26 Απρ 2024
READING

Γιατί η Samsung υπερασπίζεται αυτήν τη διαφήμιση που προκάλεσε αντιδράσεις

5 MIN READ

Γιατί η Samsung υπερασπίζεται αυτήν τη διαφήμιση που προκάλεσε αντιδράσεις

Γιατί η Samsung υπερασπίζεται αυτήν τη διαφήμιση που προκάλεσε αντιδράσεις

Μια διαφήμιση της Samsung, που πρωτολανσαρίστηκε πριν από λίγους μήνες, εξακολουθεί να απασχολεί και να προκαλεί συζητήσεις σχετικά με τον βαθμό στον οποίο δείχνει ή όχι ευαισθησία και αναδεικνύει ένα brand προσγειωμένο και σε επαφή με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Τον Μάιο, η διαφήμιση «Night Owls» για το smartwatch, το smartphone και τα ακουστικά του brand, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του βρετανικού κοινού και η Samsung είχε αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη. Επρόκειτο για ένα διαφημιστικό σποτ διάρκειας ενός λεπτού, που έδειχνε μία γυναίκα να τρέχει μέσα στη νύχτα μόνη της στους σκοτεινούς δρόμους του Λονδίνου, φορώντας ακουστικά. Η βρετανική εποπτική αρχή Διαφήμισης (Advertising Standards Authority – ASA) δέχτηκε 27 παράπονα για τη διαφήμιση αυτή, που προβαλλόταν στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, από καταναλωτές που τη χαρακτήρισαν «ανεύθυνη» και «επικίνδυνη», με το να ενθαρρύνει τις γυναίκες να βγαίνουν για τρέξιμο μόνες το βράδυ.

Το ζήτημα που τέθηκε ήταν ότι η Samsung δεν είχε επαφή με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι γυναίκες, έχοντας μάλιστα λανσάρει τη διαφήμιση έπειτα από τη δολοφονία, τον Ιανουάριο, της 23χρονης Ashling Murphy, όταν είχε βγει για τρέξιμο στο Δουβλίνο, ενώ, την περασμένη χρονιά είχαν προηγηθεί άλλες δύο δολοφονίες γυναικών που περπατούσαν μόνες στο Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμα: Ακατάλληλη; Γιατί αυτή η διαφήμιση της Adidas απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Samsung, απολογούμενη, και υπό την πίεση των αντιδράσεων αλλά και ακτιβιστικών οργανώσεων όπως η Reclaim These Streets, δήλωσε ότι η διαφήμιση αποσύρεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πρόσθεσε και ότι σκοπός της συγκεκριμένης καμπάνιας ήταν να εμπνευστούν οι καταναλωτές να επιτύχουν τους στόχους τους ακολουθώντας το προσωπικό τους πρόγραμμα, καθώς και ότι υπήρχε η πρόθεση να αλλάξουν τα στερεότυπα των φύλων.

Έτσι, παρόλη την απολογία, ζήτησε από την ASA να διευκρινίσει αν η διαφήμισή της είχε πράγματι παραβιάσει κάποιους κανόνες – πέρα από το γεγονός ότι έθετε κάποια ευαίσθητα θέματα, το οποίο και αναγνώριζε. Και η ΑSA αποφάνθηκε ότι, τελικά, δεν υπήρχε κάποια παραβίαση.

Ειδικότερα, η Samsung αναφέρθηκε στο θέμα του «victim blaming», στο πώς επηρεάζει μια τέτοια προσέγγιση τα στερεότυπα των φύλων, καθώς και στο τι μπορεί να σημαίνει για τα brands και τους διαφημιστές η ύπαρξη απαγορεύσεων για διαφημίσεις όπως αυτή. Γιατί, σημειώνει, αν και πράγματι ο κίνδυνος για να δεχτεί επίθεση μια γυναίκα είναι υψηλότερος τη νύχτα μέσα σε μια πόλη, ωστόσο, αν οι διαφημιστές επιλέγουν για κάποια δραστηριότητα που θεωρείται επικίνδυνη μόνο άντρες, αν δηλαδή παρουσιάζουν μόνο άντρες να τρέχουν αργά το βράδυ στην πόλη, υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα στερεότυπα των φύλων.

