Personal brand Vs Business brand

Στη σύγχρονη εποχή τα ψηφιακά μέσα και τα social media είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής όλων μας. Έτσι, για την οικοδόμηση ενός brand είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική η ισχυρή και προσεγμένη διαδικτυακή παρουσία, είτε πρόκειται για μια επιχείρηση, είτε για ένα μεμονωμένο άτομο. Οι ψηφιακές πλατφόρμες, από το LinkedIn μέχρι το Instagram και το Google, διευκολύνουν την διεύρυνση της εμβέλειας ενός brand, ενώ συνήθως είναι το πρώτο μέρος στο οποίο θα αναζητήσουν πληροφορίες οι υποψήφιοι πελάτες για ένα brand.

Διαβάστε επίσης: 5 σημεία-κλειδί στην online επικοινωνία ενός brand με το κοινό του

Κάτι σημαντικό για τη δημιουργία μιας νέας επωνυμίας σχετίζεται με τον τύπο του brand. Ένας επιχειρηματίας που εργάζεται για την έναρξη μιας επιχείρησης, ίσως αναρωτηθεί αν είναι καλύτερο να χτίσει την εταιρεία χρησιμοποιώντας το business branding ή το personal branding. Ένα business brand βασίζεται σε μια ταυτότητα που δημιουργείται για μια επιχείρησή και είναι ανεξάρτητη από το προσωπικό όνομα του επιχειρηματία. Ένα προσωπικό brand χτίζεται γύρω από την προσωπικότητα και το όνομά του.

Personal Brand

Για ένα personal brand είναι απαραίτητο να προβάλλεται ως επί το πλείστον ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, του οποίου το όνομα πρέπει να εμφανίζεται παντού στο marketing. Για να προσελκύσει πελάτες ένα τέτοιο brand πρέπει να διοχετεύει όσο περισσότερο περιεχόμενο γίνεται στο κοινό, ώστε να καταφέρει να του ασκήσει εν τέλει επιρροή.

Ένα personal brand μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ένα άτομο να εκθέσει τον αυθεντικό εαυτό του στο διαδίκτυο και να κερδίσει χρήματα από αυτό. Πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν ελκυστικό επειδή μπορούν να δείξουν την αίσθηση του χιούμορ τους ή να αμφισβητήσουν το status quo, τραβώντας το ενδιαφέρον του κοινού. Είναι επίσης ιδανικό για όσους αποστρέφονται την υπερβολική εμπορικότητα ή που απλώς θέλουν να κάνουν κάτι πιο δημιουργικό από το στεγνό εταιρικό περιεχόμενο.

Στα πλεονεκτήματα αυτής της μορφής συγκαταλέγεται ότι τα personal brands τείνουν να δημιουργούνται ευκολότερα, δεδομένων όλων των εργαλείων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, όπως τα social media. Επιτρέπουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία. Για παράδειγμα, εάν αλλάξει η εστίαση των προσφερόμενων προϊόντων, θα είναι ευκολότερο να αλλάξει το brand κατεύθυνση χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει το όνομα της επιχείρησης. Τα προσωπικά εμπορικά σήματα αποτελούν επίσης εξαιρετικές βάσεις εκκίνησης για άλλες επιχειρηματικές προσπάθειες, ανοίγοντας την πόρτα για ευκαιρίες ομιλιών, διαλέξεων ως αυθεντίες του κλάδου τους και άλλους επιχειρηματικούς στόχους.

Στα μειονεκτήματα εντάσσεται το γεγονός ότι ένα όνομα δεν μπορεί να δηλώσει τι κάνει η εταιρεία. Εξαιτίας αυτού, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι οι άνθρωποι να αρχίσουν να συνδέουν το όνομα του προσώπου με το προϊόν ή την υπηρεσία. Γι’ αυτό, συνήθως, το personal brand θα αναδειχθεί πιο γρήγορα όταν η προσωπικότητα πίσω από αυτό είναι ήδη ένα άτομο με απήχηση και διαθέτει κοινό που το παρακολουθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι καταναλωτές θα δείξουν πιο γρήγορα ενδιαφέρον στις υπηρεσίες ή στα προϊόντα που προσφέρει.

Διαβάστε επίσης: Η αξία του personal branding: oι περιπτώσεις του Warren Buffett και του Richard Branson

Business brand

Ενώ σε κάποιους μπορεί να αρέσει η ιδέα να βγάζουν τον αυθεντικό εαυτό τους στο διαδίκτυο, δεν είναι όλοι άνετοι με αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση είναι ιδανικό ένα business brand, όπου μια εταιρεία βρίσκεται πίσω από την επωνυμία. Στην περίπτωση του business brand, ο άμεσος στόχος είναι οι πωλήσεις.

Τα επιχειρηματικά εμπορικά σήματα είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δημιουργούνται πάνω σε μια ταυτότητα που πρέπει να οικοδομηθεί μαζί με το εμπορικό σήμα. Χρειάζεται πολλή σκληρή δουλειά, αλλά αυτό θα μπορούσε να αξίζει τον κόπο για ορισμένους ανθρώπους. Πάντως, για την οικοδόμηση του business brand θα πρέπει να είναι σαφές ποιο είναι το κοινό-στόχος, το λογότυπο και το branding, και για τι είναι γνωστή η εταιρεία.

Ένα θετικό είναι ότι η διαχείριση ενός business brand μπορεί επίσης να είναι ευκολότερη και λιγότερο εξαντλητική. Το marketing είναι πιο τυπικό, κατά μία έννοια, και δεν είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια υπερβολικά προσωπική σχέση με το κοινό. Το βασικότερο απ’ όλα είναι η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Επίσης, τα business brands είναι ευκολότερο να πωληθούν σε σύγκριση με τα personal brands.

Από την άλλη, ένα σημαντικό μειονέκτημα που σχετίζεται με τα business brands είναι ότι επιτρέπουν λιγότερη ευελιξία στην περίπτωση που μια διαφορετική κατεύθυνση είναι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα επιθυμητή, καθώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι μέρος της ταυτότητας του brand.

Διαβάστε επίσης: 4 σημεία-κλειδί για το επιτυχημένο branding μιας επιχείρησης

Ο στόχος ενός brand

Εκ πρώτης όψεως, η μορφή του brand εξαρτάται από το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό, μια επιχείρηση ή ένα μεμονωμένο άτομο, για παράδειγμα, ένας/μία influencer. Ωστόσο, σημασία έχει η μελλοντική εξέλιξη της μάρκας, συνεπώς η απάντηση σε αυτό το ερώτημα πρέπει να δοθεί λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους για το μέλλον της.

Αν η κύρια εστίαση του νέου brand είναι καθαρά οι πωλήσεις και τα έσοδα και η όποια προσωπική αναγνώριση δεν αποτελεί πρωτεύοντα στόχο, τότε πιθανότατα η κατάλληλη μορφή είναι αυτή του business brand. Αν όμως στόχος είναι η προσωπική φήμη και η δημιουργία μια δημόσιας περσόνας που θα ασχολείται με δημόσιες ομιλίες, coaching, συγγραφή βιβλίων ή οτιδήποτε άλλο προς αυτή την κατεύθυνση, ένα personal brand θα ήταν μάλλον πιο κατάλληλο.

Με πληροφορίες από Fast Company