26 Απρ 2024
READING

Οι Ευρωπαίοι δεν αγοράζουν αυτοκίνητα: Ο χειρότερος Ιούνιος από το 1996

3 MIN READ

Οι Ευρωπαίοι δεν αγοράζουν αυτοκίνητα: Ο χειρότερος Ιούνιος από το 1996

Οι Ευρωπαίοι δεν αγοράζουν αυτοκίνητα:  Ο χειρότερος Ιούνιος από το 1996

Πτώση 15,4% σε σχέση με πέρυσι καταγράφηκε στις πωλήσεις των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο μήνα, δηλαδή αγοράστηκαν 900.000 λιγότερα αυτοκίνητα. Αυτό καθιστά τον Ιούνιο του 2022 τον χειρότερο Ιούνιο από άποψη πωλήσεων, από το 1996.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βλέπουν στο σύνολό τους τις πωλήσεις τους να μειώνονται, με ορισμένους κατασκευαστές να σημειώνουν πτώση που αγγίζει το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκε η Volkswagen Group, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της Ευρώπης, που είχε περίπου 25% λιγότερες πωλήσεις των Ιούνιο. Ωστόσο, από την αρχή της χρονιάς, η Stellantis είναι αυτή που έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση, που φτάνει το 21,1%.

Στις μικρότερες μάρκες, η Volvo πούλησε 47,9% λιγότερα αυτοκίνητα, και 28,5% λιγότερα συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Η Jaguar Land Group σημείωσε μικρότερη πτώση, 13,2%, τον Ιούνιο, αλλά είχε τη μεγαλύτερη μείωση στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου, δηλαδή 34,7%.

Η πτώση αυτή αφορά και τις τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ οι περισσότεροι μεγάλοι κατασκευαστές, από τη BMW μέχρι τη Stellantis, ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλο μειωμένες πωλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ, όπου υπολογίζεται ότι για το πρώτο εξάμηνο του έτους, θα έχουν πραγματοποιηθεί 19% λιγότερες πωλήσεις αυτοκινήτων, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στην Ευρώπη, που πλέον έχει καταγράψει 12 συνεχόμενους μήνες καθόδου στις πωλήσεις, ο συνδυασμός των πληθωριστικών πιέσεων, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, των ελλείψεων σε ημιαγωγούς που επιμένουν, της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, συνθέτουν το σκηνικό της αγοράς αυτήν τη στιγμή, που πιέζει την αυτοκινητοβιομηχανία ποικιλοτρόπως.

Εξάλλου, η παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς πλήττει για περισσότερο από έναν χρόνο πλέον τους κατασκευαστές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό η προμήθειά τους εξαρτάται από τους παραγωγούς της Ανατολικής Ασίας, που είναι υπεύθυνοι για το 75% της παγκόσμιας παραγωγής. Τα διαδοχικά lockdowns και οι ελλείψεις σε προσωπικό λόγω του κορονοϊού έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή και τις μεταφορές, με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές να δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Διαβάστε ακόμα: Η Mercedes θέλει να φτιάχνει λιγότερα αλλά ακριβότερα αυτοκίνητα

Μάλιστα, πέρυσι ο διευθυντής της ACEA είχε καλέσει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν κινήσεις για να ενισχυθεί η εγχώρια ευρωπαϊκή παραγωγή ημιαγωγών, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των Ευρωπαίων κατασκευαστών από τους ξένους προμηθευτές.

Ωστόσο, μπορεί αυτό το κοκτέιλ των συνθηκών να είναι ήδη πιεστικό, η πτώση στις πωλήσεις όμως αντικατοπτρίζει ένα επιπλέον σοβαρότατο πρόβλημα: την πτώση και στη ζήτηση από τους καταναλωτές. Ο πληθωρισμός που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ, και οι συνολικές ανατιμήσεις αναγκάζουν τους καταναλωτές να περιορίσουν όσο μπορούν τα έξοδά τους και μια μεγάλη αγορά, όπως ένα καινούριο αυτοκίνητο, είναι το πρώτο που αναβάλλεται, όταν υπάρχει οικονομική πίεση.

Σε αυτήν την τάση προστίθεται και η αύξηση της τιμής της βενζίνης, που ουσιαστικά απομακρύνει τους καταναλωτές από τα αυτοκίνητά τους συνολικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία, στις ΗΠΑ το 66% των καταναλωτών δηλώνουν ότι η οδήγηση είναι η δραστηριότητα που έχουν μειώσει περισσότερο για να κάνουν οικονομία.

Με πληροφορίες από Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.