Το όργανο που προεγκρίνει τις διαφημίσεις για τη βρετανική τηλεόραση, η Clearcast, συμφωνεί με τη Samsung ως προς αυτό, σχολιάζοντας ότι αν διαφημίσεις όπως η «Night Owls» αποκλείονται πάντα ως «ανεύθυνες», αυτό μοιάζει με την αστυνομία που λέει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης το βράδυ, κάτι που αποτελεί τη βάση του victim blaming. Έτσι, η Clearcast λέει ότι μια τέτοια απαγόρευση στη Samsung, δημιουργεί ένα προηγούμενο για τον αποκλεισμό στη βάση ενός «διευρυμένου victim blaming», που θα έκανε ακόμα δυσκολότερη την αξιολόγηση των διαφημίσεων στο μέλλον.

Έπειτα λοιπόν από αυτήν τη συζήτηση, η ASA τελικά δεν απαγόρευσε τη διαφήμιση, αναγνωρίζοντας μεν τα ευαίσθητα θέματα που αγγίζει, έπειτα από την πρόσφατη βία εναντίον των γυναικών, ενώ σχολίασε ότι η γυναίκα της συγκεκριμένης διαφήμισης «εμφανίζεται σε εγρήγορση και με συναίσθηση του περίγυρού της, και τη βλέπουμε να τρέχει σε καλοφωτισμένους δρόμους, όπου και άλλοι άνθρωποι είναι παρόντες» – προσθέτοντας ότι η δραστηριότητα του να τρέχει κανείς μόνος του τη νύχτα, από μόνη της δεν είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε τραυματισμό ή κίνδυνο, αλλά και ότι «αν και αναγνωρίζουμε ότι μια επίθεση μπορεί να συμβεί, αυτό δεν εξαρτάται από τον έλεγχο του ατόμου και είναι κάτι που μπορεί επίσης να συμβεί σε άλλα, καθημερινά σενάρια, όλες τις ώρες της ημέρας ή της νύχτας».

Διαβάστε ακόμα: Tι πρέπει να προσέξουν τα brands και οι διαφημιστές όταν απευθύνονται σε γυναίκες

Ωστόσο, όταν η διαφήμιση είχε δημοσιευτεί, γυναίκες από διάφορες οργανώσεις αλλά και από τον κλάδο της διαφήμισης είχαν σχολιάσει ότι το βίντεο αυτό της Samsung είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τού πόσο πολύ απέχει η βιομηχανία της διαφήμισης από την ισότητα των φύλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επταμελή ομάδα που αναφέρεται στα credits της διαφήμισης, περιλαμβάνεται μόνο μία γυναίκα.

Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που είχαν προβληματίσει ιδιαίτερα σε πρώτο χρόνο, με την προβολή της διαφήμισης, εκτός από το ότι η Samsung κατηγορήθηκε ότι δεν έχει επαφή με τη γυναικεία πραγματικότητα: ότι οι γυναίκες δε συμμετέχουν αρκετά στη δημιουργική διαδικασία των brands, με αποτέλεσμα η αντρική ματιά και αίσθηση για τον κόσμο να είναι η κυρίαρχη σε ό,τι φτάνει στο κοινό, κάτι που μπορεί είτε να ενισχύσει στερεότυπα, να παρουσιάσει ένα brand μακριά από το γυναικείο κοινό, ή ακόμα και αναίσθητο – σε μια εποχή μάλιστα που οι καταναλωτές περιμένουν από τις μάρκες κοινωνικά υπεύθυνη στάση.

Mε πληροφορίες από AdWeek

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.