Το τελευταίο διάστημα, δύο σημαντικά πράγματα συμβαίνουν στον κόσμο των social media, που έχουν κάνει αίσθηση, όσον αφορά τις τάσεις και την κατεύθυνση που παίρνει ο κλάδος.
Από τη μία, το Instagram αλλάζει, με τους χρήστες πλέον να βλέπουν στο feed τους κατά βάση βίντεο που τους δείχνει ο αλγόριθμος, όχι δηλαδή ατόμων που ακολουθούν, αλλά και πολύ περισσότερες διαφημίσεις. Αυτό που ξεκίνησε ως εφαρμογή «κοινοποίησης φωτογραφιών» (photo sharing app) προσπαθεί πλέον να μοιάσει στο TikTok, που ανέρχεται απειλητικά με τα δημοφιλή του μικτά βίντεο. Βέβαια, μεγάλη μερίδα των χρηστών του Instagram δυσφορούν, και έχουν αρχίσει να ανεβάζουν stories ζητώντας πίσω το παλιό Instagram, ενώ ανάλογα σχόλια γίνονται και στο Twitter.
Παράλληλα, παρατηρείται η άνοδος της δημοτικότητας μιας νέας εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, που ονομάζεται BeReal και έχει συνεπάρει τους νέους χρήστες, με αποτέλεσμα από την περασμένη Κυριακή να βρίσκεται στην πρώτη θέση στα downloads των δωρεάν εφαρμογών στο iOS app store. Τα στοιχεία δείχνουν ότι την εφαρμογή έχουν κατεβάσει περίπου 29 εκατομμύρια χρήστες, ενώ μόνο την περασμένη Κυριακή το BeReal είχε περίπου 333.000 downloads.
O ενθουσιασμός για αυτήν τη νέα εφαρμογή είναι έκδηλος στα άλλα social media, στο TikTok και το Twitter, όπου οι χρήστες μιλούν για το BeReal και δημιουργούν και σχετικά memes.
Tην εφαρμογή δημιούργησε το 2020 ο Alexis Barreyat, ένα βιντεοπαραγωγός του GoPro που απογοητεύτηκε από την ψευδαίσθηση που παρουσιάζουν οι influencers στο Instagram και ήθελε να δημιουργήσει κάτι αληθινό και αυθεντικό.
Το BeReal αγνοεί τον βασικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και δεν επιτρέπει στους χρήστες να επιμελούνται τις φωτογραφίες τους, ούτε να περνούν άπειρο χρόνο στην εφαρμογή.
Πώς λειτουργεί
Κάθε μέρα, σε μια τυχαία στιγμή μέσα στην ημέρα, που διαφέρει από χώρα σε χώρα, οι χρήστες λαμβάνουν ταυτόχρονα την ειδοποίηση «! Time to BeReal !». Από τη στιγμή εκείνη, έχουν στη διάθεσή τους δύο λεπτά για να ποστάρουν μία φωτογραφία από την μπροστινή και την πίσω κάμερα του κινητού τους. Αν η ανάρτηση γίνει μετά τα δύο λεπτά, οι φωτογραφίες σημειώνονται ως αργοπορημένες, και ο χρήστης δεν μπορεί να δει τις αντίστοιχες φωτογραφίες των φίλων του. Οι φωτογραφίες εξαφανίζονται μετά από μία μέρα, δεν υπάρχουν likes, κανείς δεν μπορεί να βλέπει φωτό άλλων αν δεν ανεβάζει δικές του, ούτε μπορεί να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες από το άλμπουμ της κάμεράς του.
Η επιτυχία του BeReal ξεκίνησε από τα γαλλικά πανεπιστήμια – μια ιστορία που θυμίζει τις απαρχές του Facebook -, την άνοιξη του 2021 αλλά πλέον έχει αρχίσει να γοητεύει και την αμερικανική αγορά. Καθώς η επιτυχία του έχει αρχίσει πλέον να γίνεται ορατή και να κινεί το ενδιαφέρον, ο Τύπος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη γοητεία του, σημειώνοντας ότι είναι η αυθεντικότητα που δελεάζει, αν και αυθευντικότητα «πουλάνε» και το Instagram, με τα Stories του που μπορούν να δουν μόνο οι στενοί φίλοι, το Twitter, που αναπτύσσει κάτι ανάλογο με το εργαλείο του, Flock, αλλά και το Snapchat.
