22 Δεκ 2024
READING

H μεγάλη επένδυση της Meta στην εκπαίδευση και τα «Metaversities»

5 MIN READ

H μεγάλη επένδυση της Meta στην εκπαίδευση και τα «Metaversities»

H μεγάλη επένδυση της Meta στην εκπαίδευση και τα «Metaversities»

Την ώρα που η Επιτροπή Δικαιοσύνης του Κογκρέσου εξετάζει έγγραφα που αποδεικνύουν τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων, προκειμένου να επιφέρει πλήγματα στους ανταγωνιστές, η τιμή της μετοχής της πέφτει κατακόρυφα και η διαφημιστική της δραστηριότητα κινδυνεύει, η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, πρώην γνωστή ως Facebook Inc., προχωρά σε μία ακόμα πρωτοποριακή επένδυση.

Με τεράστιες επενδύσεις να έχουν ήδη γίνει τόσο στα παιχνίδια όσο και στην τεχνολογία του χώρου εργασίας, ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αξίας 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξακολουθεί να είναι προς εκμετάλλευση. Και είναι λογικό η Meta να θέλει αυτό το κομμάτι. Αν υπάρχει κάποιος που καταλαβαίνει την αξία της εισαγωγής νέας τεχνολογίας στις πανεπιστημιουπόλεις, αυτός είναι ο Mark Zuckerberg, που έκανε πραγματικότητα το Facebook μαζί με τους συμφοιτητές του, ξεκινώντας από το campus του Χάρβαρντ.

Διαβάστε ακόμα: Τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα θα περνάμε στο metaverse μέχρι το 2026

Έτσι, η Meta επενδύει 150 εκατομμύρια δολάρια στην εκπαίδευση, για τη δημιουργία 10 “metaversities”, δηλαδή εικονικών πανεπιστημιουπόλεων μέσω του έργου Meta Immersive Learning, σε συνεργασία με τη VictoryXR, μια εταιρεία εικονικής πραγματικότητας με έδρα την Αϊόβα.

Το Morehouse, όπως ονομάστηκε, αποτελεί το μεγαλύτερο πείραμα του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα δαπανήσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στα Reality Labs για να ηγηθεί της ανάπτυξης AR, VR και άλλων υπηρεσιών και εφαρμογών που σχετίζονται με το metaverse.

Η ομάδα πίσω από το project του metaverse αποτελείται από περίπου 10.000 άτομα και εργάζεται ήδη για την παραγωγή headsets με ενσωματωμένους προσωπικούς βοηθούς που υπόσχονται να λειτουργήσουν ως ένα είδος εφεδρικού εγκεφάλου για τους ανθρώπους που τα φορούν. Έχει, επίσης, ξεκινήσει το Project Cambria, το οποίο επιδιώκει να συνδυάσει τον φυσικό κόσμο και τον εικονικό, με στόχο την αντικατάσταση του φορητού υπολογιστή εργασίας.

Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, στο μάθημα Χημείας του καθηγητή Morris, διευθυντή του Morehouse Metaversity, ενός προγράμματος με επικεφαλής την εταιρεία εκπαίδευσης VR, VictoryXR.

Με σύνδεση στο Διαδίκτυο, οι χρήστες μπορούν να εισέλθουν στο «metacampus» τους, ένα ψηφιακό αντίγραφο της πραγματικής πανεπιστημιούπολης Morehouse. Εκεί συμμετέχουν σε μια τυπική εμπειρία μάθησης στο πανεπιστήμιο. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Οι φοιτητές μπορούν να δημιουργήσουν τους χώρους που θέλουν να κατοικήσουν. Μπορούν να βιώσουν τη ζωή σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Μπορούν να είναι αστροναύτες χωρίς εκπαίδευση αστροναυτών. Μπορούν να επιστρέψουν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και να ζήσουν μια θαλάσσια μάχη σε ένα ναυτικό θωρηκτό.

Στο τελευταίο ακαδημαϊκό έτος, προσφέρθηκαν εννέα μαθήματα σε περίπου 400 φοιτητές στο metaverse, που διδάχτηκαν από βιολογία μέχρι δημοσιογραφία και από αγγλική φιλολογία μέχρι ιστορία, ενώ το επόμενο φθινόπωρο, τα διαθέσιμα μαθήματα θα αυξηθούν σε 15.

