Το κρυπτονόμισμα, το νόμισμα που χρησιμοποιείται από επενδυτές, παίκτες και χρήστες του metaverse, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τον τελευταίο καιρό. Η ύφεση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι αποτέλεσμα συμβολής πολλών παραγόντων: έλλειψη ρευστότητας, πληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων και ύφεση όλων των χρηματοπιστωτικών αγορών γενικότερα.
Το Bitcoin, το κορυφαίο διακριτικό κρυπτογράφησης, έπεσε κάτω από τα 20.000 δολάρια τον περασμένο μήνα, μια τιμή που δεν έχει δει από τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτή είναι πολύ χαμηλότερη από την κορύφωσή του τον Νοέμβριο, όταν οι τιμές του bitcoin πλησίασαν τα 65.000 δολάρια.
Το ίδιο συνέβη και για το νόμισμα Εthereum, το οποίο χρησιμοποιείται σε αποκεντρωμένους κόσμους web3, όπως το Decentraland και The Sandbox, για την αγορά ψηφιακών και phygital προϊόντων. Η αξία του έπεσε κάτω από τα 900 δολάρια τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2021 και έχει μειωθεί κατά 66,7% μέχρι στιγμής φέτος από το υψηλό του των σχεδόν 5.000 δολαρίων τον Ιανουάριο.
Οι συνολικές αξίες στην αγορά κρυπτονομισμάτων σημείωσαν απότομη πτώση τον Ιούνιο μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, καθώς στόχευαν να καταπολεμήσουν τα ραγδαία αυξανόμενα επίπεδα πληθωρισμού.
Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη πτώση της αξίας του κρυπτονομίσματος, τα περισσότερα brands που δραστηριοποιούνται στο web3 και στο metaverse δεν σταματούν. Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότερα ετοιμάζονται να μεταπηδήσουν στην ψηφιακή σφαίρα που εξελίσσεται σε metaverse.
Η Gucci, για παράδειγμα, πια έχει μόνιμη παρουσία στην πλατφόρμα Roblox, ανοίγοντας στο κοινό της τις πύλες στην Gucci Town, μια εικονική piazza σχεδιασμένη να μετουσιώσει σε virtual χώρο το όραμα και τις αξίες του brand.
Επίσης, το νέο κατάστημα στο Σόχο του Salvatore Ferragamo, το οποίο άνοιξε τον περασμένο μήνα, προεσφέρει μια νέα εμπειρία με NFTs, όπου οι επισκέπτες μπαίνουν σε ένα περίπτερο για να δημιουργήσουν το δικό τους NFT.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Το metaverse θα αξίζει 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030
Άλλες πρόσφατες κινήσεις στο metaverse και το web3 περιλαμβάνουν τη συνεργασία του σχεδιαστή Nicholas Kirkwood με το White Rabbit για την πρώτη εβδομάδα μόδας Metaverse της Decentraland νωρίτερα φέτος.
Σημαντικά brands παπουτσιών μπαίνουν επίσης στη δράση, όπως φαίνεται από την εξαγορά της Nike τον Νοέμβριο του RTFKT, ενός ψηφιακού δημιουργού εικονικών αθλητικών παπουτσιών, συλλεκτικών ειδών και αξεσουάρ. Τον ίδιο μήνα, η Adidas Originals κυκλοφόρησε την πρώτη της συλλογή NFT με τίτλο “Into the Metaverse”. Οι ιδιοκτήτες των NFTs έλαβαν αποκλειστική πρόσβαση σε εμπειρίες και προϊόντα Adidas Originals, συμπεριλαμβανομένων εικονικών φορητών συσκευών για τον κόσμο τυχερών παιχνιδιών που βασίζεται σε blockchain, το Sandbox και άλλες πλατφόρμες, καθώς και αποκλειστικό φυσικό προϊόν που ταιριάζει.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι πιθανό να συνεχιστούν παρά τα όσα συμβαίνουν στην αγορά κρυπτονομίσματος. Στην πραγματικότητα, η κατάρρευση του κρυπτονομίσματος θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να είναι καλό για το metaverse.
