22 Ιαν 2025
READING

Η DEMO συνεχίζει να κατακτά νέους νέους στόχους

5 MIN READ

Η DEMO συνεχίζει να κατακτά νέους νέους στόχους

Η DEMO συνεχίζει να κατακτά νέους νέους στόχους

Το 1965, άρχισαν να τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες φαρμάκου στην Ελλάδα. Ο Σταύρος Δέμος, ευπατρίδης και φιλότεχνος, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του από ένα φαρμακείο που διατηρούσε στην τότε κοινότητα Παπάγου, πριν εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε δήμο.

Ο Αρκάς στην καταγωγή φαρμακοβιομήχανος γεννήθηκε στην Τρίπολη και οι πρώτες του σπουδές ήταν στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Ακολούθησε δεύτερος κύκλος σπουδών και το πτυχίο που έλαβε, στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γιος μεταναστών που ζούσαν στην Αμερική, βρέθηκε κάποια στιγμή και πάλι στην Ελλάδα κατά την επιστροφή της οικογένειάς του από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, ο πατέρας του διατηρούσε καφενείο στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, το οποίο δημιούργησε προ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ζήσει με συνέπεια και επάρκεια αγαθών την οικογένειά του. Το καφενείο και η δραστηριότητα του πατέρα του ήταν εκείνα που έδωσαν τα οικονομικά εφόδια για τις σπουδές της νεότερης γενιάς και του Σταύρου Δέμου. Η μητέρα του, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ήταν εκείνη που μετέφερε την αγάπη για τη φιλομάθεια και τις τέχνες στην οικογένεια Δέμου.

Η πρώτη δουλειά στην φαρμακοβιομηχανία Μινέρβα του Νίκου Μπακάκου

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο εργάστηκε στη φαρμακοβιομηχανία Μινέρβα. Εκεί εξελίχθηκε σε διευθυντή του εμπορικού τμήματος της εταιρείας, ενώ ανέλαβε και επικεφαλής των φαρμακοποιών που ήταν ιδιοκτήτες φαρμακείου. Λίγο αργότερα, ωστόσο, βρέθηκε χωρίς δουλειά, καθώς ως πρόεδρος των φαρμακοποιών, συνέταξε ένα άρθρο, ασκώντας τότε κριτική στο υπουργείο Υγείας για την εισαγωγή παρτίδας ακατάλληλων φαρμάκων από την Τουρκία, γεγονός το οποίο ώθησε τον τότε εργοδότη του Νίκο Μπακάκο να τον απολύσει.

Κατά τα επόμενα βήματά του, ο Σταύρος Δέμος έκανε αίτηση για να εγκριθούν τα δικά του φάρμακα, ενώ το 1965 δημιούργησε το δικό του φαρμακείο στην περιοχή του Παπάγου. Η έγκριση των φαρμάκων του και η επιθυμία του να πετύχει, γρήγορα τον οδήγησαν στην ίδρυση του πρώτου του εργοστασίου.

Η σύσταση των εταιρειών που οδήγησε στη σημερινή DEMO ΑΒΕΕ

Το 1966, δημιούργησε την ατομική εταιρεία, Σταύρος Δέμος Φαρμακευτικά Προϊόντα και το 1968 την ετερόρρυθμη εταιρεία, Σταύρος Δέμος και Σία Ε.Ε. – Παραγωγή και Εμπορία Φαρμακευτικών Προϊόντων. Οι δύο αυτές εταιρείες ήταν που συνενώθηκαν το 1972 για να προκύψει η σημερινή Demo Aνώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Φαρμάκων. Το πρώτο του εργοστάσιο χτίστηκε στο Κρυονέρι, για να ακολουθήσουν στην πορεία και άλλες βιομηχανικές μονάδες που ήρθαν να προστεθούν στην αρχική, με τον όμιλο σήμερα να διαθέτει τέσσερα εργοστάσια στη συγκεκριμένη περιοχή.

Διαβάστε ακόμα: Pharmathen | Η φαρμακοβιομηχανία που γεννήθηκε από ένα φαρμακείο στη Δεριγνύ

Βασική του φιλοσοφία ήταν ανέκαθεν ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός στα εργοστάσιά του πρέπει είναι πάντα απόλυτα συμβατός με την εποχή του, ωστόσο βαθύτερη πεποίθησή του ήταν πάντοτε ότι ο άνθρωπος είναι αυτός που διαδραματίζει τον δικό του καθοριστικό ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της παραγωγικής διαδικασίας.

