16 Ιαν 2025
READING

Oι Αμερικανοί τουρίστες εκμεταλλεύονται την πτώση του ευρώ για πολυτελείς αγορές

5 MIN READ

Oι Αμερικανοί τουρίστες εκμεταλλεύονται την πτώση του ευρώ για πολυτελείς αγορές

Oι Αμερικανοί τουρίστες εκμεταλλεύονται την πτώση του ευρώ για πολυτελείς αγορές

Ισχυρό παράγοντα για τη διαφαινόμενη επιτυχία της φετινής τουριστικής σεζόν αποτελεί η αγορά των ΗΠΑ, με τις πτήσεις και την κίνηση Αμερικανών τουριστών να δείχνουν ήδη σημαντικά αυξημένες εξαιτίας της πτώσης του ευρώ.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου, το ευρώ, διασπώντας την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, έφτασε σε νέο χαμηλό 20 ετών, έως τα 0,9998 δολάρια, μία τιμή στην οποία κινούνταν τον Δεκέμβριο του 2002, θυμίζοντας έντονα τα πρώτα δύσκολα χρόνια του, όταν τον Οκτώβριο του 2000 η ισοτιμία ήταν 0,8230 δολάρια.

Σήμερα, κινούμενο οριακά πάνω από την απόλυτη ισοτιμία σε σχέση με το δολάριο (1,001 δολ.), το ευρώ σημειώνει απώλειες 12% από την αρχή του έτους, και με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να εκτινάσσεται στο 9,1%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Διαβάστε επίσης: Πώς διαμορφώνεται το λιανεμπόριο στα αεροδρόμια τώρα που τα ταξίδια επιστρέφουν

Οι αναλυτές επισημαίνουν ορισμένους παράγοντες που οδηγούν στην πτωτική κατάσταση το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αρχικά, ο παγκόσμιος φόβος της ύφεσης σε συνδυασμό με την εγγύτητα της Ευρώπης στον Ουκρανικό-Ρωσικό πόλεμο και η ιστορική της εξάρτηση από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, έχει καταστήσει την Ευρώπη πιο ευάλωτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, οι συνθήκες αυτές έχουν επηρεάσει έντονα το εμπόριο. Η Γερμανία ανέφερε ένα σπάνιο μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα, σημάδι ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας επιβαρύνουν τους κατασκευαστές στην εξαγωγική δύναμη της Ευρώπης.

Η Ευρώπη είναι επίσης πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει να ανοίξει τον κύκλο αυτόν τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να επενδύουν τα χρήματά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορούν να έχουν καλύτερες αποδόσεις.

Ωστόσο, οι συνθήκες αυτές δεν πτοούν τους Αμερικανούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το αδύναμο ευρώ για να κάνουν διακοπές πολυτελείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της MMGY Travel Intelligence, το 61% των Αμερικανών ταξιδιωτών σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη, ενώ οι χώρες που επιλέγουν είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Από την παρούσα επιλογή των Αμερικανών δεν ωφελείται μόνο ο κλάδος του τουρισμού, αλλά, σύμφωνα με αναλυτές της Barclays, ιδιαίτερα κερδισμένος είναι ο ευρωπαϊκός κλάδος ειδών πολυτελείας, το δεύτερο τρίμηνο.

Πιο αναλυτικά, το ισχυρό δολάριο έναντι του ευρώ συνέβαλε στην τετραπλάσια αύξηση των τουριστικών δαπανών στην Ευρώπη τον Ιούνιο σε σύγκριση με πέρυσι, με επιτάχυνση των δαπανών από Αμερικανούς, ανέφεραν αναλυτές της UBS.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα luxury brands ανέκαμψαν γρήγορα από την πανδημία, καθώς οι άνθρωποι έσπευσαν να ξοδέψουν χρήματα που είχαν εξοικονομήσει κατά τη διάρκεια των lockdowns.