Και τα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα, τουλάχιστον σύμφωνα με τους Morris και VictoryXR. Ως μέρος του τεστ, ένας καθηγητής δίδαξε το ίδιο μάθημα χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές μεθόδους: μια παραδοσιακή τάξη, την εξ αποστάσεως μάθηση μέσω Zoom και την τάξη εικονικής πραγματικότητας. Μετά το μάθημα, το πρόγραμμα μέτρησε την ικανοποίηση, τη δέσμευση και την απόδοση των μαθητών και διαπίστωσε ότι «υπήρχε σημαντική βελτίωση στην εμπειρία μετατροπικότητας, σε σύγκριση με τις άλλες δύο», δήλωσε ο Steve Grubbs, διευθύνων σύμβουλος της VictoryXR.

Πράγματι, ειδικοί επισημαίνουν ότι το μετασύμπαν μπορεί να έχει σημαντικά κοινωνικά οφέλη, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Θεωρείται, λόγου χάρη, ότι μπορεί να επιφέρει τη λύση για τους φοιτητές που αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους εξαιτίας της απόστασης. Η τεχνολογία VR θα μπορούσε να είναι η λύση, καθώς οι φοιτητές θα μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να γνωριστούν καλύτερα.

Διαβάστε ακόμα: Στην πρώτη της έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Meta συγχαίρει τον εαυτό της

Η επιτυχία του Morehouse ενέπνευσε άλλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του University of Maryland Global Campus, να διεξάγουν τα δικά τους εκπαιδευτικά πειράματα. Το UMGC παρείχε ιστορικά εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μέλη του στρατού στο σπίτι και στο εξωτερικό, και σε ενήλικες πολίτες. Σε αντίθεση με πολλά άλλα πανεπιστήμια, έχει πολύ μεγάλη ιστορία στην παροχή μιας κυρίως διαδικτυακής εκπαίδευσης και ως εκ τούτου, ήταν καλύτερα προετοιμασμένο όταν χτύπησε η πανδημία. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι είναι πρόκληση να χτίζεται μια σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ των εξ αποστάσεως συμφοιτητών αλλά και με την ίδια τη σχολή, με αποτέλεσμα αυτή η παθητικότητα της αποκλειστικής παρακολούθησης μαθημάτων εξ αποστάσεως να έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να τα παρατούν. Οι δυνατότηες διεπαφής που προσφέρει ένα concept όπως το “metaversity” θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα από αυτήν την άποψη.

Άλλα ιδρύματα – συμπεριλαμβανομένου του New Mexico State University, που έχει υπογράψει για να γίνει ένα από τα 10 meta-πανεπιστήμια, εξετάζουν το VR ως έναν τρόπο για να προσφέρουν μια χαμηλού κόστους ποιοτική εκπαίδευση. Στο τέλος του διετούς πιλοτικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από τη Meta, το Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι ίδρυμα που εξυπηρετεί Ισπανόφωνους, ελπίζει να είναι σε θέση να προσφέρει πτυχίο βασισμένο στην εικονική πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ανησυχίες για το τι θα συμβεί εάν η Meta αποφασίσει να σταματήσει τη χρηματοδότηση. Χωρίς την επιχορήγηση της Meta, η διετής δοκιμή θα κόστιζε 150.000 δολάρια στο New Mexico State University αντί των $15.000 που πλήρωσαν για τις άδειες χρήσης λογισμικού για μόλις 50 φοιτητές.

Αυτό έρχεται σε μια εποχή που η πανδημία έχει πλήξει σημαντικά τα αρκετά πανεπιστήμια, λόγω της μείωσης των εγγραφών. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει χάσει περίπου 1,3 εκατομμύρια φοιτητές από την άνοιξη του 2020, σύμφωνα με το National Student Clearinghouse Research Center.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον χειρισμό των δεδομένων των μαθητών, δεδομένου του ασταθούς ιστορικού της Meta – και της Big Tech εν γένει – όσον αφορά το απόρρητο. Τον Μάιο, μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι μαθητές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούνταν από συσκευές ed-tech και ότι ορισμένα από τα δεδομένα κοινοποιήθηκαν σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των Google και Meta.

Σίγουρα το metaverse έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την εξέλιξη του διαδικτύου. Παρά τις κριτικές που δέχεται η εταιρεία, το μετασύμπαν συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία. Βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροβιότητα και τις δυνατότητες του metaverse, ενώ υπάρχουν και αρκετές ανησυχίες σε σχέση με το αν πρόκειται να είναι πράγματι μια θετική προσθήκη στη ζωή μας.

Mε πληροφορίες από Protocol
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.