20 Απρ 2024
READING

Το Amazon αποκτά σημαντικό μερίδιο στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης

4 MIN READ

Το Amazon αποκτά σημαντικό μερίδιο στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης

Το Amazon αποκτά σημαντικό μερίδιο στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης

Να αλλάξει το τοπίο στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης φιλοδοξεί το Amazon, με την εξαγορά που ανακοίνωσε αυτές τις μέρες. Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου αποκτά για 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια την One Medical, έναν από τους μεγάλους παρόχους υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, έπειτα από μήνες εικασιών και ενώ υπήρχε ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Μάλιστα, η κίνηση του Amazon, παρότι υπήρχαν ήδη σχετικές φήμες, εξέπληξε κάποιους επενδυτές στον χώρο, καθώς θεωρείται ότι οι δαπανηρές υπηρεσίες που προσφέρει η One Medical ίσως θα μπορούσαν να δυσκολέψουν μια κατά βάση τεχνολογική εταιρεία.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το πρώτο βήμα του Amazon στον κλάδο της υγείας, ούτε πρόκειται για μια νέα φιλοδοξία. Το 2018, ο Jeff Bezos, μαζί με την Berkshire του Warren Duffet και την JPMorgan, είχαν δημιουργήσει από κοινού τη Haven, με σκοπό να αλλάξουν την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ. Το εγχείρημά τους διαλύθηκε το 2021, ωστόσο το Amazon δεν απομακρύνθηκε από τον κλάδο, και διαθέτει ήδη το Amazon Care, που προσφέρει και σε εργοδότες προγράμματα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης για εργαζομένους, ενώ έχει εξαγοράσει και το διαδικτυακό φαρμακείο PillPack για να δημιουργήσει το Amazon Pharmacy. Πλέον, προσφέρει ένα υβριδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει virtual πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, ενώ διαχειρίζεται και ένα δίκτυο κλινικών σε συνεργασία με την Crossover Health, για το προσωπικό του.

To πρόγραμμα της virtual φροντίδας διατίθεται πλέον σε όλη τη χώρα, αλλά οι διά ζώσης υπηρεσίες υστερούν σημαντικά. Τώρα, η One Medical, η οποία δραστηριοποιείται από το 2007, δηλώνει ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος πάροχος στις ΗΠΑ και διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο κλινικών, με ένα πιστό πελατολόγιο, αναμένεται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες του Amazon Care. Εν τω μεταξύ, πέρα από το DTC μοντέλο περίθαλψης που προσφέρει η One Medical, η εταιρεία έχει και περίπου 8000 πελάτες εργοδότες, για τους υπαλλήλους των οποίων προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Είναι ασαφές, ακόμα, με ποιον ακριβώς τρόπο θα ενσωματωθεί σε όσα ήδη προσφέρει το Amazon στον κλάδο, ωστόσο το πελατολόγιο των εργοδοτών, στο οποίο θεωρητικά αποκτά τώρα πρόσβαση ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με νέους τρόπους, ξεχωριστά ή σε συνδυασμό με τo Αmazon Care. Το Amazon θα μπορούσε να επεκταθεί σε διαφορετικούς επιμέρους κλάδους, όπως η ψυχική υγεία, η παιδιατρική ή η γυναικεία υγεία, μέσα από νέες συγχωνεύσεις. Υπάρχουν ακόμα εικασίες ότι θα μπορούσε ακόμα και να στήσει μικρά φαρμακευτικά περίπτερα μέσα στα σούπερ μάρκετ της Whole Foods, ή να προσφέρει υπηρεσίες της One Medical μέσα από συνδρομές του Amazon Prime, ενώ το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η διαχείριση χρόνιας περίθαλψης.

Διαβάστε ακόμα: Τα προβλήματα του Amazon στην Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο CEO της One Medical χαρακτηρίζει «τόσο συναρπαστική» την «ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την υγειονομική περίθαλψη και να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα, συνδυάζοντας το ανθρωποκεντρικό και βασισμένο στην τεχνολογία μοντέλο και την εξαιρετική ομάδα τής One Medical, με την εμμονή στον πελάτη που έχει το Amazon, το ιστορικό του στην καινοτομία και την προθυμία του για μακροπρόθεσμη επένδυση».

Εν τω μεταξύ, η είδηση για την επερχόμενη εξαγορά έχει ήδη προκαλέσει προβληματισμούς σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων, για την οποία το Amazon ήδη ελέγχεται. Οι καταναλωτές εκφράζουν όλο και περισσότερο τις ανησυχίες τους για το πώς προστατεύεται ο τεράστιος όγκος δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους τεχνολογικοί κολοσσοί όπως το Amazon, αλλά η εξαγορά μιας εταιρείας όπως η One Medical, που διαθέτει ευαίσθητα προσωπικά ιατρικά δεδομένα, ρίχνει ένα νέο φως σε αυτές τις ανησυχίες, ειδικά έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe v. Wade και το συνταγματικό δικαίωμα στις εκτρώσεις.

Καθώς η εξαγορά δεν έχει ολοκληρωθεί, το Amazon δεν έχει σχολιάσει σχετικά, παρά μόνο ότι οι νόμοι που ισχύουν για τα δεδομένα που έχει στην κατοχή της η One Medical, εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε κάθε περίπτωση, πλέον το Amazon θέτει νέα όρια για το τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει μια εταιρεία και τους κλάδους στους οποίους έχει τη δύναμη να δραστηριοποιείται  – και να κυριαρχεί. Το Amazon είναι πλέον το δημοφιλέστερο online marketplace, αλλά και πλατφόρμα streaming, πάροχος υπηρεσιών logistics, κινηματογραφικό στούντιο, σούπερ μάρκετ, διαφημιστικό γραφείο, πολυκατάστημα μόδας, πάροχος υπηρεσιών cloud, διανομέας φαγητού, πάροχος υπηρεσιών υγείας.

Mε πληροφορίες από Fast Company, Axios, Healthcare Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.