H στροφή των επωνυμιών προς το metaverse δεν είναι τυχαία. Το metaverse, το οποίο, όπως έχει περιγραφεί, ουσιαστικά δεν είναι ακόμα έτοιμο, είναι ένας τρισδιάστατος -υψηλής διαδραστικότητας- εικονικός κόσμος, που θα λειτουργεί όπως ο πραγματικός κόσμος, όπου οι χρήστες, θα μπορούν να αγοράσουν ή να ανταλλάξουν γη, κτίρια και άλλα ψηφιακά assets που υπάρχουν εκεί και να εξερευνήσουν τον “χώρο” χρησιμοποιώντας τα προσωποποιημένα avatars τους.
Παράγοντες της βιομηχανίας της μόδας επενδύουν στη δημιουργία τάσεων και προϊόντων αρχικά στο ψηφιακό και εικονικό περιβάλλον, προβλέποντας πως πολύ σύντομα οι χρήστες θα εμπνέονται από αυτό για τη διαμόρφωση των αγοραστικών τους επιλογών στο πραγματικό περιβάλλον. Και σε ένα τρίτο επίπεδο – βγαλμένο σχεδόν από ταινία sci–fi – η μόδα στρέφεται πλέον στη δημιουργία και διάθεση άυλων προϊόντων. Για παράδειγμα, άυλα προϊόντα μόδας μπορούν να διατεθούν σε συνδυασμό με διάφορες εφαρμογές τηλεπικοινωνίας και διασύνδεσης. Έτσι, οι χρήστες μπορούν πλέον να εμφανίζονται με τα άυλα ρούχα της επιλογής τους σε διάφορες ηλεκτρονικές συναντήσεις, ενώ στην πραγματικότητα φορούν το πιο απλό λευκό t–shirt τους. Παράλληλα, διάφοροι οίκοι μόδας έχουν κλείσει συνεργασίες με διάφορες εφαρμογές βιντεοπαιχνιδιών, με στόχο τη διάθεση των αύλων προϊόντων τους για τις ανάγκες των avatars που πρωταγωνιστούν σ’ αυτά. Είναι δε χαρακτηριστικό πως οίκοι μόδας έχουν ήδη ξεκινήσει να διαθέτουν ψηφιακά πιστοποιητικά πνευματικής ιδιοκτησίας NFTs, αποθηκεύσιμα μέσω blockchain για την κατοχύρωση των αύλων προϊόντων τους.
Και κάπως έτσι συλλεκτικά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και εναλλακτικά συστήματα πληρωμών όπως τα κρυπτονομίσματα, εισβάλλουν στο χώρο της μόδας. Μόλις πριν λίγες μέρες το δημοφιλές μοντέλο Bella Hadid ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού της στο Instagram τη δημιουργία της δικής της συλλογής meta με την επωνυμία CY-B3LLA, μέσω της οποίας θα διατεθούν υπό τη μορφή NFT, 11.111 διαφορετικές και μοναδικές τρισδιάστατες απεικονίσεις της ίδιας. Για την Bella Hadid, η CY-B3LLA είναι το διαβατήριο για έναν νέο κόσμο και η αρχή μόνο για περισσότερες δράσεις στο χώρο του metaverse. Μέσα σε σχεδόν 10 μήνες, φορείς της μόδας ξεδιπλώνουν διαφορετικά σχέδια διάθεσης προϊόντων NFT.
Όσο η βιομηχανία της μόδας αποκρυπτογραφεί και χαρτογραφεί τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να θέσει το metaverse στην καλύτερη υπηρεσία της, εμείς ως καταναλωτές μπορούμε να ωφελούμαστε από τα θετικά που προσφέρει η τεχνολογία ως προς την αυξανόμενη προσβασιμότητα στη μόδα.
Με πληροφορίες από Footwear News
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.