19 Απρ 2024
READING

H Gucci είναι το πιο hot fashion brand στον κόσμο αυτήν τη στιγμή

4 MIN READ

H Gucci είναι το πιο hot fashion brand στον κόσμο αυτήν τη στιγμή

H Gucci είναι το πιο hot fashion brand στον κόσμο αυτήν τη στιγμή

O τριμηνιαίος δείκτης του Lyst επανέφερε την ιταλική Gucci στην κορυφή των πιο δημοφιλών brands του κόσμου, έπειτα από εννέα μήνες κατά τους οποίους την πρώτη θέση κρατούσε ο ισπανικός οίκος Balenciaga.

Η έκθεση της πλατφόρμας αναζήτησης Lyst συγκροτείται με βάση τα δεδομένα από την καταναλωτική συμπεριφορά περισσότερων των 200 εκατομμυρίων αγοραστών και εξετάζει την απόδοση πάνω από οκτώ εκατομμυρίων προϊόντων, τα οποία βαθμολογεί με βάση τον όγκο των αναφορών τους στα social media, τις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο, την επισκεψιμότητα των σελίδων, τα interactions και το engagement των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, αλλά και τις πωλήσεις τους μέσα από την εφαρμογή του Lyst.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το κοινό αγαπά την Gucci και πώς σχεδιάζει να φτάσει τα 15 δις σε έσοδα

Η Gucci αναδείχθηκε λοιπόν το κορυφαίο brand, εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση τον οίκο Balenciaga, που ηγούνταν επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Το τελευταίο διάστημα όχι μόνο υπάρχει μεγάλη προβολή για τον ιταλικό οίκο, αλλά οι ενέργειες και τα λανσαρίσματά του προκαλούν αίσθηση στο κοινό της μόδας, που δείχνει να επιβεβαιώνει την ηγετική θέση του brand επανειλημμένα.

Η πρώτη θέση κατακτήθηκε ενώ έχει προηγηθεί η πολυδιαφημισμένη ταινία House of Gucci, με τη Lady Gaga, τον Adam Driver και τον Al Pacino, οι διαδοχικές επιτυχημένες συλλογές του οίκου με την υπογραφή του πληθωρικού Alessandro Michele, που έχει καταφέρει να δώσει μια άκρως αναγνωρίσιμη ταυτότητα στον οίκο, με τις ρετρό αναφορές του που αγαπούν οι Gen Z-ers, η υπερ-επιτυχημένη συνεργασία με την Adidas, αλλά και μια συλλογή που ετοιμάζεται σε συνεργασία με τον pop star Harry Styles, ο οποίος πλέον μοιάζει να ενσαρκώνει το σύγχρονο πνεύμα του οίκου, επηρεάζοντας, όπως είναι φυσικό, τους θαυμαστές του.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η επίσης ιταλική Prada, με τη συνολική κατάταξη να διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Gucci

2. Balenciaga

3. Prada

4. Valentino

5. Louis Vuitton

6. Dior

7. Miu Miu

8. Fendi

9. Diesel

10. Burberry

11. Versace

12. Nike

13. Adidas

14. Loewe

15. Dolce & Gabbana

16. Saint Laurent

17. Bottega Veneta

18. Moncler

19. Off White

20. Jacquemus

Όσον αφορά τα πιο δημοφιλή προϊόντα, στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται η τσάντα 1DR της Diesel και το κλασικό sneaker της Gucci Gazelle, στην εκδοχή από τη συνεργασία της με την Adidas.

Όπως και να’χει, ο μεγάλος κερδισμένος του τριμήνου είναι ο όμιλος Kering. Τόσο η Gucci όσο και η Balenciaga ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό του, τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετα brands σε στυλ και φιλοσοφία. Από τη μία, η Gucci, με τα πλούσια χρώματα, τα μαξιμαλιστικά του σχέδια και τη ρετρό νοσταλγία, πατά πάνω στη νοσταλγική διάθεση των Gen Z-ers. Από την άλλη ο οίκος Balenciaga, που κάθε του συλλογή και επίδειξη τα τελευταία χρόνια αποτελεί σχόλιο μιας δυστοπικής πραγματικότητας, που επιτείνεται από μονοχρωμίες και ακραία αυστηρότητα. Έχοντας καλύψει λοιπό τα δύο αντίθετα φάσματα του στυλ και της προσέγγισης της μόδας, τα δύο αυτά brands του Kering ουσιαστικά κρατούν το 21% της αγοράς, με βάση το Lyst Index.

Eκτός από την κυριαρχία του Kering, αξιοσημείωτη παρατήρηση της Lyst για τη λίστα αποτελεί το μέγεθος του ρόλου που έπαιξαν στην ανάδειξη όλων αυτών των brands οι έξυπνες συνεργασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, 48 ώρες μετά το λανσάρισμα της από κοινού συλλογής Gucci x Adidas τον Ιούνιο, οι αναζητήσεις για την Gucci αυξήθηκαν κατά 286%.

Αλλά σε συνεργασίες βασίστηκαν και άλλες μάρκες του Index. Η Balenciaga είχε να επιδείξει τη συνεργασία με τη Yeezy Gap και τον Kanye West και η Dolce and Gabbana ανέβηκε επτά θέσεις μετά το γάμο Kourtney Kardashian – Travis Barker, που είχε ολόκληρος την υπογραφή του οίκου.

Αποδεικνύεται ότι οι συνεργασίες μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στα brands, καθώς είναι δυνατόν με βάση ένα δεδομένα επιτυχημένο παρελθόν να επαναπροσεγγίσουν  μέσα από διαφορετικό πρίσμα το στυλ τους, παρουσιάζοντας μια νέα πρόταση για τους fans τους, χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους, αλλά και διευρύνοντας το κοινό τους με τους καταναλωτές της μάρκας με την οποία συνεργάζονται – ακόμα και αν πρόκειται για ένα κοινό με εντελώς διαφορετικές προτιμήσεις.

Με πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.