20 Απρ 2024
READING

Amazon, Inditex, Zalando στηρίζουν ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ανακύκλωση πολυεστέρα

3 MIN READ

Amazon, Inditex, Zalando στηρίζουν ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ανακύκλωση πολυεστέρα

Amazon, Inditex, Zalando στηρίζουν ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ανακύκλωση πολυεστέρα

Ο τομέας της μόδας βρίσκεται κοντά σε μια σημαντική ανακάλυψη όσον αφορά την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων ενδυμάτων, προχωρώντας στην ανακύκλωση πολυεστέρα, μιας από τις μεγαλύτερες αιτίες ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ο πολυεστέρας είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ίνα ρούχων στον κόσμο, αλλά ως συνθετικό υλικό κατασκευασμένο από πλαστικό, για να παραχθεί απαιτεί πολλή ενέργεια, ενώ είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος για το νερό και τον αέρα.

Το επιστημονικό περιοδικό Nature Communications κοινοποίησε πρόσφατα μία έρευνα, η οποία αποδεικνύει ότι το 95% των μικροπλαστικών στον Αρκτικό Ωκεανό προέρχονται από τις ίνες συνθετικών υλικών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των ρούχων μας.

Η βιομηχανία μόδας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όμως δεν υπάρχει μία απλή λύση. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής μια πρώτη ύλη που να είναι τόσο φθηνή και τόσο ευέλικτη όσο ο πολυεστέρας. Εκτός από το ότι είναι φθηνός, ο πολυεστέρας δεν τσαλακώνεται και μπορεί να πλυθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, η διαδικασία πλύσης απελευθερώνει μικροσκοπικές ίνες γνωστές ως μικροπλαστικά, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για τη θαλάσσια ζωή.

Διαβάστε επίσης: Οι νέοι κανόνες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για sustainability στη μόδα

Καθώς πλέον σπάνια χρησιμοποιείται παρθένος πολυεστέρας, τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε τεράστια αύξηση στη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών στη μόδα, διότι η πολυακετάλη που χρησιμοποιείται για τις ίνες προέρχεται στην πραγματικότητα από ανακυκλωμένα μπουκάλια. Το κόστος χρήσης αυτών έχει μειωθεί στην ίδια τιμή με τη χρήση παρθένου πολυεστέρα, ενώ είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Ωστόσο, τώρα πραγματοποιείται μια νέα δοκιμή ανακύκλωσης πολυεστέρα, από τον μη-κυβερνητικό οργανισμό Accelerating Circularity. Στην περίπτωση αυτή, δε θα παράγεται πολυεστέρας από πλαστικά μπουκάλια, αλλά τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα θα παράγονται από τα ίδια τα απόβλητα πολυεστέρα.

Οι πρώτες δράσεις του νέου εγχειρήματος θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, για αυτό και ο τίτλος του προγράμματος είναι «Accelerating Circularity Europe». Την πρωτοβουλία  στηρίζουν οι εταιρείες Target, Walmart, Inditex, Zalando και Amazon.

Μετρώντας πάνω από 80 μέλη που συνεισφέρουν, η πρωτοβουλία θα βασιστεί σκόπιμα στον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, ενώ θα συνδέεται με την υπόσχεσή της να ανακαλύψει εκ νέου κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έως το 2030.

Διαβάστε επίσης: Η πρωτοβουλία για τη διαχείριση των υφασμάτινων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να χαράξει μία πορεία προς τη βιωσιμότητα της μόδας, αποσκοπώντας να μεταμορφώσει εξ ολοκλήρου τη βιομηχανία. Η στρατηγική της στηρίζεται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες, οι οποίοι αφορούν την κυκλική οικονομία, την πάταξη του φαινομένου του greenwashing και τη μείωση των επιπέδων των απορριμμάτων.

Για τον λόγο αυτό, δημιουργήθηκε το ReHubs. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης και Κλωστοϋφαντουργίας (Euratex) που ξεκίνησε το 2020 για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων στην Ευρώπη.

Μπορεί ο τομέας της μόδας στα ρούχα έχει σημαντική επιρροή στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά την ίδια στιγμή έχει και αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Η ΕΕ έχει σιγά-σιγά κατανοήσει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει η βιομηχανία των ρούχων και ασκεί επί του παρόντος διαρκή πίεση για να την καταστήσει βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον. Ωστόσο, το επίπεδο συνειδητοποίησης των καταναλωτών βρίσκεται ακόμα στην αρχική φάση.

Με πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.