Και το Google περιορίζει τις προσλήψεις

Άλλη μία ανακοίνωση για επιβράδυνση των προσλήψεων και την ανάγκη για περιορισμό των δαπανών έρχεται από μεγάλη τεχνολογική εταιρεία, για την ακρίβεια από έναν από τους μεγάλους της Big Tech. Ο CEO του Google και της μητρικής του, Alphabet, λοιπόν, μέσω ενός email που στάλθηκε σε όλους τους υπαλλήλους της εταιρείας, εξέφρασε την απόφασή της για αυτόν τον περιορισμό, κάνοντας λόγο για την «αβέβαιη παγκόσμια οικονομική έκβαση».

Το τελευταίο διάστημα, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, η μία μετά την άλλη, προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις, από τη Meta που είπε ότι παγώνει τις προσλήψεις, μέχρι την Tesla, που απολύει, ή την Uber που χαρακτηρίζει πλέον μια νέα πρόσληψη προνόμιο, το Netflix, που επίσης απέλυσε εκατοντάδες υπαλλήλους, τη Microsoft, που επιβεβαίωσε αυτήν την εβδομάδα κάποιες περικοπές, ή ακόμα και μικρότερες συγκριτικά, όπως η Rivian και η Coinbase. Οι αποφάσεις αυτές αναδεικνύουν πόσο συγκρατημένες ή και φοβισμένες στέκουν απέναντι στην παρούσα οικονομική αβεβαιότητα οι επιχειρήσεις ενός κλάδου που μέχρι πρόσφατα γνώριζε ιλιγγιώδη ανάπτυξη και δυσκολευόταν να καλύψει τις ανάγκες του σε ταλαντούχο εργατικό δυναμικό.

Φαίνεται ότι η ζήτηση των καταναλωτών για νέα τεχνολογικά προϊόντα πέρασε πλέον το ανώτατο σημείο της, ενισχυμένη καθώς ήταν από την πανδημία, που δημιούργησε ξαφνικά και μαζικά νέες ψηφιακές ανάγκες. Επιπλέον, τώρα ο κλάδος, όπως και όλοι, άλλωστε, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πληθωρισμό σε επίπεδα-ρεκόρ, ανεβασμένα επιτόκια, για πρώτη φορά έπειτα από 22 χρόνια στις ΗΠΑ, και τον φόβο μια βαθύτερης οικονομικής ύφεσης.

Όσον αφορά τo υπόμνημα του Google, πάντως, αν και δε λέγεται ξεκάθαρα, άνθρωποι του κλάδου σχολιάζουν ότι οι απολύσεις είναι προ των πυλών για τον κολοσσό: «Καθώς προχωράμε μπροστά, πρέπει να έχουμε περισσότερο επιχειρηματικό πνεύμα, να δουλεύουμε με μια αίσθηση μεγαλύτερου επείγοντος, με οξυμένη προσοχή και περισσότερη πείνα από ό,τι έχουμε επιδείξει στις καλύτερες μέρες», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει μια ενοποίηση εκεί όπου οι επενδύσεις αλληλοεπικαλύπτονται, και μια εξυσίανση των διαδικασιών», συμπληρώνεται.

Τα στοιχεία λένε ότι η Alphabet είχε, στα τέλη Μαρτίου, 163.906 υπαλλήλους, δηλαδή 20.000 περισσότερους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τώρα, με αυτήν την απόφαση, το Google θα επιβραδύνει τον ρυθμό προσλήψεων για το δεύτερο μισό του 2022, τη στιγμή που στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα τουλάχιστον με τον CEΟ της εταιρείας, προσλήφθηκαν περίπου 10.000 υπάλληλοι.

Διαβάστε ακόμα: Η Meta παγώνει τις προσλήψεις, η Uber τις θεωρεί «προνόμιο»: Γιατί πιέζεται ο τεχνολογικός κλάδος

Πάντως, η Alphabet είδε τα καθαρά της κέρδη από έτος σε έτος να πέφτουν κατά 8% για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπάρχουν βέβαια αναλυτές που σχολιάζουν ότι όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις μιας προσωρινής επιβράδυνσης, που οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κόσμος επιστρέφει σε μια καθημερινότητα όπου οι διά ζώσης δραστηριότητες είναι πλέον περισσότερο εφικτές, και άρα οι τεχνολογικές εφαρμογές όχι πια μοναδικός τρόπος να διεκπεραιωθούν κάποιες υποχρεώσεις.

Σε συνδυασμό με τα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που στερούν από τους τεχνολογικούς κολοσσούς σημαντικές πρώτες ύλες και προκαλούν προβλήματα στην παραγωγή τους, είναι επόμενο τα έσοδα να μη ρέουν με τους ρυθμούς στους οποίους είχαν συνηθίσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από TechCrunch