19 Απρ 2024
READING

Γιατί ένα δώρο των Burger King προκάλεσε τεράστια συζήτηση

4 MIN READ

Γιατί ένα δώρο των Burger King προκάλεσε τεράστια συζήτηση

Γιατί ένα δώρο των Burger King προκάλεσε τεράστια συζήτηση

Όλο και περισσότερη συζήτηση γίνεται γύρω από τον τρόπο που οι εταιρείες επιβραβεύουν τους υπαλλήλους τους ή δείχνουν ότι αναγνωρίζουν τη συμβολή τους στην ανάπτυξή τους, καθώς μάλιστα το εργασιακό τοπίο μεταβάλλεται σημαντικά το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πανδημία ανέδειξε νέους τρόπους συνεργασίας και το υβριδικό μοντέλο, το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης άνοιξε νέα ζητήματα σχετικά με τις προτεραιότητες των εργαζομένων και το πόσα μπορούν να ανεχτούν ή τι ζητούν από έναν εργοδότη, στους αμερικανικούς κολοσσούς οι εργαζόμενοι αρχίζουν να οργανώνονται, οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό σε ολόκληρους κλάδους έφεραν το θέμα όχι μόνο της προσέλκυσης, αλλά και της διατήρησης του ταλαντούχου εργατικού δυναμικού.

Έτσι, μεγάλες εταιρείες αρχίζουν να παίρνουν αρκετά σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο δείχνουν ότι αναγνωρίζουν όσα τους προσφέρουν οι υπάλληλοί τους, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εξαρχής δελεαστικά πακέτα παροχών, αλλά και προσφέροντας πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες εν είδει επιβράβευσης, από ταξίδια στην Disneyland μέχρι βόλτες με ελικόπτερο. Μάλιστα, αρχίζουν να εμφανίζονται και startups που προσφέρουν ακριβώς τέτοιες υπηρεσίες, αναλαμβάνουν δηλαδή να προτείνουν και να ετοιμάσουν πακέτα εμπειριών επιβράβευσης υπαλλήλων για μεγάλες εταιρείες, ανάλογα με τις ανάγκες τους, αναδεικνύοντας μια τάση που ενισχύεται και αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι πλέον ακούγονται – ή θέλουν να ακούγονται – περισσότερο.

Στα Burger King στο Λας Βέγκας

Και τότε, συμβαίνει κάτι σαν την περίπτωση του Kevin Ford. Ο 54χρονος Kevin Ford έγινε άθελά του γνωστός, όταν ανέβασε στο TikTok ένα βίντεο στο οποίο ευχαριστούσε τους εργοδότες του, στο κατάστημα Burger King στο αεροδρόμιο του Λας Βέγκας, για τα δώρα που του έκαναν στην επέτειο των 27 χρόνων που έκλεισε δουλεύοντας εκεί, χωρίς να λείψει ούτε μία μέρα: ήταν ένα σακίδιο – πουγκί που περιείχε ένα εισιτήριο για τον κινηματογράφο, μια κούπα και μια σοκολάτα από τα Starbucks, ένα κορδόνι λαιμού και κανά δυο στυλό.

Διαβάστε ακόμα: Tι είναι το «χρέος της ευημερίας» και πώς επιβαρύνει τους εργοδότες

Ο Ford ευχαριστούσε με ειλικρίνεια τους εργοδότες του για την αναγνώριση της συνέπειάς του, ωστόσο σε λίγο, είχε συγκεντρωθεί ένα ποσό 350.000 δολαρίων από δωρεές για αυτόν στο GoFundMe, από περισσότερα από 12.000 άτομα, ενώ μια οργισμένη συζήτηση είχε ξεσπάσει στα social media, σχετικά με το πόσο ευτελές ήταν το δώρο που του έκαναν τα Burger King έπειτα από 27 συναπτά έτη δουλειάς, με  ανθρώπους να σχολιάζουν ότι θα έπρεπε να του δώσουν μερίδιο από το συγκεκριμένο franchise κατάστημα.

Τη σελίδα για τη δωρέα είχε δημιουργήσει νωρίτερα η κόρη του, με στόχο να συγκεντρώσει 200 δολάρια για να πάει να δει τα εγγόνια του έπειτα από τέσσερα χρόνια, αλλά έπειτα από αυτό το βίντεο και τα σχόλια που ακολούθησαν, οι δωρεές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Μάλιστα, ο Ford ξαναείδε τα εγγόνια του στο πλαίσιο της πρωινής εκπομπής The Today Show του NBC, ενώ η Burger King παρέμεινε σιωπηλή.

Όπως και να’ χει, η κίνηση των εργοδοτών στο εστιατόριο αυτό συζητήθηκε, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν από τις εταιρείες προγράμματα αναγνώρισης, προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν το ικανό προσωπικό τους μέσα σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον. Μάλιστα, έρευνες όπως αυτή της Society for Human Resource Management (SHRM) δείχνουν πως και τα περισσότερα στελέχη διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού συμφωνούν σε αυτό, ότι δηλαδή η αναγνώριση της συνεισφοράς δημιουργεί μια θετική κουλτούρα μέσα σε έναν οργανισμό. Τα στοιχεία δείχνουν πως, όπου εφαρμόζονται τέτοια προγράμματα, τα επίπεδα δυσφορίας στη δουλειά είναι 28,6% χαμηλότερα, ενώ σε άλλη έρευνα υποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι είναι σχεδόν τρεις φορές περισσότερο αφοσιωμένοι, όταν πιστεύουν ότι αυτό θα αναγνωριστεί. Μάλιστα, άνθρωποι της αγοράς διατυπώνουν την άποψη ότι η έλλειψη αναγνώρισης για τη συνέπεια και την αφοσίωση των υπαλλήλων υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ενίσχυση του φαινομένου της Μεγάλης Παραίτησης.

Διαβάστε ακόμα: H εκπαίδευση και όχι οι νέες τεχνολογίες είναι το κλειδί στην εξέλιξη μιας εταιρείας

Γιατί, όπως  σημειώνουν, το ζήτημα δεν είναι μόνο η αμοιβή. Οι εργαζόμενοι θέλουν περισσότερες παροχές, θέλουν να νιώθουν ότι ανήκουν και ότι αναγνωρίζονται, ζητούν υπευθυνότητα αλλά και τη δυνατότητα να εξελιχθούν και να μάθουν περισσότερα ως επαγγελματίες μέσα στο περιβάλλον εργασίας όπου βρίσκονται. Δε θέλουν δηλαδή ρόλους που δεν εξελίσσονται και δε βγάζουν πουθενά. Όταν μια εταιρεία δείχνει ότι αναγνωρίζει την αξία των υπαλλήλων της και ότι νοιάζεται για αυτούς, είναι πολύ πιθανότερο να τους κρατήσει κοντά της και να έχει μεγαλύτερη σταθερότητα στο εργατικό της δυναμικό, αφού, πολύ συχνά, όταν ένας εργαζόμενος αναζητά άλλη δουλειά, συνήθως αναζητά μια διαφορετική συνολικά κουλτούρα.

Τα οφέλη λοιπόν από αυτά τα προγράμματα ανταμοιβής και αναγνώρισης αφορούν και τις δύο πλευρές, αφού ενισχύουν την ευημερία των υπαλλήλων, αλλά και την παραγωγικότητά τους για τις εταιρείες, και πολύ περισσότερο όταν, επιπλέον, οι υπάλληλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο μέλλον για αυτούς στον οργανισμό που βρίσκονται.

Με πληροφορίες από Worklife.news
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.