23 Νοέ 2024
READING

Ενεργειακή κρίση | Στη Γαλλία τα καταστήματα πρέπει να έχουν τις πόρτες κλειστές διά νόμου

2 MIN READ

Ενεργειακή κρίση | Στη Γαλλία τα καταστήματα πρέπει να έχουν τις πόρτες κλειστές διά νόμου

Ενεργειακή κρίση | Στη Γαλλία τα καταστήματα πρέπει να έχουν τις πόρτες κλειστές διά νόμου

Μια συντονισμένη όσο και συμβολική προσπάθεια να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας σε όλη τη χώρα προσπαθεί να κάνει η Γαλλία, ανακοινώνοντας μια σειρά από μέτρα όπως την υποχρέωση των καταστημάτων να έχουν κλειστές τις πόρτες όταν χρησιμοποιούν κλιματισμό ή θέρμανση, και να σβήνουν οι φωτισμένες διαφημιστικές πινακίδες τις νυχτερινές ώρες.

Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Agnès Pannier-Runacher, είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι παράλογο» να μένουν αντοιχτές οι πόρτες με τον κλιματισμό να λειτουργεί, κάτι που οδηγεί σε 20% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Μάλιστα, αυτές τις μέρες θα εκδοθεί σχετικό διάταγμα, και στα καταστήματα που δε συμμορφώνονται θα επιβάλλεται πρόστιμο 750 ευρώ. Εξάλλου, δήμαρχοι σε διάφορες γαλλικές πόλεις, όπως η Λυών και το Παρίσι, έχουν ήδη κάνει ανάλογες ανακοινώσεις και έχουν αρχίσει να επιβάλλουν πρόστιμα με τη δημοτική αστυνομία. Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, χαρακτήρισε τις ανοιχτές πόρτες «εκτροπή που πρέπει να πάψει, στο πλαίσιο της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και της ενεργειακής κρίσης».

Καταστήματα και μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν ήδη συμφωνήσει να κλείνουν τα φώτα των πινακίδων τους μόλις κλείνει το κατάστημα, αλλά και να μειώσουν την ένταση της φωταγώγησης στο εσωτερικό τους. Θα ζητηθεί ακόμα από τις δημόσιες υπηρεσίες να ρυθμίσουν τους θερμοστάτες σε υψηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι και χαμηλότερες τον χειμώνα, και από το κοινό να κλείνει το ρούτερ, την τηλεόραση και τα φώτα των δωματίων όταν δεν τα χρησιμοποιούν.

Θα απαγορευτούν ακόμα οι φωτισμένες διαφημιστικές πινακίδες μεταξύ μία τη νύχτα και έξι το πρωί, εκτός και αν βρίσκονται σε αεροδρόμια ή σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Διαβάστε ακόμα: Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση

Όλα αυτά αποτελούν μέρος του προγράμματος για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% μέσα σε δύο χρόνια. Ειδικοί αναγνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για μέτρα που μπορούν να κάνουν θαύματα, αλλά ότι έχουν ισχυρό συμβολισμό που επιτείνει την αίσθηση ότι υπάρχει ανάγκη για συλλογική προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γαλλία δεν κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά, καθώς η χώρα καλύπτει το 70% των αναγκών της με πυρηνική ενέργεια, ωστόσο η ενεργειακή κρίση που προέκυψε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, και με την Ευρώπη να κινδυνεύει να χρειαστεί να καταναλώνει φυσικό αέριο με δελτίο, ο πρόεδρος Emmanuel Macron ζήτησε να καθοριστεί ένα «πρόγραμμα σύνεσης».

Με πληροφορίες από Guardian
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.