21 Δεκ 2024
READING

To Facebook αλλάζει – και θα θυμίζει TikTok

4 MIN READ

To Facebook αλλάζει – και θα θυμίζει TikTok

To Facebook αλλάζει – και θα θυμίζει TikTok

Η μητρική του Facebook, η Meta, αλλάζει τον τρόπο παρουσίασης των αναρτήσεων και των βίντεο στην πλατφόρμα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αυξήσει τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου και να ανταγωνιστεί την πλατφόρμα TikTok.

Το TikTok, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της Sensor Tower με τίτλο «Q1 2022: Store Intelligence Data Digest», αναδείχθηκε ως η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις παγκοσμίως για το πρώτο τρίμηνο του 2022, έχοντας ξεπεράσει μάλιστα τις 3,5 δισεκατομμύρια λήψεις από το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Πρόκειται για μόλις την πέμπτη εφαρμογή που κατορθώνει κάτι τέτοιο και τη μοναδική που δεν ανήκει στην αυτοκρατορία της Meta. Για αυτό η τελευταία προσπαθεί να «χτυπήσει» τον νέο της ανταγωνιστή υιοθετώντας δικά του χαρακτηριστικά.

Στις αρχές του 2022, το Facebook κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία αρκετά κρίσιμη συνθήκη μετά από τις αποκαλύψεις μιας πληροφοριοδότριας της εταιρείας, η οποία κατηγόρησε το δημοφιλέστατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των χρηστών. Οι κατηγορίες αυτές σε συνδυασμό με την άνοδο του TikTok, έκαναν το Facebook να χάσει πολλούς χρήστες του.

Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να αφοσιωθεί στην οικοδόμηση μίας καθηλωτικής έκδοσης του διαδικτύου που ακούει στο όνομα metaverse και, μάλιστα, για να υπογραμμίσει αυτήν τη νέα προτεραιότητα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Meta. Στο πλαίσιο της καμπάνιας του rebranding, μετονόμασε, επίσης, το News Feed, το σήμα κατατεθέν της εφαρμογής, καθώς και το κεντρικό στοιχείο της εμπειρίας των χρηστών του Facebook, απλώς σε Feed. Οι υπάλληλοί της, γνωστοί στο παρελθόν και ως Facebookers, μετονομάστηκαν σε Metamates από τον ίδιο τον Mark Zuckerberg, που παρουσίασε τις νέες αξίες και αρχές της εταιρείας του.

Ωστόσο, τα προβλήματα της Meta δε λύθηκαν, ωθώντας την εταιρεία να αναζητήσει τη λύση σε νέες αλλαγές. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο CEO της, Mark Zuckerberg, η κύρια ροή θα ονομάζεται πλέον «Home» και θα είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι ανακαλύπτουν νέο περιεχόμενο, ενώ παλιότερα μπορούσαν να δουν τις δημοσιεύσεις των φίλων τους και των σελίδων στιςε οποιες είχαν κάνει like. Με άλλα λόγια, θα περιλαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο που επιλέγονται από αλγόριθμους λογισμικού, οι οποίοι θα εμφανίζουν περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντα των χρηστών, τόσο από λογαριασμούς που ακολουθούν όσο και από αυτούς που δεν ακολουθούν. Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει το νέο περιεχόμενο που εμφανίζει με την πάροδο του χρόνου, καθώς βελτιώνει τον αλγόριθμο συστάσεων.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το Facebook εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, παρά το rebranding;

Επίσης, θα προστεθεί μια νέα καρτέλα, που ονομάζεται “Ροές”, η οποία θα εμφανίζει αποκλειστικά αναρτήσεις από φίλους, οικογένεια, σελίδες και ομάδες που ένα άτομο έχει επιλέξει να ακολουθήσει.

Ο διαχωρισμός αυτός θυμίζει έντονα τον τρόπο οργάνωσης της πλατφόρμας σύντομων βίντεο, TikTok: η κύρια ροή ονομάζεται σελίδα “For You”, προσφέρει βίντεο σύντομης μορφής στους χρήστες με τη βοήθεια του αλγόριθμού του που διακρίνει τις προτιμήσεις από τη δραστηριότητά τους στην πλατφόρμα, ενώ η δεύτερη ροή ονομάζεται “Following”, προσφέροντας βίντεο μόνο από λογαριασμούς που ο χρήστης ακολουθεί.

Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση βοήθησε να εκτοξευτεί το TikTok σε 1 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες σε μόλις τέσσερα χρόνια. Εντυπωσιακό είναι ότι το TikTok έχει μόνο το ένα τρίτο των 2,9 δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook, αλλά ο μέσος Αμερικανός TikToker ξοδεύει 29 ώρες τον μήνα στην εφαρμογή, σχεδόν διπλάσιες από τις 16 ώρες του Facebook, σύμφωνα με τον ερευνητή κινητής τηλεφωνίας Data.ai.

Διαβάστε επίσης: To Facebook λανσάρει σύντομα βίντεο για να αντεπιτεθεί στο TikTok

Η Meta έχει αναγνωρίσει την επιτυχία του TikTok, γι’ αυτό και έχει προωθήσει επιθετικά τη δική της εκδοχή των βίντεο σύντομης μορφής του TikTok, που ονομάζεται Reels, τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram.

Μέρος της στρατηγικής της Meta περιλάμβανε την προσέλκυση δημιουργών για τη δημιουργία ποιοτικών βίντεο που προέρχονται από τα Reels. Ένας στόχος της νέας ροής είναι να κρατήσει τους χρήστες του Facebook στην εφαρμογή για περισσότερο χρόνο, προσθέτοντας περισσότερο πρωτότυπο περιεχόμενο και ένα ευρύτερο φάσμα λογαριασμών.

Κάθε βίντεο που δημοσιεύει κάποιος στο Instagram διάρκειας μικρότερης των 15 λεπτών θα χαρακτηρίζεται αυτόματα ως Reel. Εάν έχει δημιουργηθεί από δημόσιο λογαριασμό και διαρκεί λιγότερα από 90 δευτερόλεπτα, θα είναι κατάλληλο για διανομή πέρα ​​από τους ακόλουθους του ατόμου. Η κίνηση δείχνει ότι τα Reels είναι πλέον στρατηγικά πιο σημαντικά για την εταιρεία από άλλες πρωτοβουλίες βίντεό της, όπως το IGTV, το οποίο κυκλοφόρησε το 2018 για να ανταγωνιστεί το YouTube.

Συνολικά, η τελαυταία χρονιά δεν ήταν η καλύτερη για τη Meta. Για πρώτη φορά μετά από περίπου 18 χρόνια είδε τους χρήστες του να μειώνονται, με μια μονοψήφια ανάπτυξη να καταποντίζει τη μετοχή της Meta, ενώ ο CEO της εταιρείας, Μark Zuckerberg, έκανε λόγο για «επιβράδυνση του ρυθμού σε μερικές από τις επενδύσεις μας». Μένει να δούμε αν οι νέες αλλαγές θα αποβούν σωτήριες για τον κολοσσό των social media.

Με πληροφορίες από Axios και Bloomberg
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.