20 Απρ 2024
READING

Πώς κατάφερε την εντυπωσιακή της ανάκαμψη η Mattel

5 MIN READ

Πώς κατάφερε την εντυπωσιακή της ανάκαμψη η Mattel

Πώς κατάφερε την εντυπωσιακή της ανάκαμψη η Mattel

Tα παιχνίδια αναδεικνύονται σε μια ιδιαίτερα ανθεκτική κατηγορία στην αγορά, όπως φαίνεται από τις επιδόσεις των δύο κολοσσών της βιομηχανίας, Mattel και Hasbro, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για το προηγούμενο τρίμηνο. Η Hasbro σημείωσε  μεν συντηρητική ανάπτυξη, κατά 1%, στα έσοδά της, η Mattel όμως, είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 20%, και το κέρδος της να φτάνει τα 66 εκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που ένα χρόνο πριν σημείωνε 6 εκατομμύρια ζημία.

Φαίνεται πως στάθηκε ιδιαίτερα σημαντικό για τους γονείς να βρουν ενδιαφέροντες τρόπους να κρατήσουν τα παιδιά τους απασχολημένα μέσα στην πανδημία, με δεδομένο μάλιστα ότι για μεγάλες περιόδους οι μαθητές παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους από το σπίτι και, σε γενικές γραμμές, τα παιδιά περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι. Ουσιαστικά, άνθρωποι της αγοράς παρατηρούν ότι τα παιχνίδια έγιναν πρωτίστως για τους γονείς μια αναγκαιότητα, παρόλο που οι οικονομικές τους δυνατότητες άρχισαν να περιορίζονται, καθώς ο πληθωρισμός ανεβαίνει και οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Ειδικά η Mattel, όμως, έχει να παρουσιάσει στην πραγματικότητα ένα καλά οργανωμένο success. Μόλις μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η δημιουργός της Barbie είχε σημαντικές απώλειες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2020 η εταιρεία κατέγραψε ζημίες 111 εκατομμυρίων δολαρίων. Έκτοτε έχει περιορίσει τις απώλειές της, για να φτάσει σήμερα στα παραπάνω αποτελέσματα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες.

Η ίδια η εταιρεία αποδίδει την επιτυχία της στον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε και αξιοποίησε το ατού τής πολύ πλούσιας γκάμας προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας που διαθέτει. Τα διάσημα franchises της αποδεικνύονται αληθινά περιουσιακά στοιχεία για τη Mattel, τα οποία τα τελευταία χρόνια αναμενόμενα εκμεταλλεύεται, αλλά με έναν τρόπο σύγχρονο και επίκαιρο, ώστε να της αποδίδουν τα μέγιστα.

Έτσι, μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, η Mattel έκλεισε τη μία μετά την άλλη συμφωνίες για την παραχώρηση χρήσης των πνευματικών δικαιωμάτων των διάσημων προϊόντων της, μεγιστοποιώντας τη δύναμη των franchises της προς όφελός της. Με βάση αυτές τις συμφωνίες IP (intellectual property), ενισχύει τα αντίστοιχα παιχνίδια της, αλλά και διευρύνει τα όσα μπορεί να προσφέρει στον κλάδο της διασκέδασης. Ο CEO της Mattel, Ynon Kreiz, σημειώνει μάλιστα ότι «για δύο συνεχόμενα έτη ξεπεράσαμε την ανάπτυξη του κλάδου και βλέπουμε σημαντικές ευκαιρίες για να αναπτύξουμε επιπλέον το μερίδιό μας», και ότι η εταιρεία προχωρά προς την αξιοποίηση της πλήρους δυναμικής των IP της, στους τομείς του περιεχομένου, των καταναλωτικών προϊόντων αλλά και των ψηφιακών εμπειριών.

