18 Δεκ 2024
READING

Πόσο απέχουν παραδοσιακά σούπερ μάρκετ και πλατφόρμες στην Ελλάδα

5 MIN READ

Πόσο απέχουν παραδοσιακά σούπερ μάρκετ και πλατφόρμες στην Ελλάδα

Πόσο απέχουν παραδοσιακά σούπερ μάρκετ και πλατφόρμες στην Ελλάδα

Πόσο μεγάλη είναι τελικά η απόσταση που χωρίζει τα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ από τις πλατφόρμες διανομής και το quick commerce; Όσο μεγάλη και αν φαντάζει η συγκεκριμένη απόσταση από τη μία πλευρά, από την άλλη δεν παύει να γεφυρώνεται σε κάθε ευκαιρία.

Πριν από μερικούς μήνες ο όμιλος Metro είχε προσφύγει στο Συμβούλιο Ελέγχου επικοινωνίας, ζητώντας τον έλεγχο και ουσιαστικά τη διόρθωση της διαφημιστικής καμπάνιας που είχε ξεκινήσει η Online Delivery ή ευρύτερα γνωστή ως e-food. Στη συγκεκριμένη καμπάνια, η e-food υποσχόταν ότι η παραγγελία μπορούσε να φτάσει σε μόλις 15 λεπτά της ώρας στην πόρτα του παραγγέλλοντα. Η προσφυγή από την πλευρά του ομίλου Metro δικαιώθηκε, με την e-food να υποχρεώνεται να αναδιατυπώσει την αναφορά «efood market, super market σε 15 λεπτά», η οποία εμφανιζόταν στο σχετικό διαφημιστικό μήνυμα.

Η προηγηθείσα συνεργασία των My market με τη Wolt απόδειξη της διάθεσης συνεργασίας με τις πλατφόρμες

Tην ίδια στιγμή, όμως, η αλυσίδα My market είχε ξεκινήσει να συνεργάζεται με τη Wolt, η οποία αποτελούσε μία ακόμα απόπειρα συνεργασίας μετά τις αρχές της πανδημίας με την πλατφόρμα αυτή, συνεργασίας που σε πρώτη φάση δεν είχε στεφθεί με επιτυχία. Η κίνηση που ήρθε να επαναλάβει το εγχείρημα συνεργασίας του ομίλου Metro με τη Wolt, αποτελούσε αυτήν τη φορά ένα πιλοτικό σχήμα με αρχική εφαρμογή στο κατάστημα της οδού Ριανκούρ στους Αμπελόκηπους. Δεν πέρασε πολύ καιρός και ο ίδιος ο Αριστοτέλης Παντελιάδης προανήγγειλε ότι προτίθεται ο όμιλος Metro να εισέλθει με ίδιες δυνάμεις και σε πειραματικό στάδιο στον τομέα του quick commerce.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί μπαίνει και η ΑΒ Βασιλόπουλος στο fast delivery

Tη φαινομενικά μεγάλη απόσταση μεταξύ παραδοσιακού λιανεμπορίου ήρθε να διαψεύσει όμως για μία ακόμα φορά και η προ ολίγων ωρών γνωστοποιηθείσα συνεργασία της ΑΒ Βασιλόπουλος με τη Wolt. Η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε κάνει την κίνηση να συμπράξει στις αρχές της πανδημίας με το delivery.gr, πλατφόρμα συμφερόντων τότε του ομίλου Μούχαλη. Η πλατφόρμα στη συνέχεια μαζί με ακόμα τρεις εταιρείες του Μούχαλη, τις e-table.gr, Kiosky’s και Άλφα Διανομές, εξαγοράστηκε από την online delivery. Ωστόσο, η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζεται έως και σήμερα.