Ο Σταύρος Δέμος παραμένει ενεργός στα πεπραγμένα της επιχείρησής του με καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, την ίδια στιγμή που, στα πεπραγμένα της Demo, επικεφαλής της είναι ο γιος του, Δημήτρης Δέμος, ο οποίος διατηρεί καθήκοντα ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Στην εταιρεία συμμετέχουν επίσης και οι δύο κόρες του Σταύρου Δέμου, Στέλλα και Ιωάννα.

Ο Δημήτρης Δέμος παράλληλα και μετά τις σπουδές του απασχολήθηκε σε διάφορες θέσεις στην οικογενειακή επιχείρηση DEMO ABEΕ – Βιομηχανία Φαρμάκων. Κύριο μέλημά του αποτελεί η επένδυση στην εξαγωγική δραστηριότητα κάτι που αποτυπώνεται στην ισχυρή εξαγωγική παρουσία της εταιρείας.  Αποτυπώνοντας την φιλοσοφία της επιχείρησής του είχε πει σε μία από τις συνεντεύξεις ότι: «Η εταιρεία DEMO είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία η οποία κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις μέσα στα 20 τελευταία χρόνια κατά 100 φορές και από 1,8 εκατ ευρώ να είναι σήμερα στα 180 εκατ. ευρώ, κάνοντας εξαγωγές σε 85 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτό το πέτυχε, κάνοντας χρήση μιας σειράς καινοτομιών, αν και παρέμεινε σταθερά προσανατολισμένη στην παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων».

Αυτήν τη στιγμή, η εταιρεία, εκτός από τη μητρική που εδρεύει στην Ελλάδα, διατηρεί θυγατρική στο Μόναχο, με την επωνυμία Demo Pharmaceuticals GmbH. Ο όμιλος Demo τζιράρει περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς με βάση τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2020 ο κύκλος εργασιών του ήταν 189,58 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται στα 33,96 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επενδύσεις και τα νέα εργοστάσια της Demo

Τα τελευταία χρόνια, η Demo προγραμμάτισε και προχωράει σε υλοποίηση επενδύσεων όπως η νέα παραγωγική μονάδα ενέσιμων φαρμάκων σε πλαστικό περιέκτη, με τρεις γραμμές παραγωγής και τη δυνατότητα παραγωγής αμπούλας φαρμάκου με όγκο μικρότερο από 1ml. Στο πλάνο της περιλαμβάνεται και η μονάδα παραγωγής ενέσιμων διαλυμάτων στο πρόσφατα ανεγερθέν τέταρτο εργοστάσιο της εταιρείας στο Κρυονέρι. Στο επενδυτικό πλαίσιο αυτών των ετών, προγραμματισμένη ήταν επίσης και η κατασκευή νέου κτιρίου στον Άγιο Στέφανο για χρήση αποθηκών αλλά και για τη φιλοξενία παραγωγικής μονάδας μονοκλωνικών αντισωμάτων, καθώς και η δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας στην Τρίπολη, σε οικόπεδο 60 στρεμμάτων στην περιοχή και με αντικείμενο την παραγωγή πενικιλινούχων. Το συγκεκριμένο βιομηχανικό συγκρότημα, κατά την ολοκλήρωσή του θα έχει συνολική επιφάνεια κτιρίων 74.000 τ.μ και παραγωγή 200 τόνων πρώτης ύλης και 250 εκατ. τεμαχίων τελικών φαρμακευτικών σκευασμάτων ετησίως. Σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να δημιουργηθούν 450 νέες θέσεις εργασίας στις συγκεκριμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Εγκαίνια για το νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Θέρμη

Πριν από λίγες ημέρες, η φαρμακοβιομηχανία έκανε τα εγκαίνια στο νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη πέντε δραστικών ουσιών και 21 τελικών φαρμακευτικών προϊόντων τον χρόνο, ούτως ώστε έως και το 2027 να έχει πετύχει την ανάπτυξη 125 νέων σκευασμάτων. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος του επενδυτικού πλάνου των ετών 2021-2027, με συνολικό ύψος δαπάνης που θα ανέλθει στα 356 εκατομμύρια ευρώ.

Η Demo αποτελεί μία κατεξοχήν εξαγωγική οντότητα, καθώς περίπου το 78% της ετήσιας παραγωγής της κατευθύνεται στις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Πρόσφατα εισήλθε σε νέες αγορές, αυτές της Ιταλίας, της Ολλανδίας, του Νεπάλ και της Παραγουάης, ενώ η παρουσία της εντοπίζεται μεταξύ άλλων σε χώρες όπως το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Μάλι, οι Μαλδίβες, το Ανατολικό Τιμόρ, η Μογγολία. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που παράγει με την ετικέτα της, φτάνουν αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από 85 χώρες.

Δημήτρης Δέμος
Σταύρος Δέμος

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.