17 Νοέ 2024
READING

Τάση | Γιατί τα ψηλόλιγνα κουτάκια αναψυκτικών παραγκωνίζουν τα κλασικά

3 MIN READ

Τάση | Γιατί τα ψηλόλιγνα κουτάκια αναψυκτικών παραγκωνίζουν τα κλασικά

Τάση | Γιατί τα ψηλόλιγνα κουτάκια αναψυκτικών παραγκωνίζουν τα κλασικά

Το 2020, η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς μεταλλικών κουτιών ήταν 17,31 δισεκατομμύρια δολάρια και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 19,95 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026. Για μια τόσο πολύτιμη αγορά, είναι επιτακτική ανάγκη η κατανόηση των τρεχουσών τάσεων και του δυνητικού παγκόσμιου αντίκτυπου.

Τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών των 330ml είναι η πιο συνηθισμένη μορφή για την εμφιάλωση αναψυκτικών για περισσότερο από πενήντα χρόνια. Μέχρι και σήμερα, αυτά τα κουτάκια έχουν κοντό και χοντρό, σχετικά, σχήμα που μοιάζει με βαρέλι, κάτι που πιθανότατα όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Τώρα, όμως, έχουν αποκτήσει ανταγωνισμό από ένα πιο λεπτό μοντέλο.

Γνωστές εταιρείες όπως η Molson Coors και η PepsiCo έχουν συσκευάσει ορισμένα από τα αναψυκτικά τους σε ψηλότερα, λεπτότερα κουτάκια που συνεχίζουν να διατηρούν τα 330ml. Επιπλέον, ποτά η Heineken υιοθετούν επίσης λεπτότερα και ψηλότερα κουτάκια. Η μάρκα αναψυκτικών Sanpellegrino Italian Glowing Drinks της Nestlé είναι ένα ακόμα πρόσφατο παράδειγμα αναψυκτικών που έχουν αλλάξει τη συσκευασία τους, καταργώντας σταδιακά τα κλασικά κουτάκια.

Τα οφέλη των λεπτών συσκευασιών

Τα λεπτά και ψηλά κουτιά έχουν σκοπό να ξεχωρίζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ για την εμφάνιση τους και να υποδηλώνουν χαρακτηριστικά όπως η υψηλή ποιότητα. Επιπλέον, τα λεπτότερα κουτάκια τείνουν βοηθούν στην εξοικονόμηση των εξόδων μεταφοράς, καθώς χωράνε περισσότερα σε ένα κασόνι. Τα λεπτά καουτάκια καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από τα συνηθισμένα, τόσο σε ένα φορτηγό ή ένα κοντέινερ όσο και στα ράφια των καταστημάτων.

Γενικά το νέο σχήμα έχει σκοπό σε ορισμένες περιπτώσεις να επικοινωνήσει οπτικά ότι το ποτό στο εσωτερικό του έχει αναδιαμορφωθεί εξίσου, για να αφαιρεθούν οι τεχνητές αποχρώσεις και τα γλυκαντικά και ότι είναι πολύ πιο υγιεινό από το κοινό ανθρακούχο ποτό. Συνεπώς, αφορά μια γενικότερη ανανέωση. Μάλιστα, τα λεπτά κουτιά προτιμώνται ιδιαίτερα μεταξύ των κατασκευαστών που προωθούν τα διατροφικά στοιχεία των ποτών τους. Eπιπλέον, φαίνεται ότι για τους καταναλωτές, αποπνέουν έναν κάπως πιο stylish και επιτηδευμένο αέρα, σαν να μοιάζει πιο cool να πίνουν το αναψυκτικό τους από ένα ψηλόλιγνο κουτάκι, κάτι που ασφαλώς προσθέτει στην εικόνα του brand.

Η αμερικανική μονάδα της Heineken, της δεύτερης σημαντικότερης ζυθοποιίας στον κόσμο βάσει εσόδων, αμέσως μετά την Anheuser-Busch InBev, διερεύνησε πολύ τους περασμένους 12 μήνες το αποτέλεσμα που θα είχε η κυκλοφορία λεπτών κουτιών στη Φλόριντα, ανταποκρινόμενη στη ζήτηση από πιο νεαρούς αγοραστές. Η έρευνα έδειξε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν και πράγματι τον Μάρτιο η εταιρεία άρχισε να στρέφεται καθολικά στο λεπτό κουτάκι.

Από την άλλη, ορισμένοι λάτρεις της παλιάς συσκευασίας αντέδρασαν για το νέο σχήμα του κουτιού και τις λοιπές αλλαγές. Υπήρξε μάλιστα ένας συγκεκριμένος καταναλωτής, ο οποίος μέσω Τwitter παραπονέθηκε ότι οι ποτηροθήκες οχημάτων έχουν δημιουργηθεί για πιο χοντρά κουτιά με αποτέλεσμα να κάνουν θόρυβο τα λεπτότερα όταν τοποθετούνται εκεί. Επιπλέον, fun fact, πριν από περίπου μια δεκαετία, η Pepsi δέχτηκε επικρίσεις όταν κυκλοφόρησε ένα “skinny can” κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης του 2011. Η συνοδευτική διαφημιστική καμπάνια επικρίθηκε από την Countrywide Having Conditions Association για την εξίσωση του στυλ και της κομψότητας με τη λεπτότητα.

Γενικά, δεν υιοθετούν όλες οι επιχειρήσεις αναψυκτικών και ποτών τα κουτάκια με λεπτό σχήμα. Αυτό γιατί η αλλαγή της συσκευασίας σημαίνει αναδιαμόρφωση των γραμμών πλήρωσης και άλλων διαδικασιών παραγωγής, οι οποίες μπορεί να απαιτούν μεγάλες χρηματικές επενδύσεις.

Mε πληροφορίες από The Wall Street Journal
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.