25 Απρ 2024
READING

To ΥouTube βασίζεται στη βιομηχανία της ομορφιάς για να απογειώσει το livestream shopping

4 MIN READ

To ΥouTube βασίζεται στη βιομηχανία της ομορφιάς για να απογειώσει το livestream shopping

To ΥouTube βασίζεται στη βιομηχανία της ομορφιάς για να απογειώσει το livestream shopping

Τα τελευταία χρόνια, οι πλατφόρμες των social media έχουν δώσει μία νέα πνοή στη βιομηχανία της ομορφιάς. Νέες ιδέες, νέα trends, νέα πρόσωπα και διαθέσεις προσελκύουν τεράστιο αριθμό χρηστών, κάνοντας τα social media αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μάρκετινγκ κάθε επωνυμίας. Η βιομηχανία ομορφιάς έχει ωφεληθεί σημαντικά από αυτό και έχει εξελιχθεί σε μια βιομηχανία 5,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το YouTube είναι ένας από τους πολλούς τεχνολογικούς γίγαντες που δημιουργεί τη δική του έκδοση σύντομων βίντεο τύπου TikTok, μαζί με τα Reels του Instagram και το Spotlight του Snapchat.

Παρά τις διάφορες πλατφόρμες όπου δραστηριοποιούνται οι influencers σήμερα, τα πρώτα βήματα των beauty influencers έγιναν στο YouTube. Για παράδειγμα, η Nikkie de Jager, γνωστή και ως NikkieTutorials, είναι μια Ολλανδή beauty blogger με 13,9 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube. Έχει κερδίσει τη διάκριση ότι έχει το κανάλι ομορφιάς με τις περισσότερες συνδρομές στην Ολλανδία. Ως μία από τις κορυφαίες beauty vloggers, κατάφερε ακόμη και να κάνει ένα σεμινάριο μακιγιάζ και ένα βίντεο με την Adele. Η σειρά της Power of Makeup είναι δημοφιλής στους συνδρομητές της.

Περιεχόμενο που σχετίζεται με τη μόδα και την ομορφιά, όπως συμβουλές για το μακιγιάζ και την περιποίηση της επιδερμίδας, τα καλλυντικά και οι κριτικές προϊόντων, ήταν από τα πιο δημοφιλή θέματα μεταξύ των εκατομμυρίων βίντεο στο YouTube, με πάνω από 169 δισεκατομμύρια προβολές.

Διαβάστε ακόμα: YouTube vs TikTok | Πώς οι δύο ανταγωνιστές επηρεάζουν τις στρατηγικές των brands

Εταιρείες της βιομηχανίας της ομορφιάς, εκμεταλλευόμενες τη δημοτικότητα της πλατφόρμας και των influencers που τη χρησιμοποιούν, διαφημίζουν τα προϊόντα τους στο YouTube είτε δημιουργώντας και δημοσιεύοντας βίντεο στο δικό τους κανάλι είτε μέσω influencers, οι οποίοι προωθούν ένα προϊόν μέσω ενός ζωντανού βίντεο. Το τελευταίο αποτελεί ένα νέο είδος marketing, που ονομάζεται livestream shopping.

Όπως πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το YouTube έχει αυξήσει τις δυνατότητές του για αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσθέτοντας διαφημίσεις με δυνατότητα αγοράς τον Ιούνιο του 2020 και αγορές livestream από το 2021, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος με επιλεγμένους influencers.

Φυσικά και άλλες πλατφόρμες προσφέρουν αγορές ζωντανής ροής, συμπεριλαμβανομένων των Instagram, TikTok και Pinterest, ενώ εμφανίζεται και ένα κύμα startups εστιασμένων στις αγορές. Σύμφωνα με μελέτη της ίδιας της πλατφόρμας, σε συνεργασία με την εταιρεία διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων Publicis και την εταιρεία συμβούλων TalkShoppe, το 70% των θεατών αναφέρουν ότι αγόρασαν προϊόντα ενός brand ως αποτέλεσμα της προβολής του στο YouTube.

Διαβάστε επίσης: Πώς πρέπει να προσαρμοστούν οι διαφημιστές στις διαφορετικές πλατφόρμες των social media

Εκμεταλλευόμενο την απήχηση της βιομηχανίας της ομορφιάς στο κοινό του, το YouTube ανακοίνωσε στο YouTube Beauty Festival τη δημιουργία του Shoppable Shorts Challenge. Αυτό θα επιτρέψει σε όλους τους θεατές να αγοράσουν τα προϊόντα ομορφιάς από τα ίδια τα βίντεο του YouTube Shorts.

Στο φεστιβάλ, που διεξήχθη για δεύτερη χρονιά, συμμετείχαν διάσημα brands και influencers της βιομηχανίας της ομορφιάς, όπως το Glossier, οι Donni Davy’s Half Magic Beauty, Olaplex, Tracee Ellis Ross’s Pattern Beauty, Dyson, Fenty Beauty, Lancôme και NuFace.

Πρόσφατα το YouTube ανακοίνωσε επίσης τη δυνατότητα να επιτρέψει σε δύο influencers να κάνουν ένα κοινό livestreaming, με προβολή στο κανάλι του καθενός, για να διπλασιάσουν το κοινό.

Η κίνηση αυτή του YouTube πραγματοποιείται σε μία εποχή που το e-commerce ακμάζει. Σύμφωνα με την έρευνα της Wunderman Thompson, στην οποία συμμετείχαν 31.000 online αγοραστές από 18 αγορές του κόσμου, το 57% των δαπανών αυτήν τη στιγμή διεθνώς αφορά ιντερνετικές αγορές, ενώ το 60% των αγοραστών δήλωσε ότι θα αυξήσει στο μέλλον τη δραστηριότητά του στα online κανάλια αγορών.

Παράλληλα, το 62% των καταναλωτών λέει ότι θα ήθελε η διαδικασία των αγορών του να είναι πιο διασκεδαστική, ενώ το 64% ζητά από τα brands να του προσφέρουν πιο καινοτόμες εμπειρίες, προκειμένου να επιστρέψει και να ξαναψωνίσει από αυτά. Έχουν πολύ συγκεκριμένη αποστολή, λοιπόν, οι εταιρείες, αφού η εξοικείωση των καταναλωτών με το online shopping και η διαπίστωση ότι μπορούν να ψωνίζουν την ώρα που βρίσκονται στο αγαπημένο τους μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τους έχει κάνει περισσότερο απαιτητικούς, αναζητώντας έναν συνδυασμό ευκολίας και αξιόλογης εμπειρίας για τις αγορές τους.

Καθώς η βιομηχανία της ομορφιάς δεν μπορεί να βασίζεται στα παραδοσιακά μοντέλα διαφημίσεων εξαιτίας των νέων αναγκών των καταναλωτών, ο τεράστιος, συνεχώς επεκτεινόμενος κόσμος της ομορφιάς φαίνεται ότι ευδοκιμεί στο YouTube, βρίσκοντας την πλατφόρμα ιδανική για να προσεγγίσει το κοινό της. 

Με πληροφορίες από Glossy
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.