19 Απρ 2024
READING

Έρευνα | 1 στα 2 στελέχη δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τη δουλειά στις διακοπές

4 MIN READ

Έρευνα | 1 στα 2 στελέχη δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τη δουλειά στις διακοπές

Έρευνα | 1 στα 2 στελέχη δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τη δουλειά στις διακοπές

Είναι αλήθεια ότι όταν μιλάμε για διακοπές, είτε σε εργασιακό είτε σε προσωπικό περιβάλλον, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει επιθυμία για απόλαυση, χαλάρωση και αποσύνδεση από την εργασιακή καθημερινότητα.

Ο χρόνος άδειας προορίζεται να είναι ο προσωπικός χρόνος που δαπανάται μακριά από εργασιακές ευθύνες, ενώ εξακολουθεί να αποζημιώνεται, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών, της αναρρωτικής άδειας ή ακόμη και των ημερών ψυχικής υγείας. Οι ημέρες αδείας έχουν προεγκριθεί και συμφωνηθεί από τον εργοδότη στις συμβάσεις εργασίας, καθορισμένες και από τους εργασιακούς νόμους.

Διαβάστε ακόμα: Νέες νομοθεσίες σε όλο τον κόσμο αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε

Αν και οι εταιρείες ανά τον κόσμο δείχνουν να δίνουν έμφαση στις άδειες μετ’ αποδοχών, οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν από την εργασία τους κατά τη διάρκεια του ρεπό τους.

Αυτό ήταν το πόρισμα της έρευνας του Fishbowl by Glassdoor, ενός κοινωνικού δικτύου για επαγγελματίες. Το Fishbowl ρώτησε 20.297 επαγγελματίες, αν πιστεύουν ότι μπορούν να αποσυνδεθούν πλήρως από την εργασία τους, όταν παίρνουν άδεια. Πάνω από τους μισούς (54%) των ερωτηθέντων απάντησαν όχι.

Πιο αναλυτικά, στο Fishbowl οι απαντήσεις προς την ερώτηση αυτή ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το επάγγελμα. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι μόνο το 47% των ατόμων ηλικίας 21-25 ετών θεωρούν ότι δεν μπορούν να αποσυνδεθούν, όπως και το 65% των επαγγελματιών ηλικίας 45 ετών και άνω, πιθανότατα λόγω της αυξημένης ευθύνης και εμπειρίας που απαιτείται από αυτούς.

Ως προς τα επαγγέλματα που φέρουν τη μεγαλύτερη δυσκολία αποσύνδεσης, η έρευνα έδειξε ότι οι δάσκαλοι ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα, καθώς το 73% δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την εργασία. Οι δικηγόροι ήταν δεύτεροι με 71%, ακολουθούμενοι από επαγγελματίες της λογιστικής (59%), των οικονομικών (55%) και των συμβούλων (51%). Η τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη ήταν οι κορυφαίες βιομηχανίες για την αποσύνδεση, με το 56% των επαγγελματιών σε αυτούς τους τομείς να λένε ότι μπορούν να αποσυνδέσουν την πρίζα.

Αν και το Fishbowl και η Glassdoor είναι διεθνή δίκτυα, δε διευκρινίζεται πόσοι ακριβώς και από ποιες χώρες απάντησαν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, που ενδεχομένως αναδεικνύει και την ιδιαιτερότητα του σοβαρού προβλήματος ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία.

Πάντως, συνολικά, οι λόγοι που το φαινόμενο αυτό είναι τόσο έντονο εντοπίζονται στην τοξική εργασιακή κουλτούρα, την ανεπαρκή άδεια επί πληρωμή ή ακόμα και στον φόβο ότι η αποσύνδεσή τους θα σταθεί εμπόδιο στην επαγγελματική τους ανέλιξη.

Σε έναν τοξικό εργασιακό χώρο γεννάται ο φόβος, η ανασφάλεια, η αστάθεια, η κακία και η εσωτερική διαμάχη. Συστατικά που δεν οδηγούν στην ικανοποίηση από την εργασία, την ανάπτυξη ή την παραγωγικότητα. Ένας ορισμός που έχει διατυπωθεί για την τοξική κουλτούρα σε μια εταιρεία είναι πως είναι εκείνη της οποίας τα συστήματα και οι κανόνες υποστηρίζουν ή διαιωνίζουν τη δυσπιστία, τον φόβο, την αγένεια και τον εκφοβισμό στους εργαζομένους. Η εργασία για παρατεταμένη χρονική περίοδο σε αυτόν τον τύπο κουλτούρας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους, να προκαλέσει στρες ή να βάλει σε  «κώμα» την καριέρα του ατόμου.

Διαβάστε ακόμα: Τι ακριβώς σημαίνει τοξικό περιβάλλον εργασίας;

Για να μη δημιουργείται ένα τέτοιο τοξικό εργασιακό περιβάλλον, οι εργοδότες πρέπει να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να αποσυνδεθούν σωματικά και ψυχικά από την εργασία. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να χάσουν υπαλλήλους έναντι ανταγωνιστών που δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων τους και αναγνωρίζουν ότι οι πολιτικές αυτές δεν είναι μόνο ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πρόσληψης αλλά και βασικό μέρος της εξάλειψης της εξουθένωσης στο εργατικό τους δυναμικό.

Στην Ελλάδα, η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη αναλογικά, με βάση το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος στον εργοδότη αυτόν. Η αναλογία της χορηγούμενης άδειας υπολογίζεται βάσει ετήσιας αδείας 20 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και 24 εργασίμων ημερών επί εξαημέρου, η οποία αντιστοιχεί σε 12 μήνες συνεχούς απασχόλησης.

Αναμφισβήτητα, η τεχνολογία με τη ραγδαία εξέλιξη που έχει γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο που εργαζόμαστε στο γραφείο, αλλά έχει επηρεάσει και τη ζωή μας γενικότερα. Σε μια εποχή όπου έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και η δουλειά δε μένει μόνο στο γραφείο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εργαζόμενοι να αποσυνδέονται, ώστε να αποφύγουν ένα ενδεχόμενο burn out.

Με πληροφορίες από CNBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.