25 Απρ 2024
READING

H Diageo φτιάχνει ζυθοποιείο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

3 MIN READ

H Diageo φτιάχνει ζυθοποιείο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

H Diageo φτιάχνει ζυθοποιείο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

Η Diageo, o κολοσσός των οινοπνευματωδών με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει brands όπως τα Johnnie Walker, Guinness, Tanqueray, Smirnoff, Baileys, ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της να δημιουργήσει ένα ζυθοποιείο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, στο Κίλνταρε της Ιρλανδίας.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων όπου θα παράγονται lager και ale μπύρες, των brands Carlsberg, Harp, Rockshore, Smithwick’s, μεταξύ άλλων.

Το ζυθοποιείο θα χρησιμοποιεί 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα μέχρι και κατά 15.000 τόνους τον χρόνο. Μεταφέροντας την παραγωγή των lager και των ale μπυρών σε αυτές τις νέες εγκαταστάσεις, η Diageo θα έχει τη δυνατότηα να αυξήσει την παραγωγή της Guinness στο ιστορικό ζυθοποιείο του St. James’s Gate, ώστε να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές. Παράλληλα, η εταιρεία εκτιμά έτσι ότι θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους και τις δεσμεύσεις της σχετικά με το περιβάλλον, για το 2030.

Μάλιστα, σε αυτήν την επένδυση αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης και υπουργός Εμπορίου και Εργασίας, Leo Varadkar, χαρακτηρίζοντά την «εξαιρετική είδηση για τη μελλοντική ανάπτυξη της ακμάζουσας ιρλανδικής βιομηχανίας φαγητού και ποτού, αλλά και για την ευρύτερη εθνική οικονομία». Το νέο εργοστάσιο της Diageo αναμένεται ακόμα ότι θα δημιουργήσει περίπου 100 νέες θέσεις εργασίας για το διάστημα της κατασκευής του και 50 όταν θα είναι έτοιμο.

Εκπρόσωπος της Diageo δήλωσε ότι αυτές οι νεές ανακατατάξεις θα δώσουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις εξαγωγές μπύρας από την Ιρλανδία, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι «απολύτως αφοσιωμένη στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε όλη την επιχείρηση, από τον σπόρο μέχρι το ποτήρι» και ότι η επένδυση αυτή αποτελεί το επόμενο βήμα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της εταρείας «Society 2030: Spirit of Progress», που στόχο έχουν να την καταστήσουν μια εταιρεία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, όσον αφορά τις άμεσες δραστηριότητές της.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Diageo θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων ποτών

Το ζυθοποιείο στο Κίλνταρε, εφόσον ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες τον Σεπτέμβρη, αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στο 2024.

Εν τω μεταξύ, η Diageo έχει ήδη ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά και την έναρξη της κατασκευής ενός αποστακτηρίου μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος στον Καναδά, όπου θα παράγει το Crown Royal Canadian Whisky, που είναι και το πιο ευπώλητο brand καναδέζικου ουίσκι στον κόσμο. Και αυτό εντάσσεται στο project «Society 2030: Spirit of Progress», θα χρησιμοποιεί επίσης 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα υιοθετήσει zero-waste πρακτικές.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Diageo να να έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της. Αυτή η συνδυασμένη προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης τάσης της βιομηχανίας του αλκοόλ να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα και να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες αρχές την Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, όπως διατυπώθηκαν πέρυσι στο διάσκεψη COP26.

Η Diageo, εκτός από τις νέες αυτές εγκαταστάσεις, οργανώνει λοιπόν επιπλέον και ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας, που θα εφαρμοστεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις κριθαριού στην Ιρλανδία, οι οποίες τροφοδοτούν την παραγωγή της μπύρας Guinness. Πρόκειται για ένα τριετές πιλοτικό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα δημοσιοποιηθούν για να αξιοποιηθούν ευρύτερα στη γεωργία.

Σε αντίστοιχη συμμετοχή με δωρέες σε ερευνητικά προγράμματα αναγεννητικής γεωργίας και επενδύσεις για την εφαρμογή βιώιμων πρακτικών στις καλλιέργειες έχουν προχωρήσει και άλλοι μεγάλοι παίκτες της βιομηχανίας, όπως η Anheuser-Busch, των Budweiser και Stella Artois ή η Μοlson Coors, των Coors, Sols, Peroni, Urquell.

Με πληροφορίες από FoodBev Media
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.