Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε λίγο περισσότερο από 12 χρόνια και οι ελλείψεις πρώτων υλών για την κατασκευή μπαταριών αρκετών για να καλυφθούν οι ανάγκες, φέρνει στο προσκήνιο μία νέα λύση: την ανακύκλωση μπαταριών ηλεκτροκίνητων.
Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την απόφασή της τα καινούρια αυτοκίνητα που πωλούνται στις 27 χώρες μέλη της να είναι κλιματικά ουδέτερα από το 2035 και πέρα.
Αμέσως, η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη ανησυχία αρκετών αυτοκινητοβιομηχανιών. Συγκεκριμένα, ο οικονομικός διευθυντής της VW, Arno Antlitz, δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση αυτή είναι ένας στόχος-πρόκληση, καθώς υπάρχει σημαντική δυσκολία στην ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών.
Καθώς, όμως, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας αναπτύσσεται ραγδαία, κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών βρήκαν τη λύση στην ανακύκλωση μπαταριών.
Η δυναμική φαίνεται να χτίζεται, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν επενδύσεις πάνω σε αυτόν τον κλάδο. Περίπου 15 εκατομμύρια τόνοι μπαταριών ιόντων λιθίου αναμένεται να αποσυρθούν έως το 2030, την προθεσμία που έχουν θέσει οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες για τη σταδιακή κατάργηση των οχημάτων με κινητήρα αερίου.
Σύμφωνα με την AquaMetals, εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων με έδρα τη Νεβάδα, η ανακύκλωση μπαταριών θα ξεπεράσει τα 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Αυτή η ώθηση προς την κάθετη ολοκλήρωση ωθεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύσουν σε startups για την ανάπτυξη τεχνολογίας κυψελών μπαταρίας έως και τη φάση της ανακύκλωσης.
Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια και μετοχές έχουν επενδυθεί στον κλάδο, σύμφωνα με την ανάλυση των TechCrunch και PitchBook.
Η VW στηρίζει την εταιρεία μπαταριών λιθίου στερεάς κατάστασης QuantumScape, η BMW έχει επενδύσει στο Our Next Energy και η GM έχει βάλει χρήματα στις μπαταρίες ταχείας φόρτισης Soelect καθώς και στην SolidEnergy Systems.
Τον περασμένο μήνα, η Posh, μια startup που αυτοματοποιεί την ανακύκλωση μπαταριών EV, συγκέντρωσε 3,8 εκατομμύρια δολάρια σε έναν κύκλο χρηματοδότησης με επικεφαλής τους Y Combinator και Metaplanet. Οι ιδρυτές της ξεκίνησαν στις αρχές του τρέχοντος έτους την κατασκευή ρομπότ υψηλής τεχνολογίας, αφού είδαν ανακληθείσες μπαταρίες Chevrolet Bolt να συσσωρεύονται σε μια αποθήκη. Παράλληλα, προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυτήν την τεχνολογία για να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία ανακύκλωσης μπαταριών.
Η Posh γνωρίζοντας ότι η παραγωγή μπαταριών είναι 100% αυτοματοποιημένη, αλλά η ανακύκλωση μπαταριών 100% χειροκίνητη, εργάζεται ώστε να αναπτύξει την τεχνολογία ρομπότ στη γραμμή συναρμολόγησης για να σπάσει τα πακέτα μπαταριών με ασφάλεια, και να κλιμακώσει τη διαδικασία.
Η ανάγκη πλέον για την αξιοποίηση των μπαταριών που αποσύρονται είναι τέτοια, που ακόμη και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Redwood Materials, ενός από τους κυρίαρχους παίκτες της βιομηχανίας ανακύκλωσης μπαταριών, έχει δηλώσει ότι ανησυχεί ότι είναι πολύ αργά για να καλύψει τη ζήτηση.
