25 Απρ 2024
READING

Γιατί οι Gen Z-ers τρώνε λιγότερο έξω;

5 MIN READ

Γιατί οι Gen Z-ers τρώνε λιγότερο έξω;

Γιατί οι Gen Z-ers τρώνε λιγότερο έξω;

Τα εστιατόρια πέρασαν δύο ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια, αφενός με την πανδημία που ανάγκασε πολλά από αυτά να κλείσουν για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, ειδικά εάν δεν υποστήριζαν delivery, και, αφετέρου, με την εκτίναξη των τιμών των συστατικών και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Τώρα έχει προκύψει άλλο ένα ζήτημα και αυτό είναι το γεγονός ότι η γενιά Z φαίνεται να έχει σε πολύ μικρότερο βαθμό την τάση να φάει έξω αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας έρευνας NPD Group στην αμερικανική αγορά, τα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών παρήγγειλαν από ή σε εστιατόρια 218 φορές κατά μέσο όρο μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022. Αντίθετα, όταν οι Gen Xers ήταν σε αυτή την ηλικία, το 2002, είχαν επισκεφθεί εστιατόρια 284 φορές ο καθένας μέσα σε ένα χρόνο. Αντίστοιχα, oι Millennials, επηρεασμένοι από τη Μεγάλη Ύφεση, είχαν κατά μέσο όρο 40 λιγότερες επισκέψεις από τη Gen X όταν ήταν νέοι ενήλικες πηγαίνοντας ή παραγγέλνοντας από εστιατόρια 244 φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Οι λόγοι που λιγότεροι νέοι καταναλωτές τρώνε έξω

Όπως και οι υπόλοιποι καταναλωτές, ορισμένοι νέοι εργαζόμενοι εργάζονται σε υβριδικά καθεστώτα εργασίας ή και εντελώς εξ αποστάσεως. Έτσι, χωρίς τακτικές καθημερινές μετακινήσεις, η ζήτηση για γεύματα σε εστιατόρια μπορεί να μειωθεί. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι έμαθαν να μαγειρεύουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζουν να αξιοποιούν αυτή τη δεξιότητα ακόμα, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να τρώνε σπιτικά γεύματα.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός και οι τιμές ρεκόρ της βενζίνης που πλήττουν τα πορτοφόλια των ανθρώπων, τους κάνουν λιγότερο οικονομικά ικανούς να ξοδέψουν χρήματα σε μη απαραίτητα πράγματα, όπως είναι το φαγητό σε εστιατόριο. Μάλιστα, η έρευνα λέει ότι η Gen Z ενδιαφέρεται για τη συνολική αντίληψη της αξίας, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως η ποιότητα του φαγητού και μια εμπειρία που δε θα μπορούσαν να αναπαράγουν μόνοι τους στο σπίτι. Επιπλέον, οι νέοι έχουν περισσότερες δαπάνες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες για τεχνολογία, ένδυση και άλλα είδη και, συνεπώς, τα έξοδα τους μοιράζονται.

Αν και τα νούμερα δεν έχουν τεράστια απόσταση, οι ενδείξεις της πεσμένης ζήτησης δεν είναι ενθαρρυντικές για τα εστιατόρια, των οποίων το μέλλον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους νέους καταναλωτές, καθώς αυτοί αποτελούν την μελλοντική αγοραστική δύναμη. Επιπλέον, όσο νωρίτερα αποκτήσει έναν πελάτη ένα brand εστιατορίου, τόσο περισσότερες δυνατότητες έχει για την οικοδομήσει αφοσίωση και αυξημένη συχνότητα στις επισκέψεις. Γι’ αυτό, τα εστιατόρια πρέπει να κάνουν ισχυρές προσπάθειες να ανεβάσουν ή έστω να διατηρήσουν τα νούμερα.

Πάντως, η NPD υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα που προκαλείται από προσωρινές συνήθειες που δημιουργήθηκαν από τη πανδημία, καθώς και από τις μακροοικονομικές πιέσεις. Αναμένεται ότι ο κλάδος των εστιατορίων θα ανακτήσει τελικά την κίνηση που είχε και πριν την πανδημία. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι, ακόμα και αν η ζήτηση επιστρέψει στα προπανδημικά επίπεδα, οι καταναλωτικές συνήθειες θα έχουν αλλάξει και, έτσι, τα εστιατόρια θα πρέπει να αφουγκραστούν τις αλλαγές και να προσαρμοστούν ανάλογα. Στην προσπάθεια των εστιατορίων να προσελκύσουν αυτήν τη δημογραφική ομάδα με το φαγητό τους, δημιουργούν προγράμματα πιστότητας και συνεργάζονται με celebrities και δημόσια πρόσωπα, ενώ εξετάζουν μέχρι και τη μείωση των τιμών.

