Ο κλάδος της τεχνολογίας, αν και το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι οι συνθήκες δυσκολεύουν, έπειτα από την έκρηξη της ανάπτυξης των τεχνολογικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων είναι διάσημος και για τους μισθούς που δίνει τους υπαλλήλους του.
Ήδη και πριν από την πανδημία, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες του Σίλικον Βάλεϊ, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο – που θεωρείται η πηγή της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, ως η έδρα των Big Tech κολοσσών και των ομοίων τους -, είχαν ανεβάσει σημαντικά τα στάνταρ σχετικά με τις απολαβές που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος, αλλά και τις παροχές. Οι τελευταίες συχνά έφταναν μέχρι τις υπηρεσίες μασάζ και καθαριστηρίου – πέρα από το σχεδόν αυτονόητο δωρεάν φαγητό στο campus κάθε εταιρείας.
Οι συνθήκες άλλαξαν μετά την πανδημία, βέβαια – τουλάχιστον η υπηρεσία καθαριστηρίου του Facebook κόπηκε -, οι εργαζόμενοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι παροχές από ένα σημείο και έπειτα έχαναν την ουσία, που ήταν η δημιουργία ενός μη τοξικού περιβάλλοντος εργασίας και όχι τα cool playrooms, αλλά και το κόστος ζωής στην περιοχή του Κόλπου εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα πολλοί να μετακομίζουν, εφόσον μάλιστα συχνά μπορούν πλέον να δουλεύουν απομακρυσμένα.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται πια για «cool» παροχές στον χώρο εργασίας
Ωστόσο, η συγκέντρωση πλούτου που συνεπάγεται η ύπαρξη των εγκαταστάσεων μερικών από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις του πλανήτη, δεν έχει πάψει να αποτελεί γεγονός, ενώ και οι μισθοί παραμένουν υψηλοί.
Από το 2017, ο νόμος Dodd-Frank στις ΗΠΑ υποχρεώνει τις εταιρείες που έχουν μπει στο χρηματιστήριο να δημοσιοποιούν τη μέση αμοιβή των υπαλλήλων τους. Έτσι, τα στοιχεία του 2021, αν και κάπως ελλιπή, επιβεβαιώνουν τις εξαψήφιες ετήσιες αμοιβές που κατά μέσο όρο δίνουν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Σε αυτές τις αναφορές, από τον υπολογισμό του μέσου ετήσιου μισθού εξαιρείται η αμοιβή του CEΟ, ενώ συνυπολογίζονται τα μπόνους και επιλογές όπως η παροχή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών για τους υπαλλήλους.
Στην κορυφή, λοιπόν, με τον υψηλότερο μέσο μισθό, στα 295.884 δολάρια τον χρόνο, βρίσκεται το Google. Το 2018 αυτό το ποσό ήταν τα 246.884, ένα σημαντικό άλμα από τα 197.274 δολάρια του 2017.
Ακολουθεί με πολύ μικρή διαφορά η Meta, μητρική του Facebook, του Instagram και του Whatsapp, με μέσο μισθό στα 292.785 δολάρια ετησίως.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται, προσπερνώντας το Dropbox (257.164 δολάρια), το Twitter (232.626) και την Nvidia (217.542), η Okta, μια εταιρεία cloud που προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης ταυτότητας και log-in, η οποία αμείβει τους υπαλλήλους της κατά μέσο όρο με 258.687 δολάρια τον χρόνο.
Στα 201.743 δολάρια βρίσκεται ο μέσος ετήσιος μισθός του Netflix. Λίγο πάνω από τις 100.000 τον χρόνο παίρνουν κατά μέσο όρο οι υπάλληλοι της Adobe, της Intel, του eBay και της Salesforce.
Οι κολοσσοί Apple και Amazon, που θα περίμενε κανείς να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, δε βρίσκονται εκεί, αλλά στην περίπτωσή τους συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Σε αυτές τις δύο εταιρείες εργάζεται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων σε θέσεις στο λιανεμπόριο ή σε αποθήκες και άλλες ανάλογες υπηρεσίες, συνεπώς για τον καθορισμό του μέσου μισθού δεν προσμετρώνται μόνο οι αμοιβές του προσωπικού των μηχανικών λογισμικού, των developers και των στελεχών. Έτσι, ο μέσος μισθός της Apple διαμορφώθηκε για το 2021 στα 68.254 δολάρια και του Amazon στα 39.677 δολάρια τον χρόνο.
Tα στοιχεία της επόμενης χρονιάς, που θα αναφέρονται στο 2022, θα έχουν οπωσδήποτε ενδιαφέρον, καθώς φέτος ο κλάδος περνά κάποιες αναταράξεις μπροστά στον φόβο για ύφεση, και με τις εταιρείες να ανακοινώνουν περικοπές προϋπολογισμών συγκεκριμένων projects, επιβράδυνση προσλήψεων, ή ακόμα και πάγωμα, όπως ανακοίνωσε ότι θα συμβεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες το Google.
Με πληροφορίες από SFGATE.com
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.