Μήπως ήρθε η στιγμή για τους Chief Automation Officers;

Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, που επισπεύστηκε λόγω της πανδημίας, άνοιξε νέους ορίζοντες στις περισσότερες βιομηχανίες, και όχι μόνο στους καταναλωτές που έμαθαν μαζικά να κάνουν τις αγορές τους ιντερνετικά. Από τα ρομπότ στις αποθήκες του Amazon μέχρι τα chatbots, τη δημιουργία περιεχομένου και τη στόχευση των καταναλωτών με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι αυτοματισμοί μεταβάλλουν γρήγορα το επιχειρηματικό τοπίο.

Δεν έχουν όμως όλες οι επιχειρήσεις την ευχέρεια να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ συχνά συμβαίνει να μη διαθέτουν ούτε την τεχνογνωσία ώστε να αποφασίσουν σε ποιες τεχνολογίες πρέπει να επενδύσουν. Ωστόσο, ο γρήγορος ρυθμός εξέλιξης της τεχνολογίας δεν αποτελεί λόγο για να αποφευχθεί η υιοθέτηση και η χρήση αυτής από τις επιχειρήσεις, καθώς τη λύση θα μπορούσαν να δώσουν οι Chief Automation Officers.

Ένας Chief Automation Officer (CAO) – στα ελληνικά επικεφαλής αυτοματισμού – επιβλέπει τις αποφάσεις της επιχειρηματικής διαδικασίας σχετικά με τη τεχνολογία. Δηλαδή, αποφασίζει εάν και πώς θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογικά μέσα για κάποια εργασία ή διαδικασία.

Ο Chief Automation Officer είναι συνήθως υπεύθυνος για τα bots, ειδικά δημιουργημένα προγράμματα που είναι απαραίτητα για την αυτοματοποίηση ορισμένων διαδικασιών και τη μίμηση ανεξάρτητων συγκεκριμένων ανθρώπινων ενεργειών.

Πρόκειται, δηλαδή, για προγράμματα που εκτελούν αυτόματες και επαναλαμβανόμενες εργασίες. Χρησιμοποιούνται ευρέως και με τη διαχείριση αυτών των δράσεων στοχεύουν επίσης στην προσομοίωση της συμπεριφοράς που θα έκανε ένας άνθρωπος αε αντίστοιχη εργασία.

Στην πραγματικότητα, τα bots – ή οι ψηφιακοί εργαζόμενοι όπως αποκαλούνται μερικές φορές – έχουν γίνει ολοένα και περισσότερο παρόντα στον χώρο εργασίας. Μέσω των bots εγκαινιάζεται μία νέα εποχή αυτοματισμού, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων ζητημάτων που κυμαίνονται από την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα έως την έλλειψη ταλαντούχου προσωπικού.

Διαβάστε επίσης: 4 βιομηχανίες που θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Automation Anywhere που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 επαγγελματίες του κλάδου, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανέπτυξαν 100 ή περισσότερα bots το 2022, ποσοστό ανάπτυξης που ξεπέρασε κατά πολύ το 24% που προβλεπόταν το 2021. Μάλιστα, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες είπαν ότι η αυτοματοποίηση ήταν ζωτικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Οι επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει με επιτυχία bots εξοικονομούν περισσότερο χρόνο σε εργασίες, ενώ παράλληλα βελτίωσαν την παραγωγικότητα και αύξησαν την ποιότητα και ακρίβειά τους.

Αν και ορισμένες επιχειρήσεις διστάζουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή bots, αρκετές εταιρείες το έχουν ήδη κάνει. Τον προηγούμενο Μάρτιο μια δημοσιευμένη έρευνα της αξιόπιστης εταιρείας Incapsula έδειξε ότι η πλειοψηφία της κίνησης στο ίντερνετ (51%) έχει δημιουργηθεί από μη ανθρώπινες οντότητες, εκ των οποίων μάλιστα το 60% είχε κακόβουλο χαρακτήρα.

Έτσι, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν bots, αρκετές συμβουλευτικές εταιρείες, όπως η Forrester, συνιστά την πρόσληψη CAO ως την καλύτερη στρατηγική για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους μέσω της χρήσης τους.

Μόνο το γεγονός ότι οι εταιρείες δημιουργούν μια θέση C-suite για να επιβλέπουν αυτές τις προσπάθειες δείχνει πόσο σημαντική έχει γίνει η αυτοματοποίηση στην εποχή της ψηφιακής επιχείρησης.

Διαβάστε επίσης: Η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας πυροδότησε την έρευνα για νέα τεχνολογία

Συνήθως, τομείς όπως ο αυτοματισμός πληροφορικής εποπτεύονται από έναν Chief Information Officer (CIO) και άλλα ανώτερα στελέχη πληροφορικής. Αλλά η αυτοματοποίηση έχει γίνει τόσο στρατηγική επιταγή για τους οργανισμούς που απαιτείται πλέον ένας ξεχωριστός ρόλος για την εποπτεία, δηλαδή ο Chief Automation Officer.

Αυτά τα στελέχη είναι επιφορτισμένα με την επίβλεψη της ανάπτυξης και της συνεχούς διαχείρισης και συντήρησης της αυτοματοποίησης διαδικασιών πληροφορικής, επιτρέποντας στους CIO και άλλα στελέχη IT να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογικών στρατηγικών για την υποστήριξη της επιχείρησης.

Τα έργα που διαχειρίζονται οι CAO μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο τους και το επίπεδο πολυπλοκότητας των οργανισμών τους. Ο CAO, έχοντας εξετάσει τους συγκεκριμένους στόχους της επιχείρησης και γνωρίζοντας εκτενώς τον οργανισμό και τον τρόπο λειτουργίας του, μπορεί να αποφασίσει ποιες εργασίες μπορούν να επιτελεστούν αυτόματα μέσω των bots. Μπορούν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από την ανάπτυξη βασικών εφαρμογών και τη ρομποτική έως τις πιο προηγμένες τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) και τη μηχανική εκμάθηση.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι απίστευτες δυνατότητες της τεχνολογίας έχουν πολλούς οπαδούς που επιλέγουν μία από τις δύο οδούς: είτε να “διαμαρτηρυθούν” για τις θέσεις εργασίας που πιθανόν θα καταργήσει η τεχνητή νοημοσύνη, είτε να το φτάσουν στα άκρα παρουσιάζοντας έναν κόσμο παράδεισο ή κόλαση – ανάλογα πώς το βλέπει κανείς.

Mε πληροφορίες από CIO Dive