27 Απρ 2024
READING

Οι εξελίξεις στα ελληνικά σούπερ μάρκετ στο πρώτο εξάμηνο του 2022

5 MIN READ

Οι εξελίξεις στα ελληνικά σούπερ μάρκετ στο πρώτο εξάμηνο του 2022

Οι εξελίξεις στα ελληνικά σούπερ μάρκετ στο πρώτο εξάμηνο του 2022

Σε έτος σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων στο οργανωμένο λιανεμπόριο αναδεικνύεται το 2022, και ιδίως το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, όπως μαρτυρούν τα γεγονότα που παρακολουθήσαμε στην αγορά στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στην περίοδο αναφοράς ξεχωρίζουν η συμφωνία του Μασούτη με τον κρητικό όμιλο αγορών, ΣΥΝΚΑ, και ταυτόχρονα η περαιτέρω αποδυνάμωση του ΕΛΟΜΑΣ, με την αποχώρηση ενός από τα ιδρυτικά του μέλη όπως ήταν ο ΣΥΝΚΑ. Ταυτόχρονα όμως από το τοπίο δεν έλλειψαν οι καταιγιστικές εξελίξεις που διημείφθησαν στο εσωτερικό της ΑΒ Βασιλόπουλος, με την αρχή να γίνεται τον περασμένο Φεβρουάριο και την αποχώρηση του Βασίλη Σταύρου από τη θέση του brand president, και τις εξελίξεις να λαμβάνουν συνέχεια στις αρχές του περασμένου Ιουνίου με την πρόσληψη του Νίκου Λαβίδα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα και επίσημα στις 20 Αυγούστου ως αντικαταστάτης του Βασίλη Σταύρου. Πριν ή μετά τα συγκεκριμένα γεγονότα παρακολουθήσαμε αποχωρήσεις προσώπων όπως ο πρώην επικεφαλής αγορών, Δημήτρης Πρίντζιος, αλλά και οι πρόσφατες αποχωρήσεις και αλλαγές που έλαβαν χώρα στις αρχές Ιουλίου, με νέα πρόσωπα να αναλαμβάνουν θέση στο προσκήνιο και ήδη υπάρχοντες παίκτες να αποχωρούν από αυτό.

Κρατούν δυνάμεις σε τζίρο παρά τις αυξήσεις

Ωστόσο, πέρα από τις επιχειρηματικές εξελίξεις, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ είδαν μετά από καιρό και κατά τους πρώτους μήνες του 2022, τις πωλήσεις τους να κινούνται πτωτικά, παρά το γεγονός ότι τόσο στο 2020 όσο και το 2021 είχαν καταγράψει έντονα ανοδική διαδρομή, με ώθηση από την αυξημένη ζήτηση για κατανάλωση στο σπίτι που έφερε η πανδημία.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι για το σύνολο των ελληνικών σούπερ μάρκετ, ο Ιανουάριος έκλεισε πτωτικά με 3,3%, ο Φεβρουάριος επίσης είχε πτώση με 2,7%, ο Μάρτιος ήταν ελαφρώς ανοδικός με 1,9% και ο Απρίλιος έντονα πτωτικός με 6,5%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2021, όπως καταγράφεται σε στοιχεία της IRI. Ωστόσο, η πορεία αυτή άρχισε να ανατρέπεται από τον Μάιο, όταν καταγράφηκε άνοδος των πωλήσεων κατά 8,12%.

Αυτό βέβαια που θα πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι οι αυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, είναι αυτές που αποτυπώνονται και στην αύξηση πωλήσεων του Μαΐου, ωστόσο όπως φαίνεται η αγορά συνεχίζει να κρατάει τον τζίρο της το τελευταίο διάστημα, με τους καταναλωτές μέχρι στιγμής να πληρώνουν για να αποκτήσουν τα προϊόντα που επιθυμούν, παρά τις αυξήσεις που έχουν περάσει στα ράφια.

Χάνει έδαφος η Lidl

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων, η Lidl φαίνεται ότι έχει χάσει πωλήσεις, καθότι τα στοιχεία που πρόσφατα προσέφερε στους πελάτες της η Nielsen IQ, εμφανίζουν την αγορά να έχει αυξημένο τζίρο κατά 1% στην περίοδο από 3 Ιανουαρίου του 2022 έως και 19 Ιουνίου του 2022 και σε σύγκριση με την περίοδο από 4 Ιανουαρίου έως και 20 Ιουνίου του 2021. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο ποσοστό ανόδου των πωλήσεων, υπολογίζονται τα σούπερ μάρκετ και τα νησιά, χωρίς να υπολογίζεται η Lidl. Kατά τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, η εικόνα αλλάζει όταν στην πορεία της αγοράς για το προαναφερόμενο διάστημα συνυπολογίζεται και η Lidl, και συγκεκριμένα αντιστρέφεται, με τις συνολικές πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο να καθίστανται αρνητικές κατά 0,5%.

