το εργοστάσιο αγόραζε τελικά η επίσης άγνωστη στο ευρύ κοινό N.U.Aqua, με στόχο την επαναλειτουργία της παραγωγικής μονάδας στο Λουτράκι και την παραγωγή εμφιαλωμένου νερού. Η εμφιάλωση της νέας ετικέτας φυσικού μεταλλικού νερού έλαβε την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής τον Μάρτιο του 2022 και φέτος το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα της εμπορικά βήματα, αρχής γενομένης κατά κύριο λόγο από την αγορά της Πελοποννήσου.

Το σημείο κλειδί είναι ότι τη διανομή του νερού που φέρει την ονομασία «Eonio», κάνει η Pepsi, η οποία μέσα από το ευρύ δίκτυο διανομής που διατηρεί, στόχο έχει να φέρει το νερό σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία πώλησης πανελλαδικά. Εμμέσως λοιπόν η συνεργασία της Pepsi με την N.U. Aqua, πρόεδρος της οποίας είναι ο Δημήτρης Μπαμπάκος, ανοίγει για μία ακόμα φορά την πόρτα στην πολυεθνική σε ό,τι αφορά το εμφιαλωμένο νερό.

Θα θυμίσουμε ότι η Pepsi είχε οδηγηθεί το 2013 σε οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της, μετά τις αρνητικές εξελίξεις που είχαν προηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα, με την ανάκληση μεγάλης παρτίδας εμφιαλωμένου φυσικού μεταλλικού νερού με την ονομασία «Λουτράκι Προβής», καθώς μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο είχε βρεθεί ακατάλληλη ουσία στο περιεχόμενο φιαλών PET χωρητικότητας 1,5 λίτρου. Ωστόσο, η πορεία της Pepsi στο συγκεκριμένο αντικείμενο δε φάνηκε να είχε και τα χαρακτηριστικά που η πολυεθνική θα επιθυμούσε, κυρίως ως προς τις πωλήσεις και το μερίδιό της στην αγορά, γεγονός που φαίνεται να την οδήγησε κατά κύριο λόγο στην απόφαση να αποεπενδύσει.

Nestlé: Κάνει βήμα για την επέκταση της παραγωγής της με νέα πηγή

Η Nestlé από την πλευρά της διατηρεί σταθερή παρουσία στην αγορά τα τελευταία χρόνια με το νερό Κορπή. Και εκείνη, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη στον τομέα των τροφίμων παγκοσμίως, δεν έχει εδραιώσει την παρουσία της στο εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα, η Nestlé μετά από έρευνες που πραγματοποίησε στην περιοχή της Βόνιτσας, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο εμφιάλωσης του νερού Κορπή, εντόπισε νέα πηγή με ενδιαφέρουσες προοπτικές εκμετάλλευσης στο προσεχές μέλλον. Η νέα πηγή θα οδηγήσει στον τριπλασιασμό των παραγόμενων ποσοτήτων από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Μοναστηράκι της Βόνιτσας, γεγονός που μπορεί συνδυαστικά με άλλες ενέργειες στο εμπορικό πεδίο, να προσδώσει μεγαλύτερο εκτόπισμα στη Nestlé, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο προϊόν.

Στο πλαίσιο επέκτασης του Κορπή στο εμφιαλωμένο, επίκειται και επένδυση σε νέες γραμμές παραγωγής, ούτως ώστε το εργοστάσιο της εταιρείας να είναι σε θέση να υποδεχτεί τις αυξημένες ποσότητες νερού που θα εισρεύσουν στις εγκαταστάσεις της. Το σύνολο του κόστους για τη νέα πηγή και τη γεώτρηση σε αυτήν αλλά και για τις νέες γραμμές παραγωγής, αναμένεται ότι θα αγγίξει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρουσία του φυσικού μεταλλικού νερού «Αύρα» μέσω της Coca-Cola στην ελληνική αγορά

Από την πλευρά της η Coca-Cola 3Ε, που συσκευάζει το φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα, στο εργοστάσιο που διατηρεί στο Αίγιο, έχει ήδη ολοκληρώσει έναν σημαντικό κύκλο επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια, με συνολικό ύψος δαπάνης στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Η μονάδα παραγωγής του Αιγίου δύναται να εμφιαλώνει περίπου 72.000 μπουκάλια ανά ώρα. Το μερίδιο για το νερό Αύρα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό, κάτω του 5% σε όγκο πωλήσεων, τη στιγμή που οι πρώτοι δύο παίκτες, Ζαγόρι και Βίκος, καταγράφουν υψηλά διψήφια ποσοστά. Ωστόσο, ένα κανάλι όπου το Αύρα διατηρεί ισχυρή παρουσία, είναι αυτό της μικρής λιανικής και των περιπτέρων, καθώς και του HoReCa, όπου η Coca-Cola αποτελεί τον ισχυρότερο παίκτη της αγοράς και παράλληλα με την τοποθέτηση των υπολοίπων μαρκών και των αναψυκτικών της εταιρείας, τοποθετούνται στα ψυγεία και τα μπουκάλια του Αύρα.

Θα θυμίσουμε ότι η Coca-Cola διατηρεί διψήφιο ποσοστό περί το 12% και στη Σουρωτή, όπου μέτοχος πλειοψηφίας είναι ο όμιλος Belterra του Ιβάν Σαββίδη, με ποσοστό που αγγίζει το 70%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.