Σύμφωνα με τα όσα λέει το ίδιο το BeReal, πρόκειται για ένα «αυθόρμητο και διασκεδαστικό μέρος για να μοιράζονται οι άνθρωποι τη ζωή τους με τους φίλους τους. Θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να νιώσουν καλά για τον εαυτό τους και τη ζωή τους. Θέλουμε μια εναλλακτική στα εθιστικά κοινωνικά δίκτυα που τροφοδοτούν την κοινωνική σύγκριση και παρουσιάζουν μια ζωή με στόχο να συγκεντρώσουν επιρροή». Η εταιρεία σημειώνει ακόμα ότι «Το BeReal δε θα σε κάνει διάσημο» και «Αν θέλεις να γίνεις influencer, μπορείς να μείνεις στο TikTok ή το Instagram».
Διαβάστε ακόμα: Το πρόβλημα της ταυτότητας στα social media
Υπάρχει η άποψη ότι η επιτυχία του BeReal οφείλεται στη νοσταλγία μιας εποχής που τα social media ήταν για να βλέπει κανείς στιγμιότυπα από τη ζωή των στενών του φίλων. Βέβαια, αυτή η αίσθηση της αυθεντικότητας και της ελευθερίας ίσως ενισχύεται από τον ενθουσιασμό και την ιδιότυπη περηφάνια των χρηστών που «ανακάλυψαν πρώτοι» αυτήν τη νέα τάση.
Ακόμα, πολλοί κάνουν λόγο για το ότι η ασχήμια βρίσκεται στον πυρήνα της γοητείας της εφαρμογής. Ουσιαστικά, στο BeReal καταλήγουν κακές εικόνες από ανθρώπους που μπορεί να μη βγαίνουν ποτέ από το σπίτι επειδή δουλεύουν ή διαβάζουν – αν και ήδη κυκλοφορούν memes για το πώς πρέπει να είναι κανείς σε ετοιμότητα για να βγάλει μέσα σε δύο λεπτά μια κολακευτική φωτογραφία (που να μοιάζει με κατάλληλη για Instagram, πιθανόν).
Από την άλλη, η δημοτικότητα της εφαρμογής ανεβαίνει ακριβώς τη στιγμή που μεγαλώνει η δυσαρέσκεια για την εξέλιξη του Instagram, μια συγκυρία που ίσως παίζει τον ρόλο της. Ωστόσο, αυτό το concept του «ραντεβού», όπως στο παρελθόν, που έπρεπε να ανοίξει κανείς την τηλεόραση κάποια προκαθορισμένη ώρα για να δει το επόμενο επεισόδιο της αγαπημένης του σειράς, δίνει αυτήν την αίσθηση μιας κοινής, ταυτόχρονης εμπειρίας, που δεν προσφέρουν τα άλλα social media, όπως είδαμε πρόσφατα και με την επιτυχία του παιχνιδιού Wordle – που τελικά αγόρασαν οι The New York Times.
Μαζί με τον Τύπο και τους χρήστες των social, όπως θα ήταν επόμενο, άρχισε να στρέφεται προς αυτό το νέο μέσο και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Τον Μάιο, το BeReal συγκέντρωσε κεφάλαιο 85 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε ο Insider, και μάλιστα με τη συνδρομή του επενδυτή του Facebook Yuri Milner, ενός από τους σημαντικότερους επενδυτές τεχνολογίας στον κόσμο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, δεδομένου ότι η εταιρεία ακόμα δεν έχει ουσιαστικά έσοδα, ενώ δεν είναι και σαφές με ποιον τρόπο θα μπορούσε να ρευστοποιήσει την επιτυχία της.
Πολλοί λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια εφαρμογή που να προσφέρει αυτήν τη λιτή, αυθεντική προσέγγιση στα social media και να απειλήσει το BeReal. Άλλοι θυμίζουν την περσινή επιτυχία του Clubhouse, που υποτίθεται θα έφερνε κάτι διαφορετικό στην κοινωνική δικτύωση, αλλά φέτος ελάχιστοι ασχολούνται μαζί του. Ίσως, τελικά, ο μόνος τρόπος για να αποφασιστεί αν αυτή η νέα εφαρμογή είναι επιτυχημένη, είναι να αναμένουμε το λανσάρισμα αντίστοιχων εργαλείων ή δυνατοτήτων από το Instagram.
Με πληροφορίες από The Hustle και The Verge
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.