To μέλλον των υπηρεσιών Buy Now Pay Later

Οι εφαρμογές Buy Now Pay Later (BNPL) είναι παντού από το 2021. Πρόκειται για μια υπηρεσία που επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν ό,τι χρειάζονται και να πληρώνουν αργότερα.

Οι υπηρεσίες Buy Now, Pay Later προσφέρονται από διάφορες εταιρείες, με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις. Τέτοιες εταιρείες είναι οι KlarnaAfterpay, Affirm και Uplift, οι οποίες, επί της ουσίας, παρέχουν στον καταναλωτή ένα προσωπικό δάνειο για να αγοράσει ό,τι προϊόν ή, μερικές φορές, και υπηρεσία, επιθυμεί.

Ένας λόγος για τον οποίο το Buy Now, Pay Later είναι τόσο επιτυχημένο είναι ότι προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις πιστωτικές κάρτες, με λιγότερες ή μηδαμινές επιπλέον χρεώσεις, χωρίς τόκους και συνδρομές σε τράπεζες, κάτι που μπορεί να είναι ελκυστικό αν κάποιος έχει ήδη πολλά χρέη από πιστωτικές κάρτες. Τα έσοδα των εταιρειών BNPL προέρχονται κατά βάση από τις προμήθειες που χρεώνουν στους λιανεμπόρους με τους οποίους συνεργάζονται, που συχνά είναι μεγαλύτερες από εκείνες των πιστωτικών καρτών. Οι έμποροι, όμως, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν αυτό το κόστος, καθώς η ευκολία που προσφέρουν στους καταναλωτές αυξάνει σημαντικά τις μετατροπές τους και πωλήσεις, ενώ προσελκύει και νέους πελάτες.

Ωστόσο, αυτά τα δάνεια επιτόπου στα σημεία πώλησης μπορεί να παρασύρουν έναν καταναλωτή στην αγορά προϊόντων που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Από την άλλη, δεν είναι επικερδές για τους λιανεμπόρους – ούτε τις εφαρμογές αυτές – όταν αγορές BNPL αφορούν μεμονωμένα προϊόντα με πολύ χαμηλό κόστος.

Έτσι, καθώς η πανδημία οδεύει προς το τέλος της, πολλές από τις εταιρείες υπηρεσιών Buy Now Pay Later έχουν προβλήματα, αντιμετωπίζοντας ένα προκλητικό μείγμα αυξανόμενων επιτοκίων, δανειοληπτών που αμελούν πληρωμές, νέου ανταγωνισμού και αυξανόμενων εκκλήσεων για νέες ρυθμίσεις.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η σουηδική εταιρεία Klarna, η οποία την περασμένη εβδομάδα έκλεισε τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της με αποτίμηση 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα δυσθεώρητα 45,6 δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία αποτιμώταν μόλις πριν από ένα χρόνο.

Ομοίως, η αξία της εταιρείας Affirm με έδρα τις ΗΠΑ έχει πέσει στα 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ κάτω από το ανώτατο όριο των 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Το επόμενο βήμα των εφαρμογών Buy Now Pay Later είναι το virtual shopping

Πολλές εταιρείες υπηρεσιών Buy Now Pay Later έχουν σημειώσει οικονομικές απώλειες, εξαιτίας των επεκτατικών τους πολιτικών και το κόστος αυτών. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα τα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, καθώς αντιμετωπίζουν πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες, περισσότερες αποτυχίες πληρωμών και υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθώς αναζητούν κεφάλαια για να καλύψουν τον αυξανόμενο αριθμό αγορών.

Όμως, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων έχουν κάνει τους επενδυτές πιο επιλεκτικούς και φαίνεται ότι θα περιορίσουν περισσότερο τις καταναλωτικές τους δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, η υπηρεσία «buy now, pay later» του Amazon, η οποία δοκιμάζεται στην Ινδία, έχει συγκεντρώσει 2 εκατομμύρια χρήστες, οδηγώντας σε προβλέψεις ότι θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμη και σε άλλες αγορές.

Παρόλες τις προκλήσεις, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δείγματα ότι οι υπηρεσίες αυτές θα εξαλειφθούν. Πιο συγκεκριμένα, παρά τα οικονομικά της θέματα, η Klarna ανέφερε 150 εκατομμύρια ενεργούς καταναλωτές παγκοσμίως που χρησιμοποιούν την υπηρεσία της, επισημαίνοντας αύξηση κατά 60 τοις εκατό από την ίδια περίοδο πέρυσι. Και οι Affirm και Afterpay υποστήριξαν ότι καταγράφουν αύξηση των πελατών τους.

Η είσοδος της Apple στην αρένα μοιάζει επίσης με μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης από τον τεχνολογικό γίγαντα προς τις υπηρεσίες Buy Now Pay Later. Φυσικά, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι εταιρείες της βιομηχανίας της μόδας και ομορφιάς, οι οποίες είναι αρκετά δημοφιλείς στους καταναλωτές, ως πεδία αγορών με τη χρήση BNPL υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης: Και η Apple στο παιχνίδι του Buy Now Pay Later

Ένας τρόπος χάρη στον οποιο θα μπορούσαν να επιβιώσουν είναι μέσω της θέσπισης νέων κανονισμών, οι οποίοι θα μπορούσαν να θέσουν σε ισχύ κεφαλαιακές απαιτήσεις, να αναγκάσουν τους λιανοπωλητές να κάνουν σαφέστερες γνωστοποιήσεις σχετικά με τις συνέπειες καθυστερημένης πληρωμής, όπως την επιβάρυνση με προμήθειες και τους πιστωτικούς κινδύνους, ή να προσθέσουν αυστηρότερους ελέγχους, για να διασφαλίσουν ότι οι αγοραστές έχουν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πληρωμές.

Παράλληλα, οι εταιρείες αυτές έχουν αρχίσει ήδη να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, μετατρέποντας σταδιακά τις εφαρμογές τους σε marketplaces, κάτι σαν υπερ-εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου, απ’ όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει τις αγορές του απευθείας μέσα από μια πλατφόρμα, που διαθέτει τον δικό της BNPL τρόπο πληρωμής. Σε αυτό το μοντέλο, τα apps αποκτούν ένα ακόμα κανάλι εσόδων, προσφέροντας υπηρεσίες διαφήμισης και προώθησης στα συνεργαζόμενα brands.

Οι συνθήκες αυτές φαίνονται να έρχονται σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις για την ανάπτυξη του buy-now-pay-later. Σίγουρα πάντως ως εργαλείο για το “σπάσιμο” του κόστους για τους χρήστες είναι ιδανικό για ακριβά προϊόντα ή υπηρεσίες, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να διαιρούν εύκολα το μεγάλο κόστος σε μικρότερες, πιο εύκολα διαχειρίσιμες πληρωμές.

Mε πληροφορίες από Business of Fashion