20 Απρ 2024
READING

H σημασία ενός ενημερωμένου brand story για μια επιχείρηση

5 MIN READ

H σημασία ενός ενημερωμένου brand story για μια επιχείρηση

H σημασία ενός ενημερωμένου brand story για μια επιχείρηση

Η ποιότητα των προϊόντων και τον υπηρεσιών που προσφέρει ένα brand, καθώς και η τιμή σε αναλογία με την ποιότητα, είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικά στοιχεία για την απόκτηση και διατήρηση πελατών. Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα που μετράνε.

Κάτι ακόμα που έχει μεγάλη σημασία είναι η ιστορία πίσω από το brand και οι αξίες, η αποστολή και το όραμα της εταιρείας που αυτή μεταφέρει. Όσο value for money και αν είναι μια τιμή και όσο ποιοτικά και να είναι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες μιας εταιρείας, το κοινό εξακολουθεί να θέλει να γνωρίζει, να συμπαθεί και να εμπιστεύεται μια επιχείρηση προκειμένου να την επιλέξει για τις αγορές του, ειδικά σε ένα τόσο ανταγωνιστικό τοπίο.

Το brand storytelling είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται στο marketing για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας. Η αφήγηση ιστοριών από μια μάρκα μπορεί να ενισχύσει το κοινό της δημιουργώντας μια συναισθηματική σύνδεση και μια πιο προσωπική σχέση. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σημερινό κοινό που αποτελείται από καταναλωτές της Γενιάς Ζ και Μillennials καθοδηγείται από τις προσωπικές συνδέσεις που κάνει με τις μάρκες.

Διαβάστε επίσης: Πώς χτίζεται ένα brand

Πολλές μάρκες δε συνειδητοποιούν την σημασία της ιστορίας τους, με αποτέλεσμα να ασχολούνται σε πολύ επιφανειακό επίπεδο με αυτήν. Συνήθως αυτό περιλαμβάνει την πρόσληψη ενός κειμενογράφου ή σύμβουλου μάρκας και τη συμπλήρωση ενός βασικού ερωτηματολογίου που βρίσκουν στο Google με όλο το ιστορικό τους, τις προκλήσεις και τις επιθυμίες του brand. Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός κειμένου στην καρτέλα “About us” στην ιστοσελίδα της εταιρείας, καθώς και ειδικούς επαγγελματίες για την ανταλλαγή μηνυμάτων και την επικοινωνία με το κοινό.

Όλες αυτές οι κινήσεις μπορεί να αποδειχθούν επαρκείς στα πρώτα βήματα μιας μάρκας, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου δε θα είναι πια αρκετά. Αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία του brand να εξελίσσεται μαζί του και να εμπλουτίζεται, γιατί αλλιώς χάνει τη μαγεία της και δεν κάνει πλέον καμιά αίσθηση στο κοινό. Έτσι, εάν ένα brand επιθυμεί να αξιοποιήσει πραγματικά το όπλο του brand story στην ανάπτυξή του θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο δυναμική προσέγγιση και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο και προσπάθεια στη συνεχή οικοδόμηση της ιστορίας του.

Η ιστορία ενός brand δείχνει την ταυτότητα του, τι πρεσβεύει και ποιοι είναι οι στόχοι του. Είναι επίσης προφανές, ότι η παρουσία και οι ενέργειες του brand πρέπει να είναι σε συμφωνία με αυτά τα οποία υποδεικνύει το brand story του. Ειδάλλως το brand story δεν έχει κανένα νόημα και μια αντίφαση μπορεί να κάνει τη μάρκα να φαίνεται αναξιόπιστη.

Συνεπώς, είναι σημαντικό η επιχείρηση να δημιουργήσει μια πραγματικά αντιπροσωπευτική ιστορία την οποία και να ενσαρκώνει με το brand της. Φυσικά το brand story είναι κάτι δυναμικό που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Οι αξίες και οι στόχοι μπορεί να μετατοπιστούν και αυτό είναι απολύτως λογικό και ρεαλιστικό για ένα αναπτυσσόμενο brand, σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

Αποδοχή των αδύναμων σημείων

Το branding και η δημιουργία μιας ιστορίας δεν έχει να κάνει με την αντιγραφή της πορείας άλλων επιτυχημένων επιχειρήσεων ή με την τήρηση μιας συγκεκριμένης σειράς βημάτων. Έχει να κάνει με το να αποκτήσει η επιχείρηση μια βαθύτερη κατανόηση του σκοπού, του οράματος και των αξιών της. Η ενσώματη του branding σημαίνει να είναι συνδεδεμένη η εταιρεία με την αποστολή της και να βοηθήσει το κοινό της να συνδεθεί επίσης με αυτήν, να νιώσει μια βαθύτερη επαφή μαζί της.

Συμβαίνει συχνά, πολλές μάρκες να επιλέγουν να ωραιοποιήσουν το brand story τους, αποφεύγοντας να προβάλλουν τις ανησυχίες και τις δυσκολίες τους. Η οικοδόμηση μιας επιχείρησης είναι αναμφίβολα κάτι πολύ απαιτητικό που συνοδεύεται από αβεβαιότητα και δεν είναι ρεαλιστικό το brand story να μην αποτυπώνει τίποτα από αυτά.

Οι μάρκες πρέπει να θυμούνται ότι για να έχουν απήχηση στο κοινό δεν είναι απαραίτητο να φαίνονται πλήρως ενδυναμωμένες, ισχυρές και σίγουρες και να αποκρύπτουν κάθε αδυναμία. Αντιθέτως, οι καταναλωτές θα συνδεθούν πιο ουσιαστικά με ένα brand που αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια και διαφάνεια τις προκλήσεις που συναντά και δε διστάζει να φανεί ευάλωτο. Έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αν ένα brand επιδιώξει να κρύψει την ανασφάλειά του, αυτή θα φανεί έμμεσα στα μηνύματά του και στην αβεβαιότητα που θα εμποτίζει την επικοινωνία του με το κοινό. Όταν, όμως ένα brand γνωρίζει τα αδύνατα σημεία και τις ανασφάλειές του τότε είναι που είναι πραγματικά ενδυναμωμένο.

Διαβάστε επίσης: 3 πρακτικοί τρόποι αξιοποίησης της ιστορίας ενός brand

Το συμπέρασμα είναι ότι για μια μάρκα που θέλει να επενδύσει στο brand story της, το ζήτημα δεν είναι να προσλάβει τους κατάλληλους επαγγελματίες για να το δημιουργήσουν και να το παρουσιάσουν ωραιοποιημένο. Το brand story πρέπει να βασίζεται σε κάτι πιο ανθρώπινο και να πηγάζει από το άτομο ή τα άτομα που δημιουργούν μια επιχείρηση, να έχει ουσιαστικά ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Πρέπει να αποτελεί το βαθύτερο μήνυμα της μάρκας, το οποίο να διοχετεύεται με τρόπο που να εξυπηρετεί και να υποστηρίζει την επιχείρηση.

Επιπλέον, πρέπει να είναι ενημερωμένο και διαρκώς υπό αμφισβήτηση και εξέλιξη, ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη φυσικά και αβίαστα, σαν ζωντανός οργανισμός που δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται μέσα στο ίδιο αυτό περιβάλλον που ζουν οι πελάτες του.

Με πληροφορίες από Entrepreneur
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.