26 Απρ 2024
READING

Ψηφίστηκαν οι νέοι νόμοι ελέγχου της Big Tech από την Ευρωπαϊκή Ένωση

5 MIN READ

Ψηφίστηκαν οι νέοι νόμοι ελέγχου της Big Tech από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ψηφίστηκαν οι νέοι νόμοι ελέγχου της Big Tech από την Ευρωπαϊκή Ένωση

H Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαμορφώσει ένα υγιές περιβάλλον δραστηριοτήτων και ανταγωνισμού ρυθμίζοντας το ζήτημα θεσμικά, ώστε να αντιμετωπίσει το παράνομο περιεχομένο στο διαδίκτυο και τις υποχρεώσεις των παρόχων, με παράλληλο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Συνεχίζοντας τους ενέργειες για να περιορίσει την δύναμη των Big Tech, μετά τους αντιμονoπωλιακούς ελέγχους εταιρειών, όπως της Amazon,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ δύο σημαντικών νόμων για τη ρύθμιση των τεχνολογικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων της Apple, του Google και της Meta.

Η νομοθεσία δημιουργεί πιθανές νομικές διαφορές σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων σε μια περιοχή 450 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) στοχεύει στην υποτιθέμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά αυτού που αποκαλεί «πλατφόρμες gatekeeper», με τους κανόνες του για την ψηφιακή διαφήμιση, τα app stores και την ηλεκτρονική ανταλλαγή μηνυμάτων. Ο νόμος πιθανότατα θα τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος, δίνοντας στους τεχνολογικούς γίγαντες μέχρι τα μέσα του 2023 να συμμορφωθούν.

Διαβάστε επίσης: Πώς και γιατί το Amazon θέλει να κλείσει την ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή έρευνα

Πιο αναλυτικά, ο νόμος DMA απαιτεί από τις εταιρείες να λαμβάνουν ρητή συγκατάθεση από τους καταναλωτές για να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα για στοχευμένη διαφήμιση.

Δίνει επίσης στους χρήστες μεγαλύτερα περιθώρια επιλογής διαφορετικών προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο, εικονικών βοηθών και μηχανών αναζήτησης, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι έμποροι προσεγγίζουν ομάδες-στόχους καταναλωτών και να μειώσουν τη χρήση των πιο κυρίαρχων πλατφορμών. Οι προγραμματιστές εφαρμογών θα έχουν πιθανώς περισσότερους τρόπους για να εισπράττουν πληρωμές από χρήστες κινητών και μεγαλύτερο περιθώριο στα τέλη που χρεώνουν, όπως και τη δυνατότητα να προσφέρουν εκπτώσεις εκτός των app stores.

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024, και πιθανώς νωρίτερα για τους μεγαλύτερους παρόχους μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις των παρόχων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες διαδικτυακού εμπορίου, ώστε να καταπολεμηθούν η διάδοση παράνομου περιεχομένου, η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και άλλοι κοινωνικοί κίνδυνοι.

Μεταξύ άλλων, η νέα νομοθεσία εισάγει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο ίντερνετ και υποχρεώσεις ταχείας αντίδρασης των πλατφορμών, με παράλληλο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Επίσης, ενισχύεται η ιχνηλασιμότητα και οι έλεγχοι σε εμπόρους στις διαδικτυακές αγορές, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι ασφαλή, μέσω και της διενέργειας τυχαίων ελέγχων για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης προηγουμένως αφαιρεθέντος παράνομου περιεχομένου.

Παράλληλα, ο νέος νόμος εισάγει αυξημένη διαφάνεια και λογοδοσία των πλατφορμών, για παράδειγμα με την παροχή σαφών πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο περιεχομένου και τη χρήση αλγορίθμων βάσει των οποίων προτείνεται περιεχόμενο στους χρήστες (τα λεγόμενα συστήματα συστάσεων), ενώ οι χρήστες θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση κατά των αποφάσεων στο πλαίσιο του ελέγχου περιεχομένου.

Οι νέοι νόμοι θέτουν αυστηρές απαγορεύσεις για τις παραπλανητικές πρακτικές και για ορισμένα είδη στοχευμένης διαφήμισης, όπως αυτών που απευθύνονται σε παιδιά ή που βασίζονται σε ευαίσθητα δεδομένα, ενώ θα απαγορευτούν επίσης τα μοτίβα χειραγώγησης συμπεριφοράς (τα λεγόμενα “dark patterns”) και οι παραπλανητικές πρακτικές.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά έναν κοινό φορτιστή για όλες τις συσκευές

Οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης (με πάνω από 45 εκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα), οι οποίες ενέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο, θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρότερες υποχρεώσεις, οι οποίες θα επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις υποχρεώσεις αυτές θα περιλαμβάνονται η πρόληψη συστημικών κινδύνων (όπως η διάδοση παράνομου περιεχομένου, οι δυσμενείς επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα, στις εκλογικές διαδικασίες και στην έμφυλη βία ή την ψυχική υγεία) και η υποβολή σε ανεξάρτητους ελέγχους.

Οι πλατφόρμες αυτές θα πρέπει, επίσης, να παρέχουν στους χρήστες την επιλογή να μη βλέπουν προτεινόμενο περιεχόμενο με βάση το προφίλ τους, ενώ θα πρέπει επίσης να διευκολύνουν την πρόσβαση των αρχών και των διαπιστευμένων ερευνητών στα δεδομένα και τους αλγορίθμους τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να διεξάγει έρευνες αγοράς για να διασφαλίζει ότι οι νέοι κανόνες για τις ψηφιακές αγορές εφαρμόζονται ορθά και ότι συμβαδίζουν με το διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον.

Τα πρόστιμα μη συμμόρφωσης τον DMA μπορεί να φτάσουν το 10% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας ή το 20% για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις. Από την άλλη, για τον νόμο DSA ορίζεται ως μέγιστο πρόστιμο για μια διαδικτυακή πλατφόρμα ή μηχανή αναζήτησης 6% των παγκόσμιων εσόδων.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συγκροτούν επίσης ομάδες για την εφαρμογή διαφορετικών τμημάτων των νέων νόμων και σχεδιάζουν να προσθέσουν προσωπικό τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, σε ανάρτηση ιστολογίου.

Το πακέτο νόμων της ΕΕ για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είναι σημαντικό όχι μόνο λόγω των επιπτώσεών τους σε μια σημαντική αγορά, αλλά γιατί λειτουργεί και ως πρότυπο για άλλες χώρες. Η προηγούμενη νομοθεσία, όπως ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) που τέθηκε σε ισχύ πριν από τέσσερα χρόνια, βοήθησε στη διαμόρφωση του πλαισίου για τους κανόνες απορρήτου των καταναλωτών σε πολλές χώρες και πολιτείες των ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από Marketing Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.