19 Απρ 2024
READING

Γιατί το Amazon αυξάνει τις συνδρομές του Prime στην Ευρώπη

3 MIN READ

Γιατί το Amazon αυξάνει τις συνδρομές του Prime στην Ευρώπη

Γιατί το Amazon αυξάνει τις συνδρομές του Prime στην Ευρώπη

Έχοντας ήδη αυξήσει την τιμή της συνδρομής του για το Amazon Prime στις ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο, κατά 17%, για το ετήσιο πακέτο, το Amazon ανακοίνωσε τώρα ότι θα την ακριβύνει και στην Ευρώπη. Οι αυξήσεις θα φτάσουν μέχρι και το 43% και θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Οι Γάλλοι είναι αυτοί που θα επιβαρυνθούν με ένα 43% στο κόστος της συνδρομής τους, ενώ στη Γερμανία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του Amazon μετά τις ΗΠΑ, η αύξηση θα είναι της τάξης του 30%. Οι Βρετανοί θα πληρώσουν 20% περισσότερο, ενώ αυξήσεις θα γίνουν και στην αγορά της Ισπανίας και της Ιταλίας, από 39%.

Η αύξηση της τιμής της συνδρομής άρχισε να ανακοινώνεται με emails στους συνδρομητές, που ενημερώνει ότι οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Σεπτέμβριο.

Το Amazon λέει στους Ευρωπαίους, όπως νωρίτερα και στους Αμερικανούς, ότι η απόφασή του οφείλεται στα αυξημένα κόστη των μισθών και των μεταφορικών, αλλά και στην επέκταση των προνομίων που απολαμβάνουν τα μέλη. Ειδικότερα, για τις αυξήσεις στην Ευρώπη, σημειώνει ότι έχουν αυξηθεί τα προνόμια που απολαμβάνουν τα μέλη του Prime, όπως για παράδειγμα με την αυθημερόν παράδοση των παραγγελιών. Η εταιρεία αναφέρεται ακόμα στον αυξημένο πληθωρισμό και το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών της.

Διαβάστε ακόμα: Τα προβλήματα του Amazon στην Ευρώπη

Οι αλλαγές αυτές αντικατοπτρίζουν μεταξύ άλλων και τις πιέσεις που δέχεται από τους επενδυτές ο νέος CEO Andy Jassy, να αντισταθμίσει τα κέρδη, καθώς ο πληθωρισμός ανεβαίνει και με την εταιρεία να έχει ανακοινώσει για πρώτη φορά απώλειες έπειτα από επτά χρόνια, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων και ζημία από την επένδυσή της στην κατασκευάστρια ηλεκτροκίνητων Rivian. Βέβαια, το Amazon δηλώνει αφοσιωμένο στην επένδυσή του στη Rivian, την οποία χαρακτηρίζει «σημαντικό εταίρο», καθώς βοηθά στο να εμπλουτίσει τον στόλο της με χιλιάδες ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, μέσα στο 2022.

Φαίνεται ότι το Amazon, έπειτα από μια περίοδο μεγάλης ανάπτυξης και κερδών μέσα στην πανδημία, που το ηλεκτρονικό εμπόριο άνθισε, τώρα εισέρχεται σε μια περίοδο περιορισμού των εξόδων του. Η αύξηση της τιμής των συνδρομών δεν είναι η μόνη κίνηση με αυτόν τον χαρακτήρα. Ο κολοσσός του e-commerce έχει ακόμα σταματήσει τις εργασίες για τη δημιουργία νέων γραφείων, έχει αρχίσει να ψάχνει ενοικιαστές για τις αποθήκες που πλέον δε χρειάζεται, ενώ έχει αρχίσει να χρεώνει περισσότερο και κάποιους από τους τρίτους πωλητές που διαθέτουν τα προϊόντα τους από την πλατφόρμα του. Μάλιστα, τον Μάιο, το Amazon επέβαλε ένα τέλος καυσίμων και πληθωρισμού 4,3% στους πωλητές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αποθήκευσης, διεκπεραίωσης και διανομής του Amazon, στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, έχοντας κάνει ήδη ανάλογη κίνηση στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon παγώνει τα σχέδιά του για νέες εγκαταστάσεις

Πλέον, οι αναλυτές ανησυχούν ότι αυτή η συνολική επιβράδυνση στην εταιρεία θα έχει αντίκτυπο και στο Amazon Web Services (AWS), τις υπηρεσίες cloud του Amazon, που αποτελεί έναν από τους μεγάλους κερδοφόρους πυλώνες του.

Προς παρόν, δεν είναι σαφές πόσο θα ελαφρύνει αυτή η αύξηση στη συνδρομή του Prime, την οικονομική πίεση που δέχεται το Amazon. Το μόνο που είναι γνωστό μέχρι στιγμής, πάντως, είναι ότι στις ΗΠΑ, όπου αυτές οι αυξήσεις ισχύουν εδώ και μήνες, ο αριθμός των μελών του Amazon Prime έχει ανέβει.

Με πληροφορίες από Reuters και TechCrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.