Σε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία προχωρούν η Toyota, η Suzuki Motor Corporation, η Daihatsu Motor Co. και η Commercial Japan Partnership Technologies (CJPT). Στόχος τους, να δημιουργήσουν από κοινού μικρά εμπορικά ηλεκτροκίνητα vans, μέσα στην επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιρειών, η Toyota θα συνεισφέρει με την τεχνολογία της στην ηλεκτροκίνηση, και η Suzuki με την Daihatsu την εμπειρία τους στην κατασκευή mini οχημάτων. Η CJPT, από την άλλη, θα βοηθήσει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας. Σύμφωνα με την Toyota, οι συνδυασμένοι πόροι και η εξειδίκευση της κάθε εταιρείας μπορούν να βοηθήσουν ώστε να δημιουργήσουν ένα van πολύ πιο προσιτό οικονομικά, σε σχέση με πολλά εμπορικά ηλεκτροκίνητα που κυκλοφορούν στην αγορά αυτήν τη στιγμή.
Παράλληλα, τα vans με κυψέλες υδρογόνου που αναπτύσσει η Toyota θα χρησιμοποιηθούν σε στοχευμένα projects στη Φουκουσίμα και στο Τόκιο, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ακόμα ελαφρά ηλεκτρικά φορτηγά με κυψέλες υδρογόνου για τη μαζική αγορά, όπως κάνουν και οι Isuzu, Hino και CJPT. Αυτά τα ελαφρά φορτηγάκια είναι ιδανικά για παραδόσεις σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, καθώς φορτίζονται γρήγορα, ενώ διαθέτουν και δυνατότητες ψυγείου.
Οι συνεργασίες αυτές της Toyota εντάσσονται στα σχέδιά της για τη δημιουργία μιας κοινωνίας υδοργόνου και την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050. Ενδιαφέρον είχε ειδικά η ανακοίνωση για τη συνεργασία με την περιφέρεια της Φουκουσίμα, ώστε να δημιουργήσουν μαζί ένα μοντέλο που θα επικεντρώνεται στην εισαγωγή της χρήσης υδρογόνου σε πόλεις με πληθυσμό γύρω στους 300.000 κατοίκους. Σε αυτές, τα mini βαν με κυψέλες υδρογόνου θα μπορούσαν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.
Σε αυτό το project με τη Φουκουσίμα, στο επίκεντρο μπαίνει η τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων τροφίμων και των μίνι μάρκετ, του κλάδου του convenience, αλλά και ο σχεδιασμός εκκένωσης σε περιόδους κρίσης και καταστροφών. Η αρχή θα γίνει τον Ιανουάριο του 2023, οπότε η Toyota θα θέσει σε κυκλοφορία 60 ελαφρά ηλεκτροκίνητα φορτηγά κυψελών, στις πόλεις Ιγουάκι και Κοριγιάμα, ενώ αργότερα εκεί η αυτοκινητοβιομηχανία θα εισάγει και βαρέα οχήματα.
Όλα αυτά τα φορτηγά θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με ένα σύστημα διαχείρισης ενέργειας, που συνδέεται με το σύστημα διαχείρισης του στόλου κάθε εταιρείας, και συγκεντρώνει απαραίτητες πληροφορίες για την κίνηση των οχημάτων και τους σταθμούς υδρογόνου. Έτσι, μπορεί να οργανωθεί ένα πιο αποτελεσματικό δίκτυο οχημάτων, ώστε να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση και να ελαχιστοποιούνται οι χρόνοι αδράνειας οχημάτων και φορτίου.
Μέσα στο πλαίσιο του project της Φουκουσίμα, η Toyota θέλει ακόμα να αυξήσει συνολικά τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και, με τη βοήθεια των τεχνολογιών του κατασκευαστή ανταλλακτικών οχημάτων Denso, να παρουσιάσει πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι σύγχρονες τεχνολογίες υδρογόνου στις πόλεις, για παράδειγμα τροφοδοτώντας με ενέργεια κτίρια γραφείων.
Σε ένα ανάλογο project έχει εμπλακεί από πέρυσι η Toyota, για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία μια πρότυπης πόλης που θα βασίζεται σε ενέργεια από κυψέλες υδοργόνου, σε συνεργασία με την ιαπωνική πετρελαϊκή ENEOS, που επενδύει σε τεχνολογίες υδρογόνου. Αν και προς το παρόν είναι ευκολότερο να αποκτήσει κανείς ένα EV Toyota παρά ένα όχημα με κυψέλες υδρογόνου, φαίνεται ότι η μεγάλη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία δίνει περισσότερο έμφαση στην ανάπτυξη των εφαρμογών με υδρογόνο.
Με πληροφορίες από TechCrunch
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.