18 Απρ 2024
READING

H EE ερευνά τη συμμαχία των Big Tech για λογισμικό video streaming

3 MIN READ

H EE ερευνά τη συμμαχία των Big Tech για λογισμικό video streaming

H EE ερευνά τη συμμαχία των Big Tech για λογισμικό video streaming

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τις έρευνές της στη βιομηχανία της τεχνολογίας βάζοντας στο μικροσκόπιο την πολιτική αδειοτόδοτησης βίντεο της Alliance for Open Media (AOM), μέλος της οποίας είναι οι Alphabet, Google, Amazon, Apple και Meta.

Η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου ότι η επιτροπή αντιμονωπωλιακής νομοθεσίας ξεκινά προκαταρκτική έρευνα σχετικά με την πολιτική αδειοδότησης της AOM και θα επιβάλει σκληρούς νέους κανόνες στην Ευρώπη το επόμενο έτος, που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις εταιρείες να αλλάξουν τα βασικά επιχειρηματικά τους μοντέλα και να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το παράνομο περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.

Ήδη, ο αμερικανικός κολοσσός Amazon προσπαθεί να έρθει σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις κατηγορίες για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών πολιτικών κατόπιν έρευνας. Η παρούσα, όμως, έρευνα αφορά την AOM, μία ομάδα που ιδρύθηκε το 2015 και στοχεύει να δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο λογισμικό για τη ροή βίντεο 4K υψηλότερης ποιότητας σε προγράμματα περιήγησης, συσκευές, εφαρμογές και παιχνίδια, γνωστό ως AV1.

Διαβάστε επίσης:  Πώς και γιατί το Amazon θέλει να κλείσει την ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή έρευνα

Μέλη της AOM είναι οι Amazon, Apple, ARM, Cisco, Facebook, Google, Huawei, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix, Nvidia, Samsung Electronics, Tencent, Adobe, Agora.io, Alibaba, Allegro DVT, AMD, Amlogic, Argon Design, Ateme, BBC Research & Development, Beijing Kingsoft Cloud Internet Technology, Bilibili, Bitmovin, Broadcom, CableLabs, Chips&Media, Cosmo Software, Gfycat, Hulu, iQiyi, iSIZE, Ittiam, LG Electronics, NETINT Technologies, NGCodec, Oppo, Polycom, Realtek, Sigma Designs, Snap Inc., Socionext, Synamediam, V-Silicon, VeriSilicon, ViCue Soft, VideoLAN, Vidyo, Vimeo, Vivo, Visionular, Western Digital και Xilinx.

To λογισμικό AV1 δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί ευρέως από τις εταιρείες, όμως το Netflix και το YouTube έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν για ορισμένους πελάτες και προγράμματα περιήγησης, όπως και το Google Chrome και το Firefox έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν τη νέα μορφή.

Σε επιστολή που εστάλη σε ορισμένες εταιρείες νωρίτερα αυτό το έτος, η εποπτική αρχή της ΕΕ διευκρίνισε ότι διερευνά εικαζόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά που σχετίζεται με τους όρους άδειας χρήσης του AV1 από την AOM και τα μέλη της στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Η Unilever δέχεται κριτική για την κοινωνική της συνείδηση

Η Επιτροπή έχει πληροφορίες ότι η AOM και τα μέλη της ενδέχεται να επιβάλλουν όρους αδειοδότησης (υποχρεωτική διασταυρούμενη αδειοδότηση χωρίς δικαιώματα) σε καινοτόμες εταιρείες που δεν αποτελούσαν μέρος της AOM τη στιγμή της δημιουργίας του τεχνικού AV1, αλλά των οποίων τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θεωρούνται απαραίτητα για τις τεχνικές προδιαγραφές. Επίσης, θα ερευνηθεί ο αντίκτυπος μιας ρήτρας άδειας χρήσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της AOM, σύμφωνα με την οποία οι δικαιοδόχοι πρέπει να τερματίσουν αμέσως τις άδειες ευρεσιτεχνίας τους, εάν γίνονταν αγωγές για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή τους παραβιάζει τους κανόνες τους.

Αυτές οι ενέργειες μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα των μελών να ανταγωνιστούν την τεχνική προδιαγραφή AV1 και πλήττοντας τα κίνητρα για καινοτομία.

Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει δημοσιευτεί από την AOM ή κάποιο από τα μέλη, ενώ, η Meta και η Amazon αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Οι εταιρείες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Mε πληροφορίες από το Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.