Διαβάστε ακόμα: H Mattel λανσάρει την πρώτη τρανς Barbie

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να μην έχει κανείς αντιληφθεί ότι, το τελευταίο διάστημα, η Mattel είναι παντού: Τα social media είναι γεμάτα με φωτογραφίες του Ryan Gosling και της Margot Robbie στα ροζ, σε στιγμιότυπα από την επερχόμενη ταινία Barbie, που έχει μάλιστα την υπογραφή της αξιόλογης και οσκαρούχου Greta Gerwig. Μία ακόμα ταινία ετοιμάται με τα διάσημα οχήματα της Matchbox, επίσης brand της Mattel. Στο Netflix αναμένεται η τρίτη σεζόν της σειράς κινουμένων σχεδίων Masters of the Universe, βασισμένης στην παλιά ρετρό σειρά με ήρωα τον He-Man, ενώ και οι κούκλες του Monster High αποκτούν το δικό τους μιούζικαλ, με ηθοποιούς, που θα προβληθεί στο Nickelodeon και το Paramount+ το φθινόπωρο.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν  άνθρωποι της αγοράς, το να μετατρέπεις παιχνίδια σε ταινίες και το αντίστροφο δεν αποτελεί καινοφανή στρατηγική. Πρόκειται για μια τακτική που ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν οι εταιρείες για να εκμεταλλεύονται τα franchises τους και να κρατούν πιστούς και δεσμευμένους τους fans τους. Το πιο πρόσφτο παράδειγμα δίνει η Lego, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία με τις ταινίες της The Lego Movie και The Lego Batman, αξιοποιώντας δημιουργικά τα προϊόντα της. Η Mattel όμως φαίνεται να έχει πιάσει τον παλμό της εποχής, καθώς ο τρόπος που προσεγγίζει το ζήτημα μοιάζει φρέσκος και σύγχρονος, με την άποψη ότι παραμένει δημιουργικός και όχι απλή εκμετάλλευση ενός franchise που θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση πουλάει.

Διαβάστε ακόμα: H νέα στρατηγική της Mattel πάει πέρα από τα παιχνίδια: ταινίες, τηλεόραση & NFTs

Για παράδειγμα, το κοινό αναμένει με ενδιαφέρον μια ταινία Barbie γυρισμένη από γυναίκα σκηνοθέτη με φεμινιστικές ανησυχίες. Και η επαναφορά του cult He-Man έγινε σε μια στιγμή που η νοσταλγία για περιεχόμενο και στυλ των δεκαετιών ‘80s και ‘90s βρίσκεται στα ύψη. Στο πλαίσιο αυτό ίσως εντάσσεται και η επαναφορά παλιών χαρακτήρων της από παιχνίδια της δεκαετίας του ’60.

Επιπλέον, μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Mattel ανακοίνωσε πολυετή συνεργασία με τη SpaceX του Elon Musk, για τη δημιουργία παιχνιδιών εμπνευσμένων από το τα σκάφη της εταιρείας και το διάστημα.

Οι αναλυτές, παρόλ’ αυτά, επισημαίνουν ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από μια εφοδιαστική αλυσίδα σε κρίση δεν έχουν εκλείψει και ότι εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τις πωλήσεις των μεγάλων εταιρειών, ενώ, επιπλέον, με μια οικονομική κρίση σε εξέλιξη και με φόβους για βαθιά ύφεση, πολλοί πιστεύουν ότι οι καταναλωτές σύντομα θα αρχίσουν να γίνονται πιο συντηρητικοί στα έξοδά τους για παιχνίδια. Η Mattel, ωστόσο, φαίνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, ενώ η στρατηγική της στον χώρο του content και της διασκέδασης αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης, που της επιτρέπει να αναδιπλωθεί αν χρειαστεί.

Πάντως, η ίδια η εταιρεία εκτιμά ότι τα έσοδα φέτος θα σημειώσουν συνολική ανάπτυξη από 8 έως 10 τοις εκατό, και οι αναλυτές βλέπουν επίσης ότι η ζήτηση προς το παρόν παραμένει υψηλή. Έπειτα από μερικά αρκετά δύσκολα χρόνια, η Mattel δείχνει να έχει απολαμβάνει μια ανάπτυξη που της επιτρέπει πλέον να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμα πλάνα.

Με πληροφορίες από Modern Retail
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.