24 Απρ 2024
READING

Λειτουργίες στα αυτοκίνητα που δουλεύουν με συνδρομή: Το παράδειγμα της BMW

4 MIN READ

Λειτουργίες στα αυτοκίνητα που δουλεύουν με συνδρομή: Το παράδειγμα της BMW

Λειτουργίες στα αυτοκίνητα που δουλεύουν με συνδρομή: Το παράδειγμα της BMW

Το συνδρομητικό μοντέλο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα brands μιας ευρείας γκάμας βιομηχανιών, που βρίσκουν, χάρη και στις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, καινούριους τρόπους να κρατούν δεσμευμένο το κοινό τους, να διατηρούν μια διαρκή αλληλεπίδραση με αυτό, αλλά και να εξασφαλίσουν ένα σταθερό πελατολόγιο σε βάθος χρόνου.

Συνδρομή λοιπόν δε σημαίνει μόνο Netflix ή πακέτα καλλυντικών ή πακέτα με τους καφέδες του μήνα, όπως βλέπουμε να εμφανίζονται σταδιακά· σημαίνει και επιπλέον λειτουργίες του αυτοκινήτου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρχίζουν να εφαρμόζουν αυτό που οι ειδικοί του κλάδου ανέμεναν, και που εκτιμάται ότι θα γίνεται σιγά σιγά όλο και πιο συνηθισμένο ως υπηρεσία, καθώς τα ίδια τα αυτοκίνητα εξελίσσονται: συνδρομές που θα πρέπει να πληρώνουν στις εταιρείες οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να ενεργοποιούν κάποια χαρακτηριστικά και δυνατότητες του αυτοκινήτου τους.

Η BMW προφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου προγράμματος συνδρομής, με τη συνδρομητική υπηρεσία που προσφέρει στους Βρετανούς πελάτες της. Οι οδηγοί μπορούν να απολαύσουν θερμαινόμενα καθίσματα χάρη σε ένα πρόγραμμα συνδρομής που τους προσφέρει, για περίπου 12 ευρώ τον μήνα – εκτός, βέβαια, και αν έχουν προαγοράσει το BMW αυτοκίνητό τους με αυτό το χαρακτηριστικό ήδη.

Αυτή η υπηρεσία της BMW δεν έρχεται ως έκπληξη, αφού οι αρμόδιοι της αυτοκινητοβιομηχανίας αναφέρονται σε χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων που θα είναι διαθέσιμα με συνδρομή, εδώ και χρόνια. Ουσιαστικά, η περίπτωση των θερμαινόμενων καθισμάτων λειτουργεί ως ένα καλό παράδειγμα του πώς μπορεί να αξιοποιηθεί και τι μπορεί να προσφέρει μια συνδρομητική υπηρεσία στα αυτοκίνητα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το μοντέλο των συνδρομών στις επιχειρήσεις δουλεύει

Τα απαραίτητα μηχανικά στοιχεία για να θερμανθούν τα καθίσματα προϋπάρχουν, βέβαια, στα οχήματα, και η συνδρομή που θα πληρώνει ο οδηγός, απλώς ενεργοποιεί τη λειτουργία τους, και μάλιστα τις περιόδους που το χρειάζεται περισσότερο, δηλαδή τον χειμώνα. Το όφελος της συνδρομής για τους οδηγούς είναι ότι αγοράζουν εξαρχής το αυτοκίνητό τους σε χαμηλότερη τιμή, πληρώνοντας για την υπηρεσία που χρειάζονται, μόνο όταν τη χρειάζονται. Επιπλέον, αυτό σημαίνει ότι,σε περίπτωση μεταπώλησης, ο επόμενος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει για εξοπλισμό που πιθανόν δε χρειάζεται ή απλώς δε θέλει, ενώ έχει πάντα τη δυνατότητα να τον ενεργοποιήσει με μια συνδρομή, αν τελικά το θελήσει.

Ακόμα, όπως διευκρινίζει η εταιρεία, οι συνδρομές δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρεται σε κάθε αγορά αυτό που αρμόζει καλύτερα στις ανάγκες της. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί αγοραστές ενός αυτοκινήτου πολυτελείας δεν είναι προετοιμασμένοι να πληρώνουν για θερμαινόμενα καθίσματα μηναία συνδρομή, ενώ ίσως θα τους φαινόταν πιο δελεαστική μια δυνατότητα για θερμαινόμενο τιμόνι με συνδρομή, κάτι που ωστόσο δεν έχει λανσαριστεί ακόμα. Από την άλλη, στις ΗΠΑ υπάρχει ήδη η επιλογή να επιλέξει κανείς με συνδρομή την «εκκίνηση εξ αποστάσεως» (remote start), ή το «BMW Drive Recorder», που επιτρέπει τη χρήση των εξωτερικών καμερών του αυτοκινήτου για μαγνητοσκόπηση. Μάλιστα, οι συνδρομές είναι διαθέσιμες μέσα από την ειδική υπηρεσία – online κατάστημα της BMW, το «BMW ConnectedDrive Store», όπου μπορεί κανείς να βρει ποιες δυνατότητες και χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου είναι διαθέσιμα on demand, με συνδρομή.

Διαβάστε ακόμα: Η Porsche συμπεριέλαβε το ηλεκτρικό όχημα Taycan στο συνδρομητικό της πρόγραμμα

Από την εταιρεία εξηγούν ότι οι συνδρομητικές υπηρεσίες προσφέρουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να δοκιμάσει χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, που αφορούν κυρίως νέες τεχνολογικές εφαρμογές, αφού υπάρχουν διάφορες δυνατότητες, από το να αγοράσει μια συνδρομή για μια σύντομη περίοδο, μέχρι το να αγοράσει ένα συγκεκριμένο τεχνικό χαρακτηριστικό για όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος, ή για όσο αυτό ανήκει σε έναν συγκεκριμένο οδηγό.

Η BMW δεν είναι η μόνη που διαθέτει τις τεχνολογικές δυνατότητες των αυτοκινήτων της με συνδρομή. Η Subaru δίνει επίσης με συνδρομή τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εκκίνησης, και η Tesla ξεκλειδώνει μεγαλύτερη αυτονομία στα πιο οικονομικά ηλεκτροκίνητα οχήματά της, μέσα από συνδρομές, ενώ και άλλοι κατασκευαστές εξερευνούν σταδιακά τις δυνατότητες των συνδρομών, κυρίως για την ενημέρωση συστημάτων που απαιτούν προηγμένο λογισμικό.

Με πληροφορίες από CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.