ΟΙ 10 χώρες με τη μικρότερη ανισότητα φύλων

132 χρόνια χρειάζεται ο κόσμος για να φτάσει στην πλήρη ισότητα των φύλων, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η ετήσια έκθεση του World Economic Forum εξετάζει τέσσερις βασικές παραμέτρους κάθε φορά, καλύπτοντας 146 χώρες: την οικονομική συμμετοχή και τις οικονομικές ευκαιρίες, τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα, την υγεία και την επιβίωση, και την πολιτική ενδυνάμωση.

Όσο μεγαλύτερη ισότητα καταγράφεται σε αυτούς τους τέσσερις τομείς, τόσο υψηλότερη είναι η θέση μιας χώρας στη συνολική κατάταξη.

Το (έξτρα) απογοητευτικό στοιχείο φέτος, που σε παγκόσμιο επίπεδο η έκθεση βρίσκει ότι η ισότητα των φύλων έχει επιτευχθεί κατά 68,1%, είναι πως η εκτίμηση για το ότι απαιτούνται 132 χρόνια μέχρι την παγκόσμια ισότητα, του 100% δηλαδή, είναι χειρότερη από εκείνην ακριβώς πριν από το 2020, που έκανε λόγο για 100 χρόνια. Η πανδημία αποδεικνύεται ότι επιβάρυνε δυσανάλογα τις γυναίκες, που έμειναν σε μεγαλύτερο βαθμό χωρίς δουλειά και πιέστηκαν επιπλέον από την έλλειψη πρόνοιας για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων ενώ και η γεωπολιτική αστάθεια έχει παίξει τον δικό της ρόλο σε αυτά τα ποσοστά. Ουσιαστικά, τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν βήματα προς τα πίσω.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η “Μεγάλη Παραίτηση” φέρνει στο προσκήνιο το μισθολογικό χάσμα των φύλων

Φυσικά, κάποια κράτη τα πάνε καλύτερα από κάποια άλλα και έχει πραγματικό ενδιαφέρον η πρώτη δεκάδα, από την οποία απουσιάζουν μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ (27η θέση, με 76,9%) ή το Ηνωμένο Βασίλειο (22η θέση, 78%) και η Ιαπωνία (θέση 116, 65%). Η πρώτη δεκάδα:

Ισλανδία: 90.8%

Φινλανδία: 86.0%

Νορβηγία: 84.5%

Νέα Ζηλανδία: 84.1%

Σουηδία: 82.2%

Ρουάντα: 81.1%

Νικαράγουα: 81.0%

Ναμίμπια: 80.7%

Ιρλανδία: 80.4%

Γερμανία: 80.1%

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 100στή θέση, με ποσοστό ισότητας 68,9%, δύο θέσεις πάνω από την Κίνα (68,2%). Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.