20 Απρ 2024
READING

Γιατί η Ρωσία έβαλε πρόστιμο στην Apple

3 MIN READ

Γιατί η Ρωσία έβαλε πρόστιμο στην Apple

Γιατί η Ρωσία έβαλε πρόστιμο στην Apple

Μπορεί οι δυτικές εταιρείες τεχνολογίας να εγκαταλείπουν σωρηδόν τη Ρωσία, αλλά η ρωσική κυβέρνηση δεν τις αφήνει να φύγουν χωρίς να τους αποσπάσει κάποια χρήματα με τη μορφή προστίμων.

Το δικαστήριο της ρωσικής περιφέρειας Ταγκάνσκι της Μόσχας επέβαλε πρόστιμο ύψους 2 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 34.000 δολάρια) στον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Apple και 1 εκατομμύριο ρούβλια στη Zoom Video Communications.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας Roskomnadzor είχε ανοίξει υποθέσεις κατά των Apple, Airbnb, Google, Likeme, Pinterest, Twitch και UPS για μη συμμόρφωση στη ρωσική νομοθεσία εδώ και καιρό.

Το Google τιμωρήθηκε με πρόστιμο $46.000 πέρυσι για την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων εκτός ρωσικού εδάφους και τώρα καλείται να πληρώσει 60.000 ρούβλια, δηλαδή περίπου $1.000.

Το ίδιο φαίνεται πιθανό και για τις άλλες εταιρείες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε όλες τις περιπτώσεις, φαίνεται ότι η Ρωσία δεν είναι ευχαριστημένη με τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύτηκαν τα προσωπικά δεδομένα και/ή με την τοποθεσία αποθήκευσης, αλλά η δράση επίσης να σχετίζεται με το περιεχόμενο και τη λογοκρισία εντός του κράτους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι επιχειρήσεις είναι τόσο πρόθυμες να φύγουν από τη Ρωσία

Ωστόσο, σε αντίθεση με το Google, τα πρόστιμα των Apple, Airbnb, Likeme, Pinterest, Twitch, UPS, ξεπέρασαν το 1 εκατομμύρια ρούβλια, επειδή είναι οι πρώτοι παραβάτες.

Ήδη από το 2021, οι σχέσεις Ρωσίας και Apple ήταν τεταμένες, καθώς τον Απρίλιο του 2021 η Ρωσική Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) ανακοίνωσε ότι επέβαλε στην αμερικανική εταιρεία Apple πρόστιμο 12,1 εκατομμυρίων δολαρίων για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.

Η FAS δήλωσε ότι η διανομή εφαρμογών για κινητά από την Apple μέσω του λειτουργικού συστήματος iOS είχε ως αποτέλεσμα να δώσει στα δικά της προϊόντα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Διαβάστε επίσης: Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική καταγγελία που έγινε από τη ρωσική εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας «Kaspersky Lab», μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, σύμφωνα με την οποία μια νέα έκδοση της εφαρμογής Safe Kids είχε απορριφθεί από το λειτουργικό σύστημα της Apple.

Γεγονός είναι ότι το παρόν πρόστιμο της Apple είναι αρκετά μικρότερο, καθώς αυτή τη φορά είναι περίπου $34.000, ενώ, όπως αναφέρθηκε, η αιτία είναι ότι οι ρωσικές αρχές δε συμφωνούν με τον τρόπο αποθήκευσης πληροφοριών των Ρώσων χρηστών.

Εκπρόσωποι της Apple υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι για τη συλλογή δεδομένων στη Ρωσία υπεύθυνη είναι η Apple Distribution, που είναι ξεχωριστή μονάδα. Ωστόσο, το ρωσικό δικαστήριο επέμεινε στην απόφασή του.

Νωρίτερα αυτόν τον Ιούνιο του 2022, το Google υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στη Ρωσία, αφού οι ρωσικές αρχές κατέσχεσαν τον τραπεζικό του λογαριασμό και κατέστησαν σχεδόν αδύνατη τη συνέχιση των εργασιών του. Μέσα από αυτό το πρίσμα, οποιοδήποτε πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί από την κύρια επιχείρηση του Google στις ΗΠΑ, κάτι που είναι πολύ απίθανο να συμβεί λόγω των υφιστάμενων κυρώσεων.

H παρούσα απόφαση πάρθηκε σε μία περίοδο που οι τεχνολογικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Intel, η Apple, το Netflix, και το Facebook και το Instagram της Meta έχουν αποσύρει ή περιορίσει τις υπηρεσίες τους στη Ρωσία, και η συνήθης επιχειρηματική δραστηριότητα γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δύσκολη.

Με πληροφορίες από Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.