16 Ιαν 2025
READING

Formula E, η εναλλακτική Formula 1 με ηλεκτροκίνητα

5 MIN READ

Formula E, η εναλλακτική Formula 1 με ηλεκτροκίνητα

Formula E, η εναλλακτική Formula 1 με ηλεκτροκίνητα

Η ηλεκτροκίνηση είναι γεγονός και στον αγωνιστικό κόσμο της Formula 1. Καθώς οι απαιτήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τα ηλεκτρικά οχήματα, η Formula E αποτελεί ιδανικό πεδίο εξέλιξης και προώθησης νέων τεχνολογιών.

Η ιδέα για το άθλημα ξεκινά από το 2011, όταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτων, Jean Todt, και ο τότε Ευρωπαίος Επίτροπος για τη βιομηχανία, Alejandro Agag, αποφάσισαν να κεφαλαιοποιήσουν την αυξανόμενη εστίαση στην Ευρώπη στην ηλεκτροκίνηση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η πρώτη του σεζόν ήταν το 2014, και οκτώ χρόνια μετά, το πρωτάθλημα έχει 11 ομάδες και 22 επαγγελματίες οδηγούς, που αγωνίζονται σε 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στον δεύτερο από τους αγώνες διπλής κεφαλής στο Μπρούκλιν το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Mercedes και η Jaguar TCS ανέβηκαν στο βάθρο, στη δεύτερη και τρίτη, αντίστοιχα, θέση, πίσω από την κινεζική ομάδα DS Techeetah.

Η Formula 1 καινοτομεί επιθετικά στην αεροδυναμική, επειδή οι ανταγωνιστικές ομάδες επιτρέπεται να τροποποιούν μοναδικά τα σχέδιά τους, τα σχήματα και τις δομές των αυτοκινήτων. Αντίθετα, στη Formula E τα οχήματα παραμένουν ίδια σε όλες τις ομάδες, από το σασί μέχρι την μπαταρία. Αυτό που διαφέρει μεταξύ των αντιπάλων είναι το σύστημα μετάδοσης κίνησης και το λογισμικό.

Η στρατηγική του αγώνα βασίζεται στην ενεργειακή απόδοση, καθώς κάθε όχημα έχει την ίδια ποσότητα ισχύος, έτσι είναι σημαντικό οι ομάδες να κάνουν τα συστήματα μετάδοσης κίνησής τους πιο αποδοτικά. Κάθε αυτοκίνητο έχει 200 ​​kW διαθέσιμη ισχύ για έναν αγώνα και οι ομάδες πρέπει να αποφασίσουν πώς και πότε θα την ξοδέψουν. Πρέπει επίσης να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία της μπαταρίας, χρησιμοποιώντας διάφορα εσωτερικά συστήματα ψύξης, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 72 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης: H Boss στη Formula 1 με την ομάδα της Aston Martin

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι θετικά προσκείμενες προς τον νέο θεσμό, έχοντας συμφωνήσει στη συμμετοχή τους στη Formula E, εφόσον έχουν μπει ή εισέρχονται στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων εντός των επόμενων ετών. Για παράδειγμα, η Renault ήταν εξαρχής ένθερμος υποστηρικτής του θεσμού, έχοντας ξοδέψει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και τα ηλεκτρικά μονοθέσια είναι πιο αργά από της Formula 1, γίνονται σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση των αποδόσεών τους. Στη Formula E, το πλαίσιο και η μπαταρία των μονοθεσίων είναι κοινά για όλες τις ομάδες. H μπαταρία ιόντων λιθίου, την οποία παρέχει η Williams, ζυγίζει 320 κιλά (μαζί με το περίβλημα από ανθρακονήματα) και αντιστοιχεί σε 300 μπαταρίες λάπτοπ, ή 4.000 κινητών τηλεφώνων.

Από τη δεύτερη σεζόν, οι κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν το δικό τους κινητήριο σύνολο, το οποίο πέρα από την μπαταρία, περιλαμβάνει ακόμα τον αντιστροφέα και τον ηλεκτροκινητήρα. Ο αντιστροφέας ελέγχει την ένταση του ρεύματος που παρέχεται στον κινητήρα. Οι αντιστροφείς περιέχουν χιλιάδες διακόπτες υψηλότατης ισχύος που έχουν τη δυνατότητα παροχής και διακοπής ισχύος προς τον κινητήρα έως και 10.000 φορές το δευτερόλεπτο.

Τις επιδόσεις στη φετινή σεζόν αναμένεται να βελτιώσει το χαμηλότερο -κατά 8 κιλά- ελάχιστο όριο βάρους: 880 κιλά μαζί με τον οδηγό. Επίσης, φέτος έχει αυξηθεί το μέγιστο όριο ενέργειας που μπορούν να ανακτήσουν από το φρενάρισμα τα μονοθέσια: από τα 100 στα 150 kW.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι η τεχνολογική ανάπτυξη που προσφέρει η Formula E παρέχει χρήσιμες γνώσεις για την ανάπτυξη των οδικών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων – άλλωστε ο αθλητισμός ήταν πάντα ένα εργαστήριο δοκιμών για τη νέα τεχνολογία. Για αυτό και η Formula E έχει πετύχει εκεί που έχουν αποτύχει F1, IndyCar και WEC: να προσελκύσει πολυάριθμους κατασκευαστές, καθώς ανταποκρίνεται στα άμεσα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Συγκεκριμένα, η Formula E μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Χωρίς να έχει το ιστορικό της F1 να τη βαραίνει, η Formula E μπορεί να πειραματιστεί άφοβα με καινούριες ιδέες μέχρι να βρει τι λειτουργεί καλύτερα. Στη F1 υπάρχουν πολύ υψηλά συμφέροντα που δεν αφήνουν το σπορ να εξελιχθεί. Στη Formula E οι εμπλεκόμενοι συνεργάζονται μεταξύ τους για να προωθήσουν το προϊόν, προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς αυτό αποτελεί κοινό συμφέρον. Ίσως αυτό αλλάξει όταν οι μεγάλοι κατασκευαστές εισέλθουν για τα καλά στη Formula E.

Διαβάστε επίσης: VW: Η παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη

Ένα παράδειγμα είναι η χρήση καρβιδίου του πυριτίου, ενός ημιαγωγού που άγει τον ηλεκτρισμό και επιτρέπει στα αυτοκίνητα να αλλάζουν γρηγορότερα συνεχές σε εναλλασσόμενο ρεύμα, που απαιτείται για την περιστροφή του κινητήρα για τη δημιουργία πρόσφυσης.

Μάλιστα, πολλές εταιρείες δείχνουν να επικεντρώνονται περισσότερο στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων παρά στη Formula E, πιθανότατα εξαιτίας των πιέσεων που δέχτηκε η αυτοκινητοβιομηχανία κατόπιν της νομοθετικής ρύθμισης που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτήν, τα καινούρια αυτοκίνητα που πωλούνται στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερα από το 2035 και πέρα, δημιουργώντας μεγάλες απαιτήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Φυσικά, η Formula Ε δεν έρχεται να αντικαταστήσει τη Formula 1, η οποία κερδίζει τώρα μεγαλύτερη δημοτικότητα στις ΗΠΑ, κυρίως, χάρη σε ένα ντοκιμαντέρ του Netflix, το Drive to Survive. Όμως, προσφέρει μία εναλλακτική λύση, σε μία εποχή που η πρόοδος στην τεχνολογία επιτρέπει στα αυτοκίνητά της να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Mε πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.