Τάσεις στο φαγητό

Oι βασικές τάσεις στο φαγητό για τα άτομα της γενιάς Ζ είναι τα fast food εστιατόρια, όπως τα McDonald’s ή τα KFC, το streetfood και τα donuts, ειδικά στην αμερικανική αγορά. Γενικότερα, η γενιά Ζ φαίνεται να αγαπά το fast food. Το 13-18% των επισκεπτών αυτών των εστιατορίων είναι ηλικίας 18 έως 24 ετών, σύμφωνα με την έρευνα της Placer.ai.

Διαβάστε επίσης: Η επόμενη μεγάλη ερώτηση | Τι θέλει να τρώει η Gen Z;

Από την άλλη, Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 18% των καταναλωτών της γενιάς Z ενδιαφέρεται για τα βιολογικά προϊόντα, σε σύγκριση με το 12% των καταναλωτών άνω των 25 ετών. Όσον αφορά την βιώσιμη προέλευση του φαγητού, το 16% της Gen Z ενδιαφέρεται γι’ αυτό, σε σύγκριση με το 11% των μεγαλύτερων γενεών. Τέλος, το 10% της Gen Z εκτιμά τις plant-based επιλογές, σε αντίθεση με το 6% των μεγαλύτερων γενεών. Έτσι, καθώς αρκετοί Gen Z-ers είναι πιο ευαισθητοποιημένoi στη vegan διατροφή και στην καλή υγεία, τα εστιατόρια που προσφέρουν vegan επιλογές έχουν πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Πολλά μεγάλα brands εστιατορίων έχουν εμπλουτίσει τα μενού τους με τέτοιες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των McDonald’s, της Burger King και των KFC.

Διαβάστε επίσης: McDonald’s, KFC, Strarbucks και άλλα fast food brands προσπαθούν να κερδίσουν τους vegans

Ωστόσο, και τα εστιατόρια που δεν προσφέρουν αυτά τα είδη μπορούν επίσης να προσελκύσουν νεαρούς καταναλωτές. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η οικοδόμηση μιας μάρκας που να έχει απήχηση στους νεότερους πελάτες, καθώς και η καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Σύμφωνα με την NPD, οι καταναλωτές της γενιάς Ζ θεωρούν την τιμή ως τον πιο σημαντικό παράγοντα όταν επιλέγουν ποια εστιατόρια θα δοκιμάσουν. Συνεπώς, για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στα καταστήματά τους, τα εστιατόρια ίσως πρέπει να αρχίσουν να προσφέρουν περισσότερες προσφορές, ακόμη και αν αυτό, εκ πρώτης όψεως, πλήττει τα περιθώρια κέρδους τους.

Επιπλέον, τα εστιατόρια στρέφονται στα διαδικτυακά προγράμματα πιστότητας, επειδή μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να μάθουν τις προτιμήσεις των πελατών και να αυξήσουν την αφοσίωσή τους. Είναι επίσης ένας τρόπος για να προσεγγίσουν τους νέους καταναλωτές εκεί όπου ήδη ξοδεύουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους, δηλαδή στις κινητές συσκευές τους. Εταιρείες όπως τα McDonald’s και τα Starbucks έχουν διαμορφώσει τα προγράμματά τους αναλόγως.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι καταναλωτές επιθυμούν την χρήση διαδικτυακών ιστοτόπων και εφαρμογών για τις παροχές εστιατορίων και fast food προϊόντων

Εκτός από τα προγράμματα επιβράβευσης, τα εστιατόρια συνεργάζονται επίσης με διασημότητες και influencers για να προσεγγίσουν τους νέους καταναλωτές και να διαφημίσουν το φαγητό τους. Τα McDonald’s, ειδικότερα, έχουν μεγάλη επιτυχία με τις “famous orders”, τα πακέτα που περιέχουν τις αγαπημένες παραγγελίες ενός celebrity. Η Burger King επίσης προσφέρει ειδικά γεύματα εμπνευσμένα από διασημότητες.

Με πληροφορίες από CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.