19 Απρ 2024
READING

Αγορές μέσω Direct Messages φέρνει το Instagram

3 MIN READ

Αγορές μέσω Direct Messages φέρνει το Instagram

Αγορές μέσω Direct Messages φέρνει το Instagram

Τα brands δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στις δυνατότητες του social commerce, καθώς βλέπουν το κοινό τους όχι μόνο να περνά σημαντικό κομμάτι του online χρόνου του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να δείχνει την προτίμησή του στην πραγματοποίηση αγορών μέσα από αυτά.

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές εκτιμούν ιδιαίτερα την ευκολία μιας απρόσκοπτης αγοράς, κατά προτίμηση χωρίς να μεταφέρονται εκτός εφαρμογής, χωρίς περιττά κλικ. Έτσι, σταδιακά οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ενσωματώνουν στις εφαρμογές τους νέα εργαλεία για τα brands, που τους δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ευκολότερες και απλούστερες εμπειρίες αγορών στους χρήστες – καταναλωτές, αυξάνοντας τις μετατροπές τους.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Το 65% των καταναλωτών έχει κάνει αγορά μέσω social media

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Instagram εισάγει τώρα στην πλατφόρμα του τη δυνατότητα αγορών και από μικρές επιχειρήσεις, κατευθείαν μέσα από τα προσωπικά μηνύματα (Direct Messages) της εφαρμογής. Οι χρήστες θα μπορούν δηλαδή να στέλνουν μήνυμα σε μια επιχείρηση μέσω DM, για να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με το προϊόν που τους ενδιαφέρει. Με την ανταλλαγή προσωπικών μηνυμάτων, θα μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις, να κάνουν προσαρμογές, και στο τέλος να ολοκληρώνουν την αγορά τους πληρώνοντας μέσω του Meta Pay, της υπηρεσίας πληρωμών της μητρικής του Instagram, Μeta. Οι πληρωμές αυτές υποστηρίζονται από την PayPal, ενώ οι επιχειρήσεις με επιβεβαιωμένους business λογαριασμούς θα μπορούν να παρουσιάζουν μια ψηφιακή βιτρίνα στη σελίδα τους, ώστε να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους μέσα από προσωπικά μηνύματα.

Οι χρήστες θα μπορούν ακόμα να παρακολουθούν την πορεία της παραγγελίας τους και να ζητούν πληροφορίες ή διευκρινίσεις και μετά την ολοκλήρωση της αγοράς τους, στην ίδια προσωπιή συνομιλία μέσα από την οποία παρήγγειλαν.

Έτσι, αυξάνονται πλέον οι δυνατότητες για τους μικρότερους δημιουργούς στην πλατφόρμα του Instagram να βγάζουν χρήματα από το περιεχόμενο που παρουσιάζουν στην πλατφόρμα – είναι ξεκάθαρη εξάλλου η στροφή της Meta στους creators, που πλέον αποκτούν περισσότερους τρόπους εσόδων, ενισχύοντας μια όλο και περισσότερο αναπτυσσόμενη creator economy. Ήδη, μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, το Instagram εισήγαγε ένα ακόμα εργαλείο για αυτούς, τη δυνατότητα να κλειδώνουν τις αναρτήσεις και τα reels τους, τα σύντομα βίντεο του Instagram, ώστε να τα διαθέτουν μόνο μέσω προγράμματων συνδρομής στους followers τους.

Η καινοτομία δεν έγκειται βέβαια στη δυνατότητα επικοινωνίας των followers με τα brands, αφού ήδη οι χρήστες μπορούν να προσεγγίζουν τις εταιρείες μέσα από προσωπικά μηνύματα· εξάλλου, αυτή η αμεσότητα είναι που καθιστά τόσο δελεαστικά για τα brands τα social media, καθώς μπορούν να ανπτύξουν πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους πελάτες τους, αυξάνοντας το engagement και την αναγνωρισιμότητά τους. Μέχρι τώρα, όμως, αν ο χρήστης ήθελε να πραγματοποιήσει μια αγορά, η εταιρεία συνήθως θα τον παρέπεμπε στο ηλεκτρονικό της κατάστημα ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα ή εργαλείο αγορών. Τώρα, ολόκληρη η διαδικασία αγοράς μέχρι και τις follow-up ερωτήσεις, θα μπορούν να γίνονται κατευθείαν μέσα από το thread των προσωπικών μηνυμάτων.

Η δυνατότητα αυτή που προσφέρει η Meta για το Instagram έρχεται έπειτα από ανακοινώσεις και άλλων εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, από το Twitter, που θα ειδοποιεί για νέα λανσαρίσματα των brands, μέχρι το Snapchat, με τα AR εργαλεία του, και το Pinterest, που δίνει στους πωλητές δυνατότητα παρουσίασης των προϊόντων τους με βίντεο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται ότι μεταφέρεται στα social media, με τα στοιχεία να καταγράφουν ήδη αύξηση 20% στο shopping μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σε σχέση με το 2021, και το 65% των καταναλωτών να δηλώνει ότι έχει κάνει κάποια αγορά μέσα από μια τέτοια πλατφόρμα την προηγούμενη χρονιά.

Με πληροφορίες από Hypebeast
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.