18 Απρ 2024
READING

Τα νέα πρόσωπα, οι ανατροπές και ο ρόλος Λαβίδα στον ΑΒ Βασιλόπουλο

4 MIN READ

Τα νέα πρόσωπα, οι ανατροπές και ο ρόλος Λαβίδα στον ΑΒ Βασιλόπουλο

Τα νέα πρόσωπα, οι ανατροπές και ο ρόλος Λαβίδα στον ΑΒ Βασιλόπουλο

Νέα πρόσωπα έρχονται στο προσκήνιο της ΑΒ Βασιλόπουλος. Πρόσωπα που σε κάποιους είναι γνωστά, σε άλλους όχι και επί της ουσίας σε επίπεδο κορυφαίας διοικητικής ομάδας εισέρχεται πλέον στο σχήμα και η Όλγα Μιχαλοπούλου.

Η ίδια προέρχεται από το McArthurGlen Group, στο οποίο κατείχε τη θέση Head Of Brand, ενώ προηγουμένως διετέλεσε Campaign Manager για τέσσερα χρόνια στην ίδια εταιρεία. Νωρίτερα είχε διατελέσει Senior Brand Manager – Supervisor στη Vodafone. Κατά τα λοιπά όμως, διευρυμένο ρόλο αναλαμβάνει η Ζέτα Χειμωνίδου, μέχρι σήμερα Vice President Μarketing και Στρατηγικής, αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα στη νέα διεύθυνση Digital & Technology που δημιουργείται, στην οποία θα υπάγεται στο εξής και ο υπάρχων βραχίονας του IT Demand, θέση από την οποία αποχωρεί στο τέλος του έτους ο Δημήτρης Βαλινδράς, ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες ικανότητες και ευρεία αποδοχή ως προς το έργο που έχει παραδώσει τα τελευταία χρόνια στην εταιρεία.

Ενεργός προς το παρόν ο ρόλος του Jesper Lauridsen

Το ενδιαφέρον σε όλα τα παραπάνω, το οποίο ίσως προκαλεί και εύλογη απορία στην αγορά, είναι το γιατί για τις συγκεκριμένες επιλογές και μετακινήσεις την ευθύνη αναλαμβάνει ο Jesper Lauridsen, Chief Operations Officer της Ahold Delhaize στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που περιλαμβάνει την Τσεχία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ελλάδα, μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο νέος brand president, Νίκος Λαβίδας. Mάλιστα ο Lauridsen, που διατηρεί προσωρινό ρόλο στην Ελλάδα, συνεχίζει να κρατάει τα ηνία και στην τρέχουσα συγκυρία, παρά το γεγονός ότι ο αντικαταστάτης τού πρόσφατα αποχωρήσαντα, Βασίλη Σταύρου, είναι ήδη εδώ.

Διαβάστε ακόμα: Η ΑΒ Βασιλόπουλος και τα στελέχη των super market

Ο Ν. Λαβίδας, ο οποίος πρόσφατα έγινε γνωστό ότι αναλαμβάνει τα συγκεκριμένα καθήκοντα, θα ξεκινήσει και επίσημα τη θητεία του στο ομολογουμένως απαιτητικό και «βαρύ» τιμόνι της ΑΒ Βασιλόπουλος, στις 20 Αυγούστου. Προς το παρόν όμως διατηρεί θέση θεατή, παρακολουθώντας εξ αποστάσεως τις εξελίξεις, που αφενός ετοιμάζουν την επόμενη μέρα και αφετέρου προετοιμάζουν το έδαφος για τη δική του άφιξη στα κεντρικά γραφεία της λεωφόρου Σπάτων, σε περίπου έναν μήνα από σήμερα.

Ισχυρός παραμένει ο ρόλος των δύο «ξένων» της διοίκησης

Στα λοιπά νέα της ημέρας, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι δύο «ξένοι» της διοικητικής ομάδας, Kalle Becker, SVP Operations & Supply Chain αλλά και ο Kees Rusius, SVP Commerce, διατηρούν ανεπηρέαστοι από τις τρέχουσες εξελίξεις τα καθήκοντά τους. Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αναφέρουν ότι τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη είχαν και συνεχίζουν να έχουν ισχυρό ρόλο στη νέα εποχή που επιχειρείται να διαμορφωθεί στην ΑΒ το τελευταίο διάστημα.

Στις αποχωρήσεις καταγράφεται και η πρόσφατη του Σπύρου Γρηγοριάδη, ο οποίος ήταν επικεφαλής στον τομέα του Business Development, με ευθύνη ανάπτυξης του δικτύου της αλυσίδας. Τα καθήκοντά του πλέον διασπώνται σε δύο κομμάτια και το ένα εισέρχεται στην οικονομική διεύθυνση, ενώ το άλλο περνάει στη διεύθυνση λειτουργίας των καταστημάτων.

Προηγήθηκαν αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών με πολυετή παρουσία

Το γεγονός πάντως είναι ότι οι νέες εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες, με ακόμα πιο ηχηρές αποχωρήσεις να έχουν προηγηθεί, όπως αυτές του πρώην brand president, Βασίλη Σταύρου, του πρώην επικεφαλής αγορών, Δημήτρη Πρίντζιου, του πρώην επικεφαλής logistics, Πέτρου Τραχανά και αρκετών ακόμη υψηλόβαθμων στελεχών.

Στόχος της αλυσίδας είναι, όπως αναφέρεται από στελέχη της, να καταστήσουν πιο ευέλικτο το σχήμα λειτουργίας της. Βασικό όμως στοίχημα που αποτελεί και θέμα συζήτησης στην ευρύτερη λιανεμπορική αγορά, είναι η επανάκαμψη των πωλήσεων και των μεριδίων που έχει απωλέσει το τελευταίο διάστημα η εταιρεία, η οποία μάλιστα είχε πτώση περί το 4% σε πωλήσεις το 2021, ενώ συνεχίζει και στη διάρκεια του 2022 να κινείται καθοδικά.

Για να γυρίσει λοιπόν το νόμισμα απαιτούνται πολλές και δραστικές κινήσεις που όμως φαίνεται ότι προς το παρόν υπάρχει η διάθεση να υλοποιηθούν. Την ίδια στιγμή, η επιλογή του Νίκου Λαβίδα εμφανίζεται, για εκείνους που ξέρουν, ως μία προσπάθεια να διατηρηθούν οι ισορροπίες, με το έμπειρο στέλεχος να γνωρίζει καλά τη διαδικασία διατήρησης των ισορροπιών. Ξεχωριστού ενδιαφέροντος γεγονός, που αποδεικνύει μάλιστα την ικανότητά του να συμβιβάζει πράγματα και καταστάσεις, είναι και το ότι έως και το 2020 βρισκόταν σε υψηλόβαθμο διοικητικό πόστο στον Σκλαβενίτη και πλέον διατηρεί τη θέση No1 στον κύριο ανταγωνιστή της ελληνικών συμφερόντων αλυσίδας.

Εάν πάντως όλα προχωρήσουν με βάση τον σχεδιασμό, τότε η ΑΒ Βασιλόπουλος θα πρέπει να εμφανίσει σύντομα αποτελέσματα, που θα δείξουν ότι το χαμένο έδαφος ανακτάται με δεδομένες και τις δραστικές παρεμβάσεις που έγιναν σε επίπεδο στελεχών και ευρύτερης λειτουργίας τους τελευταίους μήνες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.