Το νέο deal της ΑΒ Βασιλόπουλος με τη Wolt

Η ΑΒ Βασιλόπουλος προχώρησε πάντως και στο deal με τη Wolt. H συνεργασία που άρχισε να τρέχει στις 21 Ιουλίου, έκανε πρεμιέρα σε πέντε καταστήματα, αυτά του Ελληνικού, των Πετραλώνων, των Βριλησσίων, της Νέας Ερυθραίας, του Περισσού. Υπόσχεση της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, είναι να πραγματοποιούνται οι παραδόσεις των παραγγελιών της από τα συγκεκριμένα καταστήματα σε χρονικό διάστημα 40 λεπτών. Και προμηνύεται συνέχεια, με τη συνεργασία να αναμένεται ότι θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία πώλησης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Σε ό,τι αφορά τον Σκλαβενίτη, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ διατηρεί πλέον το δικό της e-Market, συνεχίζει να συνεργάζεται με την e-food από τις αρχές της πανδημίας έως και σήμερα.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το efood να γίνει το κυρίαρχο ηλεκτρονικό παντοπωλείο της Ελλάδας;

Με βάση τα παραπάνω, όσο μεγάλη και αν φαίνεται ότι είναι η απόσταση που χωρίζει παραδοσιακό με μοντέρνο και quick commerce λιανεμπόριο στον τομέα των βασικών καταναλωτικών αγαθών, αποδεικνύεται ίσως σε κάθε ευκαιρία η ανάγκη και η ταυτόχρονη επιθυμία συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων της μίας και της άλλης πλευράς. Μάλιστα, πολλές από τις μεγάλες αλυσίδες έχουν πραγματοποιήσει κατά καιρούς περισσότερες από μία συνεργασίες με διαφορετικές πλατφόρμες διανομής.

Την ανάγκη συνεργασιών αυτού του χαρακτήρα ήρθε να διατρανώσει και να επιβεβαιώσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η έλευση της πανδημίας. Όμως τα πράγματα δε σταμάτησαν εκεί. Διότι η πλευρά των παραδοσιακών λιανεμπόρων χρειάζεται την ταχύτητα και την ευελιξία που οι σύγχρονες και τεχνολογικά προηγμένες πλατφόρμες μπορούν να τους προσφέρουν, αντλώντας, στην περίπτωση της Wolt και της efood, κεκτημένη τεχνογνωσία από την πολυεθνική δραστηριότητα των δύο πλατφορμών. Από την άλλη πλευρά, οι «νεότεροι» παίκτες που κάθονται στην άκρη του τραπεζιού όπου μοιράζεται η τράπουλα αυτή τη στιγμή, υστερούν στις βαριές δομές που έχουν οι παραδοσιακοί παίκτες, όπως είναι οι μεγάλες επενδύσεις και η αυξημένη χωρητικότητα στον τομέα των logistics, το ευρύ διαθέσιμο κωδικολόγιο προϊόντων και οπωσδήποτε η γνώση και η κουλτούρα της ελληνικής αγοράς και του Έλληνα καταναλωτή.

Πριν από λίγο καιρό, η AB Βασιλόπουλος έκανε ένα ακόμα βήμα συμφωνίας με την InstaShop. Στο επίκεντρο της συνεργασίας βρέθηκε η διανομή προϊόντων σε μία ώρα μετά την παραγγελία, με δυνατότητα να διαθέτει στους καταναλωτές 10.000 κωδικούς, δεδομένης της ισχυρής αποθηκευτικής δυνατότητας και των υποδομών στο πεδίο των logistics.

Ταυτόχρονα, οι μεγάλες αλυσίδες έχουν προχωρήσει σε νέες επενδύσεις την τελευταία τριετία, με τη δημιουργία darkstores που θα εξυπηρετούν ταχύτερα το e-commerce κανάλι, κερδίζοντας την ίδια στιγμή μέρος από το έδαφος που προσπαθούν να αποσπάσουν με τη σειρά τους οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Στην ταχύτητα υλοποίησης των συγκεκριμένων επενδύσεων συνέβαλε έτι περαιτέρω η πανδημία.

Ως προς τη μέση αξία ηλεκτρονικού καλαθιού σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Convert Group, αυτή εμφανίζεται σταθερή στα 78 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Πού οδηγεί ο δρόμος για τις δύο πλευρές; Το προφανές είναι ότι ο δρόμος οδηγεί σε συμπράξεις. Διότι, ούς ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτω.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.