04 Ιαν 2025
READING

Γιατί το Amazon μειώνει τα προϊόντα της ιδιωτικής του ετικέτας

4 MIN READ

Γιατί το Amazon μειώνει τα προϊόντα της ιδιωτικής του ετικέτας

Γιατί το Amazon μειώνει τα προϊόντα της ιδιωτικής του ετικέτας

Το Amazon είναι μεταξύ άλλων επιτυχημένο επειδή εκεί μπορεί κανείς να βρει σχεδόν οτιδήποτε – με αποτέλεσμα η πλατφόρμα του να είναι από τα πιο δημοφιλή marketplaces για τα brands, μιας που τους δίνει πρόσβαση σε ένα τεράστιο διεθνές κοινό. Σε αυτό το «οτιδήποτε», ωστόσο, συμπεριλαμβάνονται και τα προϊόντα της ιδιωτικής του ετικέτας, τα διάφορα Amazon brands, που διαθέτουν μια πολύ ευρεία γκάμα προϊόντων, τα οποία επανειλημμένα, το τελευταίο διάστημα, έχουν έρθει στην επικαιρότητα για τον τρόπο που ο κολοσσός του e-commerce τα διαχειρίζεται.

Τώρα, η Wall Street Journal αναφέρει, βασισμένη σε ανώνυμες πηγές, ότι το Amazon έχει μπει στη διαδικασία να μειώσει σημαντικά τα είδη που πουλά με την ιδιωτική του ετικέτα, σημειώνοντας μάλιστα ότι, τους τελευταίους έξι μήνες, η εταιρεία έχει δώσει οδηγία στα αρμόδια στελέχη της να ελαττώσουν τη διάθεση αυτών των προϊόντων και να μην ανανεώσουν το απόθεμά τους, καθώς τόσο οι πωλήσεις μειώνονται, όσο και, επιπλέον, υπάρχουν διάφορα ζητήματα από τους ελέγχους στους οποίους υποβάλλεται η εταιρεία για το θέμα αυτό από τις εποπτικές αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Πώς και γιατί το Amazon θέλει να κλείσει την ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή έρευνα

Το ίδιο το Amazon δεν έχει κάνει κάποια σχετική ανακοίνωση και μάλιστα αρνείται ότι έχει σταματήσει να επενδύει στα προϊόντα της ιδιωτικής του ετικέτας, παρόλο που η Wall Street Journal αναφέρει ότι έχει έχει συζητήσει ακόμα και την πιθανότητα να σταματήσει τελείως αυτήν την επιχειρηματική δραστηριότητα των  ιδιωτικών του brands.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι τα προϊόντα της ιδιωτικής ετικέτας Amazon έχουν εδώ και χρόνια έρθει στο επίκεντρο προβληματισμών και ελέγχων, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η ύπαρξή τους στο marketplace του κολοσσού αντιβαίνει στις αρχές του ανταγωνισμού, εις βάρος των τρίτων πωλητών που διαθέτουν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα του. Πρόσφατα, μάλιστα, η Επιτροπής Δικαιοσύνης της αμερικανικής Βουλής ζήτησε παρέμβαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας το Amazon ότι εμπόδισε έρευνα σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθεί απέναντι στους τρίτους πωλητές του.

Επρόκειτο για έρευνα που είχε ξεκινήσει από το 2019, η οποία αφορούσε του αν το Amazon εκμεταλλευόταν τα δεδομένα που συγκέντρωνε από τους πελάτες των τρίτων πωλητών της πλατφόρμας του, προκειμένου να προωθήσει τις πωλήσεις των προϊόντων της ιδιωτικής του ετικέτας, επωφελούμενο από την ισχυρή θέση του στην αγορά και από το ότι είναι ο διαχειριστής της πλατφόρμας.

Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, λοιπόν, κατηγόρησαν το Amazon ότι ψεύδεται και ότι δίνει προτεραιότητα στα δικά του brands, τροφοδοτώντας τους αλγορίθμους του με δεδομένα που να τα ευνοούν και να τα προβάλλουν σε προτεραιότητα στους καταναλωτές.

Το Amazon αρνήθηκε τις κατηγορίες σημειώνοντας ότι «το Amazon και οι τρίτοι πωλητές έχουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση, και τα συμφέροντά μας βρίσκονται σε συμφωνία», ενώ, από την πλευρά της, η ελεγκτική επιτροπή βρήκε στοιχεία ότι, στην εσωτερική του επικοινωνία, το Amazon αναφερόταν στους τρίτους πωλητές ως «εσωτερικούς ανταγωνιστές».

Εν τω μεταξύ, στοιχεία της Marketplace Pulse δείχνουν ότι, ακόμα και αν το Amazon προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τη θέση ισχύος του και τα δεδομένα των τρίτων πωλητών, τα προϊόντα της ιδιωτικής του ετικέτας δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά. Σε ορισμένες κατηγορίες, μάλιστα, οι πωλήσεις των προϊόντων Amazon αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 1% των πωλήσεων και μόνο στην κατηγορία της ένδυσης έφταναν στο 9% επί του συνόλου.

Αυτό που εκτιμάται τώρα, σύμφωνα και με όσα λέει στο ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, είναι ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει όχι να καταργήσει εντελώς τα προϊόντα της ιδιωτικής της ετικέτας, αλλά να δώσει έμφαση στα πιο δημοφιλή, κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα ίσως σε ένα πολύ διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε για να καλύψει όσο περισσότερες κατηγορίες γίνεται. Φαίνεται, τελικά, ότι οι καταναλωτές εμπιστεύονται τον πλούτο και την πρακτικότητα του marketplace του Amazon, αλλά όχι τα προϊόντα του.

Με πληροφορίες από Retail Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.