27 Απρ 2024
READING

Tα Starbucks κλείνουν καταστήματα στις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας

3 MIN READ

Tα Starbucks κλείνουν καταστήματα στις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας

Tα Starbucks κλείνουν καταστήματα στις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας

Τα Starbucks έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν 16 καταστήματα για λόγους ασφαλείας, ενώ φαίνεται ότι πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλα. Η εταιρεία προσπαθεί γενικότερα να καταστήσει τα καταστήματα ασφαλέστερα από πολλές απόψεις.

Γενικά τα Starbucks έχουν κάνει ορισμένες ανακατατάξεις στα καταστήματά τους. Κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου οικονομικού τους έτους, τα Starbucks έκλεισαν 424 καταστήματα που λειτουργούσαν στις ΗΠΑ, δηλαδή περίπου το 5% του συνόλου των καταστημάτων, ενώ άνοιξαν σε 449 νέες τοποθεσίες.

Η ασφάλεια, την οποία επιδιώκει η εταιρεία, αφορά την προσωπική ασφάλεια, τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, την έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, την κρίση ψυχικής υγείας, την αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και πολλά άλλα. Όλα αυτά, σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να διαδραματίζονται και μέσα στα καταστήματά της, κάτι που προσπαθεί να εμποδίσει. Αυτοί οι τομείς προβλημάτων αναδείχθηκαν μετά από μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων για συμβάντα που παρατήρησαν. Οι τοποθεσίες που κλείνουν βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα.

Στην προσπάθειά της, η εταιρεία προσφέρει εκπαίδευση για περιστατικά πυροβολισμών και άλλα είδη εκπαίδευσης για διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, μαζί με παροχές ψυχικής υγείας, πρόσβαση σε υπηρεσίες αμβλώσεων, σαφήνεια γύρω από τις βάρδιες και τις πολιτικές των καταστημάτων και άλλα. Σε περιπτώσεις που δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον σε ένα κατάστημα, τα Starbucks θα το κλείνουν οριστικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εταιρεία θα μετακινήσει τους εργαζόμενους σε γειτονικά καταστήματα. Η εταιρεία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κλείσει επίσης τις τουαλέτες για το κοινό.

Τα Starbucks προσπαθούν να αποτρέψουν τα συνδικάτα

Η εστίαση στην ασφάλεια αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών των Starbucks για ανανέωση. Παράλληλα, η εταιρεία πιθανότατα προσπαθεί να αποτρέψει μια αυξανόμενη προσπάθεια συνδικαλισμού, αναγνωρίζοντας την ευθύνη να βελτιώσει ριζικά την εμπειρία των εργαζομένων. Από την άλλη, ορισμένοι εργαζόμενοι των Starbucks και συνδικαλιστικοί ηγέτες αμφισβητούν τα κίνητρα της εταιρείας και ισχυρίζονται ότι το κλείσιμο δεν αφορά την ασφάλεια, αλλά περισσότερο τη διάσπαση των προσπαθειών συνδικαλισμού.

Διαβάστε επίσης: Tα Starbucks κάνουν αυξήσεις στους μισθούς για όσους δε συνδικαλίζονται

Μέχρι τις 24 Ιουνίου, πάνω από 130 καταστήματα με περισσότερους από 3.400 εργαζόμενους είχαν πιστοποιήσει τα συνδικάτα τους από το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων ή NLRB. Το συμβούλιο έχει επικυρώσει αποφάσεις κατά της συνδικαλιστικής οργάνωσης σε 15 καταστήματα, ενώ δεκάδες άλλα καταστήματα διεξάγουν εκλογές.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι έχουν και στο παρελθόν επισημάνει το κλείσιμο των καταστημάτων ως τακτική εκφοβισμού της εταιρείας προς τους εργαζόμενους. Τον Ιούνιο, εργαζόμενοι των Starbucks σε ένα κατάστημα της Νέας Υόρκης υποστήριξαν ότι το κατάστημα έκλεισε σε αντίποινα για τον συνδικαλιστικό τους ακτιβισμό. Κατά τη διάρκεια του 2022, έχει αναφερθεί ότι τα Starbucks πολέμησαν ανοιχτά τις προσπάθειες συνδικαλισμού, ενώ φέρεται να απέλυσαν οργανωτές συνδικάτων, σύμφωνα με το NPR.

Διαβάστε επίσης: Tα Starbucks απολύουν όσους οργανώνουν σωματεία στις ΗΠΑ

Η Starbucks αρνήθηκε ότι στοχοποιεί καταστήματα που τάσσονται υπέρ των συνδικάτων. Αντιθέτως δηλώνει ότι αυτή η απόφαση έχει να κάνει αποκλειστικά με την ασφάλεια. Τονίζει ότι έδωσε στους τοπικούς υπεύθυνους την εξουσία να κλείσουν τις τουαλέτες, να μειώσουν τα καθίσματα και να λάβουν άλλα μέτρα για να διατηρήσουν τις συνθήκες ασφαλείς για τους εργαζόμενους και ότι τα καταστήματα έκλεισαν όταν αυτά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά για να κρατήσουν τους πελάτες και τους εργαζόμενους ασφαλείς.

Mε πληροφορίες από CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.