Διαβάστε επίσης: Το 2022 θα είναι η χρονιά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων
Ο J.B. Straubel, ο οποίος είναι ίσως περισσότερο γνωστός ως συνιδρυτής της Tesla και πρώην CTO, συγκέντρωσε 775 εκατομμύρια δολάρια από τις Amazon, Panasonic, Ford, T. Rowe Price και άλλους, σε μια προσπάθεια να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ανακυκλωτές μπαταριών στον κόσμο.
Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες που ελπίζουν να αποφύγουν τους ίδιους πονοκεφάλους της εφοδιαστικής αλυσίδας που βιώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πιέζουν να ενοποιηθούν πιο κάθετα οι διαδικασίες και να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον κύκλο ζωής της μπαταρίας στο σπίτι.
Για παράδειγμα, ο όμιλος Volkswagen δημιούργησε μια νέα εταιρεία, την PowerCo, για τη διαχείριση της παγκόσμιας δραστηριότητας μπαταριών του από τις πρώτες ύλες μέχρι την ανακύκλωση.
Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής (και των επενδύσεων) έχει στραφεί σε startups ανάπτυξης τεχνολογίας μπαταριών, οι εταιρείες ανακύκλωσης αρχίζουν επίσης να κερδίζουν παράλληλα έδαφος — δηλαδή συνεργασίες και επενδύσεις.
Η Redwood Materials είναι ίσως η πιο ηχηρή παρουσία στον τομέα. Τον Ιούνιο, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Toyota για τη συλλογή και την ανακύκλωση μπαταριών και υλικών μπαταριών με σκοπό την αποστολή στο επερχόμενο εργοστάσιο μπαταριών της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Βόρεια Καρολίνα. Η εταιρεία έχει επίσης συνεργασίες με τη Ford και τη Volvo.
Οι περισσότερες από τις συμφωνίες που αφορούν την ανακύκλωση μπαταριών εμπίπτουν στην κατηγορία συνεργασιών και επενδύσεων. Ωστόσο, υπήρξε τουλάχιστον μία εξαγορά εντός του κλάδου. Πέρυσι, η Cox Automotive εξαγόρασε την Spiers, μια εταιρεία που συνεργάζεται με αυτοκινητοβιομηχανίες για την επισκευή, την αντικατάσταση ή την ανακύκλωση μπαταριών EV.
Τα κράτη, επίσης, διεκδικούν ένα κομμάτι της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας. Η Γεωργία υπήρξε ιδιαίτερα επιθετική, δημιουργώντας συμφωνίες προσλήψεων και δίνοντας φορολογικά κίνητρα για να προσελκύσει τις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματοςβ παραγωγής ηλεκτρικής μπαταρίας κλειστού βρόχου.
Οι προσπάθειες της Γεωργίας φαίνεται να αποδίδουν. Η Ascend Elements σχεδιάζει να ανοίξει τον Αύγουστο ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών 43 εκατομμυρίων δολαρίων κοντά για τη διαχείριση λιθίου, κοβαλτίου και νικελίου.
Το προηγούμενο έτος, και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να επενδύσουν στην ανακύκλωση μπαταριών. Στο πλαίσιο της προσπάθειας του προέδρου Joe Biden να αυξήσει την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ, η μεγάλη επένδυση που θα ακολουθήσει θα περιλαμβάνει και ανακύκλωση για τις μπαταρίες μετά το τέλος του ωφέλιμου κύκλου ζωής τους. Τα ορυκτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και ηλεκτρονικά, αποτελούν εδώ και καιρό το επίκεντρο της διαμάχης λόγω του μεγάλου περιβαλλοντικού τους κόστους. Με τη μαζική υιοθέτηση των EVs, η χρήση μπαταριών αναπόφευκτα θα διογκωθεί και η πηγή των συστατικών τους υλικών, όπως το κοβάλτιο, ο χαλκός και το λίθιο, θα τεθεί φυσικά υπό έλεγχο.
Το σίγουρο είναι ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αλλάξει ριζικά και τα μελλοντικά τους σχέδια φαίνονται να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες νομοθεσίες και καταναλωτικές ανάγκες.
Με πληροφορίες από Tech Crunch
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.