Στον αντίποδα πάντως, η εικόνα της αγοράς είναι μικτή ως προς τις αλυσίδες και το πώς κινείται η καθεμία από αυτές. Όπου αλυσίδες όπως ο Γαλαξίας κινούνται πτωτικά, ενώ πτωτικά συνεχίζει να κινείται και η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία έκλεισε και το 2021 με πτώση κοντά στο -4% σε τζίρο. Σε ό,τι αφορά αλυσίδες όπως ο Σκλαβενίτης και ο Κρητικός, αυτές κινούνται σε οριακές τιμές κοντά στο μηδέν σε επίπεδο μεταβολής πωλήσεων τον τελευταίο καιρό και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πωλήσεις του 2021, ενώ τα My market έχουν αντιστρέψει το νόμισμα, γυρίζοντας σε θετικές πωλήσεις, κάτι που συμβαίνει και με τον Μασούτη, όπως πληροφορείται το The Total Business. Eπίσης και η Market In όπως μας πληροφορούν κινείται θετικά τους τελευταίους μήνες.

Αυτό που επίσης καταγράφεται είναι η συνεχιζόμενη κινητικότητα στο μεσαίο χώρο, όπου ο όμιλος Ελληνικά Μάρκετ του επιχειρηματία Γιάννη Πηλίδη κινείται το τελευταίο διάστημα προς την απόκτηση μικρότερου βεληνεκούς αλυσίδας της βορείου Ελλάδος.

Σταθερή δύναμη ο Σκλαβενίτης

Σταθερή δύναμη παραμένει ο Σκλαβενίτης, ο οποίος για φέτος έχει προγραμματίσει την έναρξη λειτουργίας ενός νέου υπερμάρκετ στις εγκαταστάσεις της πρώην Renault, στον κόμβο της Φιλαδέλφειας. Ο όμιλος έχει αποκτήσει και ένα ακίνητο στην Κηφισιά όπου δημιούργησε darkstore για την εξυπηρέτηση του ηλεκτρονικού του καταστήματος, ενώ επίκειται και η λειτουργία του καταστήματος στη Γλυφάδα, εκεί που παλαιότερα βρίσκονταν οι κινηματογράφοι Nova Cinema Odeon. To κύριο στοίχημα για τον Σκλαβενίτη, που θεωρείται και είναι ο κυρίαρχος της αγοράς, είναι να διατηρήσει τον τζίρο και το μερίδιό του σταθερό, αναπτύσσοντάς τον κατά το δυνατόν. Θα θυμίσουμε ότι το 2021 είχε κλείσει επίσης ανοδικά σε τζίρο με ποσοστό 5% (προηγήθηκε το επίσης ανοδικό 2020), ενώ η πορεία του ήταν θετική από την στιγμή της εξαγοράς του Μαρινόπουλου έως και σήμερα.

Ο Γαλαξίας και το project mall στη Σαλαμίνα

Σε ό,τι αφορά την επίσης ελληνική αλυσίδα, τον Γαλαξία, έχει αποκτήσει οικόπεδο στην Κόρινθο με σκοπό να προσθέσει ένα ακόμα ιδιόκτητο κατάστημα στο δίκτυό της, καθώς επενδύει στο real estate των εμπορικών χώρων που φιλοξενούν τα καταστήματά της. Ταυτόχρονα όμως, το μεγαλόπνοο σχέδιο της δημιουργίας ενός mall στη Σαλαμίνα, με κινηματογράφους και χώρους ψυχαγωγίας, έχει συναντήσει εμπόδια στις αρμόδιες αρχές, γεγονός που δεν επέτρεψε την υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού για έναρξη των οικοδομικών εργασιών μετά το φετινό καλοκαίρι, κάτι που όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για το 2023.

Η εικόνα για τον όμιλο Metro

Ο όμιλος Metro από την πλευρά του, έχει εκτιμήσει ότι φέτος η χρονιά θα κλείσει με αύξηση τζίρου στο 1,45 δισεκατομμύριο ευρώ, από 1,36 δις ευρώ το 2021 και 1,33 δις ευρώ το 2020. Έχοντας υλοποιήσει μία συνετή στρατηγική, ο όμιλος που διαχειρίζεται τα καταστήματα Metro Cash&Carry και τα καταστήματα λιανικής My market, αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα κερδοφορίας με το 2021, όπου τα κέρδη προ φόρων ήταν 23,5 εκατομμύρια ευρώ, λαμβάνοντας σημαντική δυναμική από τα καταστήματα Cash&Carry, τα οποία έρχονται να καλύψουν τυχόν χαμένο έδαφος που προέρχεται από τα καταστήματα λιανικής.

Η εικόνα στα έτη των lockdowns ήταν εντελώς διαφορετική, με τη λιανική να αποτελεί το δυνατό χαρτί του ομίλου και τα Cash&Carry να πλήττονται από την υπολειτουργία του καναλιού HoReca.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.