Έρχεται το Netflix με διαφημίσεις, σε συνεργασία με τη Microsoft

Τελικά όντως, αυτό για το οποίο το Netflix ήταν αρνητικό οριζοντίως και καθέτως, οι διαφημίσεις στην πλατφόρμα του, έρχεται. Χρειάστηκε το σοκ της απώλειας 200.000 συνδρομητών έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία – τη στιγμή που αναμενόταν ότι θα προσθέσει 2,5 εκατομμύρια νέους -, η απόλυση εκατοντάδων υπαλλήλων του και η εκτίμηση ότι θα χάσει άλλα δύο εκατομμύρια συνδρομητές αυτήν την περίοδο.

Σε μια άκρως ανταγωνιστική βιομηχανία, πλέον, με τους παίκτες του streaming να πολλαπλασιάζονται και να κερδίζουν μερίδιο από μια αγορά που μέχρι πρότινος φάνταζε ότι είναι φτιαγμένη μόνο για το Netflix, με την Disney+ να ανέρχεται απειλητικά, και με το κοινό να μπορεί πλέον να σηκωθεί από τον καναπέ τού «Netflix ‘n’ chill» της καραντίνας, ο – ακόμα – ηγέτης Netflix αποφάσισε να λανσάρει, μέχρι το τέλος του 2022, μάλιστα, μια έκδοση των υπηρεσιών του που θα είναι οικονομικότερη, επειδή θα υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Κάτι σαν το μοντέλο του Spotify, όπου μπορεί κανείς να ακούσει μουσική χωρίς να πληρώνει ένα ολοκληρωμένο συνδρομητικό πακέτο, αρκεί να ανέχεται τις διαφημίσεις που παρεμβάλλονται.

Η πρόθεση αυτή του Netflix είχε εκφραστεί καθαρά το τελευταίο διάστημα και η διαφημιστική αγορά σχεδόν κρατούσε την ανάσα της για να μάθει με ποιον τρόπο σχεδίαζε να εντάξει στην πλατφόρμα του διαφημίσεις. Δεν είναι και λίγο για τα brands να έχουν πρόσβαση στο τεράστιο, φανατικό κοινό του Netflix, στο πιο δημοφιλές σύγχρονο περιεχόμενο διασκέδασης, και στα πλούσια first party data του κολοσσού του streaming, καθώς και την τεχνογνωσία του στην εξατομίκευση.

Τώρα, λοιπόν, το Netflix ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Microsoft για να αναπτύξει και να εφαρμόσει το σχέδιό του για το πακέτο με τις διαφημίσεις. Η ανακοίνωση της εταιρείας αναδεικνύει τη Microsoft ως τον ιδανικό εταίρο για την κάλυψη των αναγκών της, για την ευελιξία της όσον αφορά την καινοτομία και τη δυνατότητά της να θωρακίζει την ιδιωτικότητα των καταναλωτών. Έτσι, σημειώνεται ότι μέσα από αυτήν τη συνεργασία το Netflix θα προσφέρει περισσότερες επιλογές στους θεατές και καταναλωτές, αλλά και μια εμπειρία για τα brands και τους διαφημιστές που ξεπερνά αυτήν της γραμμικής τηλεόρασης.

H συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική και για τη Microsoft, που αναπτύσσεται διακριτικά αλλά σταθερά στον τομέα της διαφήμισης, έχοντας πετύχει πέρυσι 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τις διαφημιστικές ης υπηρεσίες. Αυτήν την στιγμή, η εταιρεία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος διαφημιστικών υπηρεσιών τις ΗΠΑ, και φαίνεται ότι αποτελεί μια συνετή επιλογή για το Netflix, καθώς έχει αναπτύξει συνεργασίες με πολλούς σημαντικούς διαφημιστές, ενώ έχει να αντιμετωπίσει λιγότερα αντικρουόμενα συμφέροντα σε σχέση με άλλους παρόχους, εκτιμούν οι αναλυτές, οι οποίοι ωστόσο συμπληρώνουν ότι το πιθανότερο είναι πως δε θα δούμε σημαντικές καινοτομίες όσον αφορά τη διαφήμιση στον τομέα του streaming, αλλά μια στρατηγική στα καθιερωμένα πλαίσια και μια διαφημιστική εμπειρία λίγο-πολύ αναμενόμενη, απλώς είτε καλύτερα είτε χειρότερα εκτελεσμένη.

Βέβαια, το Netflix είχε επαφές και με άλλους παρόχους, όπως με τον κολοσσό Google, πριν καταλήξει στη Microsoft, ενώ έγινε πριν λίγες μέρες γνωστό από τη The Wall Street Journal ότι αυτήν την περίοδο διεξάγει συνεντεύξεις υποψηφίων για την εύρεση του ατόμου που θα αναλάβει τις νέες αυτές δραστηριότητες στην πλατφόρμα.

Είναι πάντως σίγουρο ότι η τεχνογνωσία και οι τεχνολογικές υποδομές της Microsoft θα βοηθήσουν το Netflix να λανσάρει πολύ σύντομα το νέο πακέτο υπηρεσιών, αν και υπάρχουν αρκετά ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν, όπως οι συμφωνίες με τους κατόχους των δικαιωμάτων χρήσης μεγάλου όγκου περιεχομένου, με μεγάλες εταιρείες παραγωγής όπως η Universal, η Sony Pictures Television και η Warner Bros., που πλέον θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δεχτούν οι παραγωγές τους να προβάλλονται με διαφημίσεις – δεδομένου ότι οι συμφωνίες τους αφορούν μια πλατφόρμα χτισμένη αυστηρά σε ένα μοντέλο άνευ διαφημίσεων.

Με πλήροφορίες από Marketing Dive & BBC