22 Ιαν 2025
READING

Στην πρώτη της έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Meta συγχαίρει τον εαυτό της

4 MIN READ

Στην πρώτη της έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Meta συγχαίρει τον εαυτό της

Στην πρώτη της έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Meta συγχαίρει τον εαυτό της

Η δημιουργός εταιρεία αυτού που φιλοδοξει να είναι το μεγαλύτερο virtual σύμπαν, του metaverse, δημοσίευσε την πρώτη ετήσια Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εντός 83 σελίδων, η Meta εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται για να αντιμετωπίσει πιθανές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που απορρέουν από τα προϊόντα, τις πολιτικές και τις επιχειρηματικές πρακτικές της.

H έκθεση βασίζεται στο έργο που έχει ξεκινήσει η Meta το 2018 για την εξακρίβωση των αρνητικών επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα από την Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της. Σημειώνεται στην έκθεση ότι ακολουθεί τις Κατευθυντήριες Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πιο αναλυτικά, αναφέρεται στις πολιτικές που έχει εφαρμόσει το 2020 και 2021 για να ευθυγραμμιστεί με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι αρχές περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, το δικαίωμα στην ισότητα και τη μη διάκριση, την προστασία των παιδιών και άλλα.

Διαβάστε ακόμα: Μeta και τεχνολογικοί κολοσσοί χτίζουν μαζί το Metaverse – χωρίς την Apple

Η έκθεση εξηγεί πώς η Πολιτική δεδομένων, η Ομάδα Αντίδρασης Επιβολής του Νόμου και οι αξιολογήσεις δέουσας επιμέλειας συνεργάζονται για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από την παράνομη ή υπερβολική κρατική επιτήρηση.

Υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο στο WhatsApp για την προστασία του απορρήτου των ανθρώπων – ιδιαίτερα των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εταιρεία διερευνά τους κινδύνους απορρήτου και ασφάλειας που σχετίζονται με τα Ray-Ban Stories, τα γυαλιά της που μπορούν να καταγράφουν φωτογραφίες και βίντεο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αποθήκευσης και αναζήτησης δεδομένων από τα γυαλιά στο cloud.

Αναφέρεται επίσης στον τρόπο με τον οποίο τα Πρότυπα Κοινότητας και οι Οδηγίες αντιμετωπίζουν τη ρητορική μίσους, όπως και στον τρόπο με τον οποίο οι διαφημιστικές πολιτικές αντιμετωπίζουν την απαγόρευση των διακρίσεων.

Τέλος, η έκθεση θίγει την αύξηση της ασφάλειας των εφήβων στο Instagram, τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης παιδιών στο WhatsApp, το Facebook και το Instagram, και τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει για ομάδες και τεχνολογίες με σκοπό την καλύτερη προστασία των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, επικεντρώνεται στην εκλογική ακεραιότητα και τα προϊόντα που παρέχουν στους ανθρώπους σχετικές και αξιόπιστες πληροφορίες για εκλογές, όπως οι προεδρικές των ΗΠΑ, καθώς και οι εκλογές στη Μιανμάρ και τις Φιλιππίνες, καθώς και το ξέσπασμα του COVID-19.

Διαβάστε ακόμα: Τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα θα περνάμε στο metaverse μέχρι το 2026

Είναι μια ενδιαφέρουσα ματιά στις προσπάθειες που έχει κάνει η Meta, η οποία αποτελεί ουσιαστικά μια περίληψη των διαφόρων ενημερώσεων και αλλαγών πολιτικής της, για τις οποίες οι ρυθμιστικές αρχές και οι ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων την έχουν κατακρίνει όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα αποτυγχάνει να εφαρμόσει τις κατάλληλες διασφαλίσεις κατά της ρητορικής μίσους τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες.

Έτσι, τον διθυραμβικό τόνο της Meta έρχονται να αναστείλουν αναλυτές, οι οποίοι χαρακτήρισαν την έκθεση ελλιπή, καθώς αποσιωπά γεγονότα, ενώ υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές της έπαιξαν ρόλο σε καταχρήσεις, μέχρι και στην εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει η Engadget, η έκθεση αποφεύγει επίσης να εμβαθύνει στις επιπτώσεις του metaverse – ενός ολοένα και πιο αναπτυσσόμενου χώρου – όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γνωστά είναι τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και σεξουαλικών επιθέσεων στο metaverse και η ανεπαρκής προστασία των παιδιών, καθώς δεν υπάρχει κάποια πολιτική που να προβλέπει την προστασία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Meta αναγνωρίζει τους κινδύνους παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων μέσω της χρήσης των πλατφορμών της, όμως δεν έχει προβλέψει ούτε δεσμεύεται να υιοθετήσει πολιτικές που να αποσκοπούν στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Παρά τις κριτικές που δέχεται η εταιρεία, συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία. Βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροβιότητα και τις δυνατότητες του metaverse, ενώ υπάρχουν και ορισμένες ανησυχίες σε σχέση με το αν πρόκειται να είναι μια θετική προσθήκη στη ζωή μας.

Ωστόσο, το metaverse μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την εξέλιξη του διαδικτύου. Αυτό, όμως, που θα είναι απαραίτητο, είναι να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για να διασφαλιστεί ότι η εμπειρία μέσα σε αυτό το σύμπαν θα είναι ηθική, ασφαλής και χωρίς αποκλεισμούς.

Με πληροφορίες από TechCrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.