Διαβάστε επίσης: H ευρωπαϊκή συμμαχία για την προσέλκυση των «τουριστών πολυτελείας»

H προθυμία τους να εξαργυρώσουν το αδύναμο ευρώ συμβάλλει στην ανάκαμψη των επιχειρήσεων που επλήγεισαν ως αποτέλεσμα της έλλειψης Κινέζων επισκεπτών, οι οποίοι ήταν η κύρια πηγή ενίσχυσης των πωλήσεων πολυτελείας στην Ευρώπη πριν από την πανδημία.

Oι πωλήσεις στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά ειδών πολυτελείας στον κόσμο, έχουν βυθιστεί φέτος εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών λόγω COVID-19. Πολλά καταστήματα έκλεισαν, ενώ περιορίστηκε η ζήτηση και η τουριστική κίνηση των Κινέζων στην Ευρώπη, γεγονός ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις επιχειρήσεις πολυτελών προϊόντων, όπως ο όμιλος Kering (Gucci, Balenciaga, Bottega Veneta, Saint Laurent), οι οποίες απευθύνονταν κυρίως στο κινεζικό αγοραστικό κοινό.

Οι εταιρείες ειδών πολυτελείας Richemont και Burberry ανέφεραν την Παρασκευή υψηλότερες πωλήσεις στην Ευρώπη, γεγονός που συνέβαλε στην αντιστάθμιση της πτώσης άνω του 30% στην Κίνα.

Η Γαλλία έχει ωφεληθεί περισσότερο από την εισροή των τουριστών. Οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας σε τουρίστες τον Ιούνιο σχεδόν έφτασαν τα επίπεδα του 2019, ένα θετικό σημάδι για τις γαλλικές εταιρείες πολυτελείας, ανέφεραν αναλυτές της UBS.

Εκτός από την χαμηλή ισοτιμία Ευρώ-Δολαρίου, οι Αμερικανοί τουρίστες επωφελούνται για τις αγορές τους από την επιστροφή φόρου και ΦΠΑ. Έτσι, πληρώνουν σημαντικά λιγότερα χρήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, luxury brands, όπως η Chanel, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών τον Ιούλιο για να ληφθούν υπόψη οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις -ιδιαίτερα η αδυναμία του ευρώ- και ο πληθωρισμός. Πρόσφατα ο οίκος Chanel ανακοίνωσε ότι θα ακριβύνει τις τσάντες του, ενώ παράλληλα θα επιβάλει και περιορισμούς στο πόσο συχνά και πόσα κομμάτια μπορεί να αγοράζει ένας πελάτης. 

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η ζήτηση της Ελλάδας για την τρέχουσα τουριστική χρονιά στις διεθνείς αγορές, κάτι που φαίνεται και από τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τις επόμενες δυο εβδομάδες στα ελληνικά αεροδρόμια της χώρας.

Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και τα μέχρι τώρα στοιχεία των αφίξεων, τότε δεν είναι άτοπος ο ισχυρισμός ότι μπορεί οι αφίξεις των ξένων επισκεπτών το 2022 στην Ελλάδα να φτάσουν και τα επίπεδα του 2019.

Κύριες αγορές προέλευσης των ξένων επισκεπτών είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και -φυσικά- οι ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι κατά 81%, οι Αμερικανοί τουρίστες θα ταξιδέψουν στη χώρα μας για διακοπές ή για να επισκεφθούν φίλους και την οικογένειά τους.

Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα μόνο από το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 605,3% φθάνοντας συνολικά τα 607 εκατομμύρια ευρώ.

Οι «ευοίωνες» αυτές προβλέψεις για τους Αμερικανούς τουρίστες, δεν είναι ωστόσο ακριβώς θετικές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες θα πρέπει να αγοράζουν ενέργεια, πρώτες ύλες και εξοπλισμό που τιμολογούνται σε δολάρια, με αποτέλεσμα το κόστος των εξαγωγών τους να αυξάνεται, ενώ, παράλληλα, καλούνται να αντιμετωπίσουν κι έναν ιστορικά υψηλό πληθωρισμό.

Mε πληροφορίες από Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.